Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης Περιφέρειας Ηπείρου” Γ. Πρέντζας, Κ. Ζέκα-Πάσχου, Κ. Κωτσαντής, Γ. Αλιφτήρας κατέθεσαν επερώτηση για τις ευθύνες της Περιφέρειας Ηπείρου στην επίβλεψη του έργου στην Αρίστη που στοίχιζε τη ζωή ενός εργάτη. Η “Λαϊκή Συσπείρωση” σε πολλές άλλες περιπτώσεις έχει αναδείξει ότι η έλλειψη μελετών, η πλημμελής ή η απουσία επίβλεψης των έργων έχουν σαν αποτέλεσμα καθαρά κέρδη για τους εργολάβους και μόνο ζημιές για το λαό και το περιβάλλον της περιοχής.
Η επερώτηση, με βάση τον κανονισμό του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα συζητηθεί προς ημερησίας στην ερχόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου. Στην επερώτηση γίνεται λόγος για εργοδοτικό έγκλημα και όχι για εργατικό ατύχημα ενώ η συχνότητα των εργοδοτικών εγκλημάτων θα μπορούσε να μειωθεί στο ελάχιστο αν τα μέτρα για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζόμενων δεν αντιμετωπίζονταν ως κόστος από τους εργολάβους.
«Οι επιθεωρήσεις εργασίας είναι τόσο υποστελεχωμένες που όχι μόνο δεν κάνουν τακτικούς προληπτικούς ελέγχους αλλά σε αρκετές περιπτώσεις αδυνατούν να κάνουν έλεγχο ακόμα και μετά από ένα εργοδοτικό έγκλημα.
Αντίστοιχα και οι φορείς (Περιφέρεια και Δήμοι), έχουν ελάχιστο προσωπικό για να τα επιβλέψει τόσο τις μελέτες «φασόν» που κάνουν οι ακριβοπληρωμένοι τεχνικοί σύμβουλοι και οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε έργο, τέτοιες που να επιβάλλουν επιπλέον μέτρα προστασίας των εργαζόμενων αλλά ούτε και την τήρηση αυτών των αντικειμενικά «κουτσουρεμένων» μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής», σημειώνεται.
Στη συνέχεια διατυπώνονται συγκεκριμένα ερωτήματα προς τον περιφερειάρχη τα οποία έχουν ως εξής:
«Με τι ελέγχους παρέλαβε η Περιφέρεια τα τεύχη δημοπράτησης του έργου, στα οποία αναφέρονται οι υποχρεώσεις του εργολάβου; Άνοιξε έστω και δειγματοληπτικά κανείς τα τεύχη δημοπράτησης, στα οποία όχι μόνο δεν περιλαμβάνουν κανένα επιπλέον μέτρο για την προστασίας των εργαζόμενων αλλά αντίθετα στα στοιχεία του σχεδίου ασφάλειας και υγείας, αναφέρει ως κύριο του έργου τη ΔΕΥΑ Κέρκυρας;
Η Περιφέρεια ως επιβλέπουσα αρχή, όφειλε να επιβλέπει όλες τις υποχρεώσεις του αναδόχου, τόσο δηλαδή τις τεχνικές προδιαγραφές όσο και τα μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων (αφού ήταν στις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου). Έχει καταγραφεί από τους επιβλέποντες μηχανικούς οποιαδήποτε παρατήρηση για την τήρηση των μέτρων; Και αν πράγματι καταγράφηκαν, έγιναν γραπτές συστάσεις στον ανάδοχο, ειδοποιήθηκε το ΣΕΠΕ; Τι καταγράφηκε στο ημερολόγιο έργου; Υπήρχε ημερολόγιο έργου; Είχε αποσταλεί στην Τεχνική Υπηρεσία; Τι περιέγραφε ο Φάκελος Ασφάλειας & Υγείας που όφειλε να συμπληρώσει ο ανάδοχος;».