Πέμπτη 18.04.2024
More

  Με ταχείς ρυθμούς η κτηματογράφηση στη Θεσπρωτία

  Με ταχείς ρυθμούς και λόγω της επαρκούς στελέχωσης του γραφείου Κτηματογράφησης και λόγω της αποκτηθείσας πλέον εμπειρίας πλέον των πολιτών, προχωρά το πρώτο στάδιο της κτηματογράφησης στη Θεσπρωτία που μαζί με την Κέρκυρα είναι οι δύο τελευταίες περιφερειακές ενότητες της χώρας στις οποίες μόλις τώρα ξεκίνησε η διαδικασία για το Κτηματολόγιο.

  Την ευκαιρία να διαπιστώσει την εξέλιξη των διαδικασιών τις πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της περιόδου υποβολής των δικαιολογητικών από τους πολίτες, είχε την Τετάρτη και την Πέμπτη ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κων. Κυρανάκης που επισκέφθηκε διαδοχικά την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία.

  Το πρωί της Πέμπτης, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Θεσπρωτίας Β. Γιόγιακα ο κ. Κυρανάκης βρέθηκε στο γραφείο Κτηματογράφησης της Ηγουμενίτσας και συζήτησε με τα στελέχη του γραφείου και τους υπαλλήλους για την πορεία της διαδικασίας. Το μεσημέρι ακολούθησε και ενημερωτική εκδήλωση από το Κτηματολόγιο όπου εκπρόσωποι φορέων και πολιτών ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της διαδικασίας κυρίως όμως για τη σημασία που έχει για τη χώρα η ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του 2025 όπως είναι και το καταληκτικό χρονικό όριο που έχει θέσει η Κυβέρνηση.

  Τον κ. Κυρανάκη υποδέχθηκε ο κ. Γιόγιακας που απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην αμελήσουν την υποχρέωση που έχουν να συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας.

  Ο κ. Κυρανάκης από την πλευρά του μιλώντας στο ITV είπε πως οι πολίτες θα πρέπει να αντιληφθούν, ότι με το Κτηματολόγιο δεν έρχεται το Κράτος να υφαρπάξει τις περιουσίες τους ή να τιμωρήσει όσους τυχόν έχουν αμελήσει να τις δηλώσουν.

  «Αντίθετα, αυτό που θέλει το Κράτος είναι δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες ακινήτων να δώσουν οι ίδιοι αξία στις περιουσίες τους. Είναι χρέος που έχουν απέναντι και στις επόμενες γενιές, ώστε να αποφύγουν το ενδεχόμενο να διεκδικήσει κάποιος κακόβουλος την περιουσία τους», σημείωσε για να προσθέσει πως το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε εφαρμογή μία σειρά νέων διαδικασιών καταπολέμησης της γραφειοκρατίας. Μεταξύ αυτών και η ψηφιοποίηση των αρχείων που διατηρούν τα Υποθηκοφυλακεία και η ψηφιοποίηση του συνόλου των συμβολαίων αγοραπωλησίας ακινήτων.

  Κομματικές σκοπιμότητες στις αντιδράσεις των συμβολαιογράφων

  Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης ρωτήθηκε παράλληλα και για τις αντιδράσεις από τον συμβολαιογραφικό κόσμο της χώρας που εδώ και δύο περίπου μήνες απέχει, με μικρά διαλείμματα, από τις υποχρεώσεις τους, αντιδρώντας στο νέο τρόπο μεταγραφής κάθε ακινήτου. «Σε πολλές περιοχές της χώρας οι συμβολαιογράφοι έχουν λήξει την αποχή τους, εφαρμόζοντας τη συμφωνία που έχουμε πετύχει με την Εθνική Συντονιστική Επιτροπή. Αυτό που προωθούμε δεν είναι τίποτε άλλο από το να συνεχίσουν να κάνουν την ίδια δουλειά που κάνουν και σήμερα, απλώς να είναι αναγνώσιμη σε ψηφιακή μορφή, ώστε κάθε μεταγραφή ακινήτου να μπορεί να γίνει σε μία ημέρα. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι που για πολιτικές σκοπιμότητες επιμένουν και σήμερα να παραπληροφορούν τους συμβολαιογράφους και καλώ όσους είναι ακόμη και σήμερα καχύποπτοι να πειστούν ότι δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε κάτι διαφορετικό από αυτό που γίνεται σήμερα», κατέληξε ο κ. Κυρανάκης.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ