Τετάρτη 28.02.2024
More

  Επιστολή Γ.Α.Σ. στον πρωθυπουργό για τη φέτα

  Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κ. Μητσοτάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μ. Βορίδη, απέστειλε ο Γενικός Συνεταιρισμός Αγροτών Ιωαννίνων «Ένωση αγροτών», σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στην Διεπαγγελματική οργάνωση φέτας. Στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:

  «Κύριε  Πρωθυπουργέ,

  Μεγάλη ανησυχία και απογοήτευση επικρατεί στους κτηνοτρόφους του Νομού μας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις για την εκπροσώπηση στην Διεπαγγελματική οργάνωση της φέτας οι οποίες τορπιλίζουν για μια φορά ακόμη την δημιουργία της με αποτέλεσμα το τριετές σήριαλ να συνεχίζεται και το εθνικό προϊόν να μένει απροστάτευτο.

  Αλήθεια οι διασπαστικές αυτές ενέργειες σε τι αποσκοπούν;

  Μήπως έχουν σαν στόχο την συνέχιση της νοθείας και της ανεξέλεγκτης παραγωγής του Εθνικού μας ΠΟΠ  προϊόντος για την αναγνώριση του οποίου δόθηκαν στο παρελθόν «μάχες» για την αναγνώρισή του;

  Ποια συμφέροντα πλέον εξυπηρετούνται με τις κινήσεις αυτές;

  Κύριε  Πρωθυπουργέ,

  Όπως είναι γνωστό η φέτα είναι ένα περιζήτητο προϊόν το οποίο εισφέρει πάνω από ένα 1 δις έσοδα στην Εθνική μας οικονομία και παράλληλα αποτελεί πρεσβευτή των ελληνικών εξαγωγών στον κλάδο της οποίας απασχολούνται πάνω από 300.000 αγρότες – κτηνοτρόφοι.

  Γι’ αυτό ήλθε η ώρα, η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει να παίζει τον ρόλο του παρατηρητή ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στο τριετές σήριαλ με την δημιουργία της Διεπαγγελματικής οργάνωσης της φέτας, στην οποία απαραίτητα θα πρέπει να συμμετέχουν οι κτηνοτρόφοι παραγωγοί μέσω των τριτοβάθμιων κλαδικών τους οργανώσεων.

  Διότι μόνον έτσι θα μπει φραγμός στην ανεξέλεγκτη παραγωγή της φέτας και θα τηρηθούν οι κανόνες οι οποίοι προσδίδουν στην φέτα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και για τον χαρακτηρισμό της ως ΠΟΠ προϊόν ώστε να ακολουθήσει το επόμενο βήμα από την Διεπαγγελματική οργάνωση η οποία έχει σαν στόχο την προστασία και προβολή του προϊόντος στο εξωτερικό όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες με ΠΟΠ προϊόντα .

  Σε αντίθετη περίπτωση οι συνέπειες θα είναι τεράστιες για την εμπορική αξία, την ανταγωνιστικότητα και εμπορική ταυτότητα του παγκόσμιου αναγνωρισμένου κτηνοτροφικού προϊόντος με τεράστιο αντίκτυπο στην Ελληνική κτηνοτροφία η οποία δίνει αγώνα επιβίωσης.

  Ειδικότερα για τον Νομό μας παράγετε η πιο ποιοτική φέτα και ο οποίος πρώτος εξήγαγε αυτή, αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο θα αποτελέσει ένα σοβαρό πλήγμα για την οικονομία της, την απασχόληση αλλά και για την παραγωγή, δεδομένου του ότι η αιγοπροβατροτροφία αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τις φυσικές δυνατότητες της περιοχής μας.

  Αναμένοντας τις παρεμβάσεις σας, για την επίλυση του προβλήματος».

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ