Δευτέρα 26.10.2020
More

  Επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας για τον οδικό άξονα Ιόνιας – Κακαβιάς

  Με επιστολή που απέστειλε την Τετάρτη στον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τους βουλευτές Ιωαννίνων και τους Δημάρχους Ιωαννίνων, Πωγωνίου και Ζαγορίου, ο Δήμαρχος Ζίτσας, Μ. Πλιάκος, ζητά ξεκάθαρα από τον καθέναν, μέσω του θεσμικού του ρόλου, να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου άμεσα να εξασφαλισθεί η κατασκευή του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά με τις υπάρχουσες μελέτες.

  Στην επιστολή του, που στάλθηκε με αφορμή την απάντηση που έλαβε σε αναφορά του ο βουλευτής Γ. Αμυράς, ο Δήμαρχος Ζίτσας στηλιτεύει την «εκκωφαντική», όπως τη χαρακτηρίζει, ολιγωρία και αδιαφορία των αρμόδιων υπηρεσιών που τέσσερα χρόνια τώρα αν και έχουν ολοκληρωμένες μελέτες για την κατασκευή του εν λόγω έργου δεν φρόντισαν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότησή του από κανένα χρηματοδοτικό εργαλείο.

  «Για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο εμπαιγμός σας καλούμε όλους να συστρατευθούμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε το έργο να γίνει με τις υπάρχουσες μελέτες που εξασφαλίζουν την κατασκευή ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού οδικού δικτύου», αναφέρει μεταξύ άλλων στη επιστολή του ο κ. Πλιάκος και αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σπουδαιότητα του έργου για τις αναπτυξιακές προοπτικές  της Ηπείρου και της χώρας καθώς και τις ευθύνες όσων το μπλοκάρουν, έναντι των πολίτων που εδώ και μια δεκαετία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους με την προοπτική πως κάποια στιγμή θα διέλθει από εκεί ο οδικός άξονας.

  Ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Ζίτσας έχει ως εξής:

  «Η απάντηση στην αναφορά του Βουλευτή Ιωαννίνων Ν.Δ. Γιώργου Αμυρά για την «τύχη» της κατασκευής του οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά και της σύνδεσής του με την Ιόνια Οδό καταδεικνύει για ακόμη μια φορά πως ο χειρισμός του από τις αρμόδιες εμπλεκόμενες  υπηρεσίες οδηγεί ένα τόσο σημαντικό οδικό έργο στις καλένδες.

  Δεν κατανοούμε το γεγονός πως αν και έχει παρέλθει μία τετραετία από την παραδοχή της αρμόδιας υπηρεσίας του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (Υ.ΠΟ.ΜΕ.ΔΙ.) πως έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών του έργου, δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να ενταχθεί για χρηματοδότηση είτε σε κάποιο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, είτε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.).

  Συγκεκριμένα, το Τμήμα Μελετών Οδοποιίας & Κυκλοφοριακών Μελετών της Δ/νσης Οδικών Υποδομών του ΥΠΟ.ΜΕ.ΔΙ., απαντώντας στο με αριθμ. πρωτ. 21407/22-12-2015 έγγραφό μας, μεταξύ άλλων έκανε σαφές πως «Έχει ολοκληρωθεί το σύνολο των μελετών που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο της σύμβασης με τίτλο: «Ολοκλήρωση της μελέτης της Ιόνιας οδού (Δυτικός Άξονας) από το τέλος παραχώρησης έως την Κακαβιά» και έχει συντελεστεί η παραλαβή της μελέτης».

  Τέσσερα χρόνια μετά την ως άνω απάντηση οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων με σχετικά έγγραφά τους απαντούν πως:

  · «το έργο οδικού άξονα Ιωάννινα-Κακαβιά δεν περιλαμβάνεται στον προγραμματισμό της τρέχουσας περιόδου του τομεακού προγράμματος Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ) 2014-2020 με βάση το εγκεκριμένο πρόγραμμα» καθώς  και πως,

  · « για το ως άνω αναφερόμενο έργο δεν έχει υποβληθεί πρόταση από τους αρμόδιους φορείς για την ένταξή του στο Π.Δ.Ε. του έτους 2019».

  Όλα τα παραπάνω και με δεδομένο πως ο οδικός άξονας Ιωάννινα-Κακαβιά,  είναι το μοναδικό τμήμα του βασικού κορμού του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών, που βρίσκεται εκτός χρηματοδότησης αποδεικνύουν πως όλα αυτά τα χρόνια οι υπηρεσίες έχουν επιδείξει  εκκωφαντική ολιγωρία και αδιαφορία.

  Για να σταματήσει επιτέλους αυτός ο εμπαιγμός σας καλούμε όλους να συστρατευθούμε και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να δρομολογηθούν άμεσα οι διαδικασίες για την εξασφάλιση χρηματοδότησης ώστε το έργο να γίνει με τις υπάρχουσες μελέτες που εξασφαλίζουν την κατασκευή ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού οδικού δικτύου.

  Θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του συγκεκριμένου έργου που με την κατασκευή του θα δημιουργούσε νέες αναπτυξιακές προοπτικές όχι μόνο για τις περιοχές από όπου διέρχεται, αλλά για ολόκληρη την Ήπειρο και τη χώρα μας.

  Ταυτόχρονα θα πρέπει να αναλογιστούν  και τις ευθύνες που έχουν απέναντι στους πολίτες (ιδιοκτήτες ακινήτων απ’ όπου θα διέλθει ο οδικός άξονας) οι οποίοι εδώ και μία δεκαετία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν τα ακίνητα τους με κανένα τρόπο, καθώς τα έχουν δεσμεύσει με την προϋπόθεση πως κάποια στιγμή θα απαλλοτριωθούν για την κατασκευή του έργου.

  Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως όλοι μας, ο καθένας από το θεσμικό του ρόλο, θα πρέπει να δημιουργήσουμε αρραγές μέτωπο διεκδίκησης και πίεσης ώστε να εξασφαλιστεί χωρίς άλλες καθυστερήσεις και παλινωδίες από την πλευρά των υπηρεσιών η χρηματοδότηση για να εκτελεσθεί και ολοκληρωθεί ο συγκεκριμένος οδικός άξονας».

   

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  60 νέα κρούσματα στην Ήπειρο – 52 στα Ιωάννινα

  Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 52 νέα κρούσματα κορωνοϊού στα Ιωάννινα

  715 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο στη χώρα

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 715 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο.

  Με βροχές η 28η Οκτωβρίου- Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων

  Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία  

  Στα Γιάννενα η υφυπουργός Υγείας, Ζ. Ράπτη

  Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωννίνων, θα πραγματοποιήσει αύριο η Υφυπουργός Υγείας σε θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη

  Κατέληξε 84χρονος από κορωνοϊό

  Ένας 84χρονος κατέληξε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων, όπου και προσκομίσθηκε μετά από επιπλοκές της νόσου, καθώς βρισκόταν σε κατ'οίκον απομόνωση

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.