Τρίτη 20.10.2020
More

  «Επιστροφή στο χωριό» χωρίς να είναι Πάσχα

  Στην αρχή του εκτιμάται πως βρίσκεται τουλάχιστον για την επαρχία Πωγωνίου το φαινόμενο της «εσωτερικής μετανάστευσης», με απόδημους, κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας να επιστρέφουν στα χωριά από τα αστικά κέντρα.

  Αυτό άλλωστε παρατηρείται όλα τα προηγούμενα χρόνια, πλησιάζοντας την περίοδο του Πάσχα όμως λόγω των εξελίξεων με τον κορωνοϊό και της εξάπλωσής του πολλοί εκτιμούν ότι είναι περισσότερο ασφαλείς εάν επιστρέψουν στα χωριά.

  Τη δεδομένη χρονική στιγμή όμως και αυτή η απόφαση θα πρέπει να αποφεύγεται σύμφωνα με τους ειδικούς αφενός γιατί εάν προκύψει κρούσμα στα χωριά, θα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί, όπως φάνηκε στις περιπτώσεις των χωριών στην Κοζάνη και την Καστοριά που έχουν τεθεί σε καραντίνα, ενώ έχει ενταθεί και η ανησυχία των μόνιμων κατοίκων, που θεωρούν ότι η μετακίνηση από τα αστικά κέντρα αυξάνει τις πιθανότητες μεταφοράς του ιού.

  Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κ. Καψάλης τόνισε πως τουλάχιστον προς το παρόν δεν υπάρχει μαζικότητα του φαινομένου, υπάρχουν όμως πληροφορίες που φτάνουν καθημερινά, ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, πολύ πριν το Πάσχα, θα υπάρξουν τέτοιες μετακινήσεις.

  «Ενδεχομένως πιστεύουν ότι είναι προστατευμένοι στα χωριά, όμως το ζήτημα είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των επιστημόνων και για το διάστημα που προτείνουν, να μείνουμε στο σπίτι όπου βρισκόμαστε. Ο κίνδυνος είναι να μεταφερθεί ο ιός από ασυμπτωματικούς ασθενείς στις μικρές κοινωνίες, όπου η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες», τόνισε ο δήμαρχος Πωγωνίου.

  Καθημερινή φροντίδα

  Η κίνηση στο μεταξύ στην έδρα του δήμου Καλπακίου και στα χωριά έχει μειωθεί σημαντικά με τον κ. Καψάλη να τονίζει πως οι πολίτες συνειδητοποιούν ολοένα και περισσότερο την ανάγκη τήρησης των αυστηρών μέτρων που προτείνουν οι ειδικοί.

  Ο δήμος Πωγωνίου έχει διαμορφώσει ένα δίκτυο παροχής υπηρεσιών στους ηλικιωμένους κατοίκους των χωριών, στους οποίους μεταφέρει καθημερινά φάρμακα, φαγητό και ό,τι άλλο χρειάζονται.

  Έχουν διακοπεί τα ενδοδημοτικά δρομολόγια και έχει ενισχυθεί το προσωπικό του «Βοήθεια στο Σπίτι» με προσωπικό από τις δομές ΚΗΦΗ και ΚΔΑΠ που ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  20 νέα κρούσματα στην Ήπειρο- Τα 15 στα Γιάννενα

  Στα 667 ανήλθαν το τελευταίο 24ωρο τα νέα κρούσματα στη χώρα σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τον ΕΟΔΥ  

  Νέα κρούσματα σε σχολεία των Ιωαννίνων

  Σε εγρήγορση βρίσκονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μετά τον εντοπισμό νέων κρουσμάτων σε σχολεία

  Μεγάλη και ανησυχητική η διασπορά στο Ν. Ιωαννίνων

  Σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.