Τετάρτη 29.05.2024
More

  Έρχονται αλλαγές στο πρόγραμμα Leader

  Ο Φορέας που θα πληρώνει τα επενδυτικά σχέδια δεν θα είναι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ

  Με τη συμπλήρωση 30 ετών από την έναρξή του και μετά από μία πορεία που άφησε ξεχωριστό στίγμα και κυρίως επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές σε όλη τη χώρα, το πρόγραμμα Leader, εισέρχεται σε μία νέα διαδικασία υλοποίηση, τουλάχιστον στο διαδικαστικό σκέλος.

  Και μπορεί μέχρι σήμερα, οι διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης προς τους επενδυτές σχεδίων που ήδη «τρέχουν» και προς τους εν δυνάμει, να είναι καθησυχαστικές, ότι δεν πρόκειται να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές στο πρόγραμμα, εντούτοις αρκετές επιφυλάξεις και αποστάσεις κρατούν οι υπεύθυνοι των Αναπτυξιακών Οργανισμών και των Αναπτυξιακών Εταιρειών, που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα το πρόγραμμα.

  Η μεγάλη αλλαγή αφορά στον φορέα που θα πληρώνει το λογαριασμό στα επενδυτικά σχέδια, που δε θα είναι οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί, αλλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ένας οργανισμός που από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα δεν έχει δώσει και τα καλύτερα δείγματα γραφής, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στα θέματα ταχύτητας διεκπεραίωσης υποθέσεων αρμοδιότητάς του.

  Ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα αναλάβει σύμφωνα με την αλλαγή που προβλέπεται να εφαρμοστεί άμεσα, να πληρώνει τα επενδυτικά σχέδια, ενώ όλη η προηγούμενη διαδικασία, από την προκήρυξη των έργων, ως την εξέταση και αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, θα συνεχίσουν να γίνεται από τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς, όπως μέχρι σήμερα.

  Αντιδράσεις

  Ένας από τους Οργανισμούς που αντέδρασαν και η Ήπειρος Α.Ε με τον Γενικό της Διευθυντή Γ. Θεοχάρη να έχει την ευκαιρία να εκφράσει τους προβληματισμούς αυτούς και στην εκδήλωση που έγινε στην Αμφίκλεια Φθιώτιδας στο τέλος Νοεμβρίου για την συμπλήρωση 30 ετών από την έναρξη του Leader, αλλά και σε συνάντηση που είχε πρόσφατα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Στύλιο. Ο κ. Θεοχάρης σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα τόνισε, ότι η πράξη θα δείξει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της αλλαγής αυτής. «Δε μπορώ να πω, ότι δε μας εξέπληξε η απόφαση αυτή και το μετέφερα και στην εκδήλωση που έγινε στην Αμφίκλεια, αλλά και στη συνάντηση που είχα με τον κ. υπουργό.

  Το Leader υλοποιείται αδιάλειπτα για 30 χρόνια με μεγάλη επιτυχία, γιατί πέραν των άλλων, οι τοπικοί φορείς υλοποίησης κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των τοπικών κοινωνιών, και των φορέων τους. Η πρότασή μας ήταν, να παραμείνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ως υπόλογος του κάθε επενδυτικού σχεδίου και να κάνει τις πληρωμές, αλλά να μη μπαίνει στη διαδικασία του ελέγχου και της αξιολόγησης του κάθε φακέλου, ο οποίος θα γίνεται από τους Οργανισμούς, όπως γινόταν. Υπάρχουν 50 Αναπτυξιακές σε όλη τη χώρα, με δεκάδες επενδυτικά σχέδια η κάθε μία, που κάνει τον έλεγχο των δικαιολογητικών και ποτέ δεν έχει δημιουργηθεί πρόβλημα. Αν προχωρήσουμε σε μία διπλή αξιολόγηση και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ φοβάμαι, ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα έχουμε καθυστερήσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοχάρης.

  Υπενθύμισε τέλος, ότι η μεγάλη κατάκτηση του Leader, που αναγνωρίζεται από το σύνολο των φορέων και των πολιτών, είναι ότι κατάφερε να διαμορφώσει νέους όρους και προϋποθέσεις ανάπτυξης ειδικά στην επαρχία. «Πριν από 30 χρόνια, όταν πηγαίναμε στα χωριά της περιφέρειας και λέγαμε στους ανθρώπους, ότι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μία επένδυση, να στήσουν κάτι καινούργιο από την αρχή ή να βελτιώσουν αυτό που είχαν, δεν πίστευε κανείς, ότι θα μπορούσε να το κάνει με επιδότηση 65%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία στην πορεία των ετών, γιατί ο κόσμος έμαθε, ότι το Leader είναι ένα πρόγραμμα με πραγματικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά», κατέληξε ο κ. Θεοχάρης.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»

  Sourceele.gr

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ