Να προστατευτεί η παραγωγή του ΠΟΠ προϊόντος ζητά ο Αλ. Καχριμάνης
Στον Τύρναβο πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, η Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας, για την εκλογή εννεαμελούς διοίκησης, στην οποία ωστόσο το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θερμό, ως απόρροια κυρίως των εξελίξεων των τελευταίων μηνών, με τη σωρεία παραβάσεων που διαπιστώθηκαν στον τρόπο παραγωγής της φέτας ΠΟΠ από τυροκομικές εταιρίες της χώρας, που έχουν ήδη τιμωρηθεί ή ελέγχονται για να τιμωρηθούν.
Τελικά, αποφασίστηκε να δοθεί παράταση δύο μηνών προκειμένου να ξεκαθαριστεί το ζήτημα της εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων μέσω του ΣΕΚ στη Διεπαγγελματική Οργάνωση.
Παρών στις εργασίες της Γεν. Συνέλευσης και ο Αλ. Καχριμάνης μαζί με τους περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Δυτ. Μακεδονίας αντίστοιχα, που σε δηλώσεις του την Τρίτη σχετικά με τη Γ.Σ και όσο διημείφθησαν σε αυτήν τόνισε, ότι θα πρέπει να αντιληφθούν εκείνοι που εκπροσωπούν τις εταιρείες που αποδείχθηκε, ότι παράγουν νοθευμένη φέτα, ότι η παράβαση δεν είναι απλή, αλλά εξαιρετικά σημαντική, αφού αναφέρεται σε ένα εθνικό προϊόν, με διεθνή αναγνώριση και ταυτότητα.
«Δε γίνεται να αμφισβητείται η φέτα ΠΟΠ από τη Δανία κι εμείς να παράγουμε φέτα από αγελαδινό γάλα. Κάποιοι που έφαγαν και πρόστιμα για τις παραβάσεις αυτές, δεν το καταλαβαίνουν, ότι έχουν να κάνουν με ένα εθνικό προϊόν. Γίνεται μία εξαιρετικά σημαντική και σοβαρή προσπάθεια για να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή και ειδικότερα στην Ήπειρο, όμως αυτές οι μαϊμουδιές θα πρέπει να τελειώσουν. Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τον κόσμο του μόχθου και της παραγωγής και αυτό κάνουμε. Ήδη με τις παρεμβάσεις μας τα τελευταία χρόνια και τις αποφάσεις που έλαβε και εφάρμοσε το κεντρικό κράτος, οι τιμές στο γάλα έχουν φτάσει το 1,20 το λίτρο. Λένε κάποιοι ότι θα αυξηθεί η τιμή της φέτας. Δε θα αυξηθεί γιατί αυτό που αγόραζαν δεν ήταν φέτα, αλλά λευκό τυρί που πωλούνταν σαν φέτα, στην τιμή της φέτας», σημείωσε ο περιφερειάρχης Ηπείρου.
Στοχευμένη προώθηση των προϊόντων
Ο κ. Καχριμάνης κλήθηκε να σχολιάσει και τη δεύτερη έρευνα αγοράς για τα τοπικά ηπειρωτικά προϊόντα που γίνεται με τη συνεργασία του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η οποία κατέδειξε αφενός την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε αυτά, αφετέρου όμως τη δυσκολία τους να τα εντοπίσουν και να τα αγοράσουν. Οι καταναλωτές που συμμετείχαν στην έρευνα αγοράς ρωτήθηκαν για τα ηπειρωτικά παραδοσιακά τρόφιμα της Ηπείρου και τόνισαν, ότι αυτά είναι περισσότερο βιώσιμα και εξίσου αυθεντικά και υγιεινά.
Όμως θεωρούν ότι είναι, λιγότερο ασφαλή και λιγότερο γευστικά πολύ πιθανόν γιατί δεν τα έχουν δοκιμάσει οι ίδιοι προσωπικά. Ο κ. Καχριμάνης στάθηκε έτσι στην προσπάθεια που γίνεται και από την περιφέρεια Ηπείρου ώστε να αναπτύξει το δίκτυο προώθησης και παρουσίασης των ηπειρωτικών παραδοσιακών τροφίμων, με τη συμμετοχή σε εκθέσεις προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.