Τετάρτη 24.04.2024
More

    Έβαλαν στο «στόχαστρο» τον νέο περιβαλλοντικό νόμο

    Το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης που φέρει την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, αποτελεί μία πρωτοφανή και ευθεία επίθεση στην προστασία του περιβάλλοντος, θέτοντας σε αμφισβήτηση ένα έργο που έχει συντελεστεί σε δύσκολες συνθήκες για 15 και πλέον χρόνια από τους Φορείς Διαχείρισης της χώρας.

    Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι περισσότεροι ομιλητές και εισηγητές στην ανοιχτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής» από τον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας σε συνεργασία με τους άλλους Φορείς Διαχείρισης της Ηπείρου και τον Πανελλήνιο Σύλλογο των εργαζομένων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.

    Θα μπορούσε βέβαια κάλλιστα να πει κάποιος, πως με βάση τις συμμετοχές κα τις παρουσίες εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων, με εξαίρεση τους Φορείς Διαχείρισης και τους εργαζόμενους, ότι η εκδήλωση παρέπεμπε και απευθυνόταν περισσότερο σε ένα κομματικό ακροατήριο με αναφορά σχεδόν αποκλειστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση, με ενδεικτική την παρουσία ως προσκεκλημένων του πρώην υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου, της βουλευτού Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη και του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτη. Επιστολές ωστόσο απέστειλαν και οι βουλευτές της Ν.Δ Στ. Καλογιάννης και Γ. Αμυράς, που δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.

    Από την άλλη, κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί πως το περιεχόμενο και τα επιχειρήματα που διατυπώθηκαν, από τους εισηγητές και ομιλητές, ότι δεν εξέφραζαν το γενικότερο μίγμα των αντιδράσεων του τελευταίου μήνα, με το νομοσχέδιο να χαρακτηρίζεται ως «περιβαλλοντοκτόνο» από φορείς και οργανώσεις ή ως «περιβαλλοντικό έγκλημα», από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΦΔ Παμβώτιδας Φιλ. Φίλιος, όπως και ο πρόεδρος του Φορέα Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων Σεραφείμ Φελέκης όπως και λίγο αργότερα ο πρόεδρος του Συλλόγου των Εργαζομένων στους Φορείς Μιχ. Βάκκας παρουσίασαν τις βασικές ενστάσεις επί του Νομοσχεδίου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα, ότι πρόκειται για μία πολιτική πρωτοβουλία που όχι μόνο αφαιρεί αρμοδιότητες και αντικείμενο από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά λειτουργεί σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Ο Σ. Φάμελλος

    Σε δήλωσή του στα τοπικά μέσα, ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε, ότι το Νομοσχέδιο αυτό αποτελεί εκτός των άλλων και ένα «δημοκρατικό πραξικόπημα», αναφερόμενος στον τρόπο της εισαγωγής του στη Βουλή, στην ελάχιστη περίοδο διαβούλευσης εν μέσω της καραντίνας, ενώ πρόσθεσε, ότι υπάρχουν και ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

    «Είναι μία μελανή σελίδα για το δημοκρατικό μας πολίτευμα αλλά και ένας μεγάλος κίνδυνος για την περιβαλλοντική προστασία. Στις 5 Ιουνίου δημοσιεύτηκε η Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση του αιγιαλού για το καλοκαίρι, με βάση το νέο Νόμο, και για πρώτη φορά στα χρονικά, δεν προβλέπεται γνωμοδότηση των φορέων των τοπικών κοινωνιών, ούτε καν σε περιοχές Natura», σημείωσε.
    Στο ίδιο μήκος κύματος και η βουλευτής Ιωαννίνων Μερ. Τζούφη, που στάθηκε στην καθοριστική αφαίρεση αρμοδιοτήτων των Φορέων Διαχείρισης για λογαριασμό της κεντρικής διοίκησης.

    Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου και μέλος του ΔΣ του Φορέα Παμβώτιδας Δημ. Δημητρίου, ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, ο Δημ. Γκόλας από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πληροφόρησης και ο ευρωβουλευτής Κων. Αρβανίτης.

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ