Πέμπτη 20.06.2024
More

  Έβαλαν τους κάδους βιοαποβλήτων χωρίς να υπάρξει ενημέρωση

  Ακολουθώντας το ίδιο δόγμα από την πρώτη ημέρα ανάληψης της διοίκησης στον δήμο Ιωαννιτών, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων και η υπηρεσία καθαριότητας αντίστοιχα, συνεχίζουν να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών χωρίς καμία απολύτως ενημέρωση.

  Τελευταίο και επίσης όπως και τα προηγούμενα χαρακτηριστικό παράδειγμα, η ανάπτυξη στην πόλη των Ιωαννίνων, των καφέ κάδων βιοαποβλήτων, χωρίς κανείς να έχει ενημερωθεί, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή καμπάνια στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο και αφήνοντας τους πολίτες να κρίνουν και να αποφασίζουν μόνοι τους, εάν και με ποιον τρόπο θα απορρίπτουν στους καφέ κάδους, τα απορρίμματα που προβλέπεται ή αν θα γεμίσουν και οι κάδοι αυτοί, όπως γίνεται συνήθως, με συμβατικά απορρίμματα, μόλις γεμίζουν οι πράσινοι και οι μπλε κάδοι.

  Ο δήμος Ιωαννιτών και ειδικά η αρμόδια αντιδημαρχία καθαριότητας έχει «πάρει διαζύγιο» από την αυτονόητη και ελάχιστη υποχρέωση που έχει, να ενημερώνει τους πολίτες για τα απολύτως αυτονόητα και απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία της πόλης και για ζητήματα που αφορούν την ίδια την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Το προηγούμενο άλλωστε παράδειγμα είναι αυτό των Γωνιών Ανακύκλωσης που αφού εγκαταστάθηκαν επίσης με την ίδια τακτική τη μη ενημέρωσης, χρησιμοποιήθηκαν από τους πολίτες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα της αποκομιδής με αποτέλεσμα η υπηρεσία να προχωρά σε κινήσεις πανικού, όπως το σκέπασμα των κάδων με σακούλες απορριμμάτων και ταινίες, ώστε να μην απορρίπτονται άλλα σκουπίδια μέσα σε αυτούς!

  Για τους καφέ κάδους βιοαποβλήτων τίθεται επίσης σειρά ερωτημάτων ακόμη και για τη χωροταξική τοποθέτησή τους, δίπλα στους κάδους ανακύκλωσης και στους κάδους σύμμεικτων απορριμμάτων και αν αυτή είναι η πλέον κατάλληλη επιλογή, όπως επίσης είναι άγνωστο το πρόγραμμα της αποκομιδής.

  Ενημέρωση μέσω… αφίσας στους κάδους

  Το έργο της διαχείρισης των βιοαποβλήτων στον δήμο Ιωαννιτών έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος» του ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,2 εκατομμύρια ευρώ. Η μοναδική ενημέρωση του δήμου και της αρμόδιας υπηρεσίας προς τους πολίτες για το τι είναι οι καφέ κάδοι και ποια απορρίμματα επιτρέπεται να καταλήγουν εκεί και ποια όχι, είναι μια αφίσα στο μπροστινό μέρος των κάδων. Εκεί αναφέρεται, ότι στους καφέ κάδους οι πολίτες επιτρέπεται να ρίχνουν μόνον φρούτα και λαχανικά, υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών, ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και όσπρια, γαλακτοκομικά, τσόφλια αυγών και λίγα φύλλα, αποφεύγοντας όμως τις πλαστικές σακούλες. Δεν πρέπει όμως να απορρίπτονται στους καφέ κάδους, νωπά κρέατα και ψάρια, στάχτη, κάψουλες καφέ, ακαθαρσίες κατοικιδίων, συσκευασίες κάθε είδους, ξύλινα αντικείμενα, πριονίδι, μαγειρικά λάδια και λίπη και αποτσίγαρα.

  Σύμφωνα με τη σύμβαση προμήθειας των κάδων για το έργο διαχείρισης των βιοαποβλήτων, αυτά τα απορρίμματα θα συλλέγονται από ειδικό απορριμματοφόρο του δήμου και στη συνέχεια θα οδηγούνται στη Μονάδα Επεξεργασίας Αστικών Στερεών Αποβλήτων, όπου θα γίνονται λίπασμα, το οποίο θα χρησιμοποιείται στα πάρκα της πόλης, έτσι ώστε να αυξηθεί η γονιμότητα του εδάφους και να μειωθούν και οι δαπάνες σε εδαφοβελτιωτικά.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ