Δευτέρα 12.04.2021
More

  Έβαλε «αυτογκόλ» η δημοτική αρχή – Ψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για τα Led

  Η συζήτηση στη συνεδρίαση είχε ως κύριο χαρακτηριστικό της την ένταση από την αρχή, στη διάρκειά της και μέχρι το τέλος της.

  Όποιος πίστευε ή εκτιμούσε, ότι με την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ιωαννιτών, πριν από 20 ημέρες για την προγραμματική σύμβαση με την περιφέρεια Ηπείρου, ότι είχε σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία για το έργο του οδοφωτισμού στο δήμο Ιωαννιτών μάλλον έκανε λάθος.

  Τουλάχιστον αυτό προέκυψε μετά την συνεδρίαση του δημ. συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης, που ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα με το Σώμα να ψηφίζει θετικά το Σχέδιο της πρότασης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, που κινείται σε διαφορετική κατεύθυνση από αυτήν των αποφάσεων της Οικον. Επιτροπής.

  Ενεργό λόγο και ρόλο στο έργο του οδοφωτισμού αναλαμβάνει πλέον, σύμφωνα με την απόφαση, η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου Ιωαννιτών, που καλείται να αναλάβει τη σύνταξη, εκπόνηση, πλήρη έλεγχο, εποπτεία, και την έγκριση όλων τα απαιτούμενων μελετών και των τευχών δημοπράτησης του έργου.

  Στην περίπτωση, κατά την οποία, οι υπηρεσίες δηλώσουν σχετική αδυναμία, κάτι που θεωρείται δεδομένο, ότι θα γίνει, η απόφαση προβλέπει να κατατεθούν όλες οι τεχνικές μελέτες από την Περιφέρεια, προς έλεγχο και επικαιροποίηση από την Τεχνική Υπηρεσία.

  Η ψηφοφορία που διεξήχθη σε κλίμα έντασης παρόμοιο με αυτό του περασμένου Σεπτεμβρίου για την ανάθεση της αποκομιδής σε ιδιώτες, ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση με 22-20 της πρότασης της αντιπολίτευσης και τη δημοτική αρχή, να βρίσκεται, χωρίς μάλλον να το περιμένει και η ίδια, στα σχοινιά.

  Διατυπώθηκαν μάλιστα έντονες επικρίσεις για τον πρόεδρο του Σώματος κ. Παπαγεωργίου από στελέχη της δημοτικής αρχής, που επέμεναν ότι το θέμα δεν έπρεπε να τεθεί σε ψηφοφορία καίτοι εισήχθη στη συνεδρίαση ως Σχέδιο και λήψη απόφασης, διαβλέποντας τις δυσμενείς αριθμητικές ισορροπίες.

  Πώς επηρεάζεται τα έργο

  Όπως και να έχει, το βασικό ζητούμενο είναι πλέον εάν μπορεί η συγκεκριμένη απόφαση να αποτελέσει ένα πραγματικό εμπόδιο για την υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης με την περιφέρεια. Η απάντηση είναι πως όχι. Πρόκειται για μία πολιτική απόφαση που έχει τη δική της σημασία και σημειολογία, όμως δεν ακυρώνει την προγραμματική με την περιφέρεια.

  Εκείνο που θα μπορούσε ίσως να εξεταστεί σε δεύτερο επίπεδο είναι να ολοκληρωθούν οι μελέτες όπως προβλέπει η προγραμματική και να κληθεί η Τεχνική Υπηρεσία να ελέγξει ή να επικαιροποιήσει τα στοιχεία.

  Αυτό άλλωστε είναι ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε και σε άλλους δήμους της χώρας, που ακολούθησαν την ίδια στρατηγική και το αποτέλεσμα ήταν να αλλάξουν μέχρι και τα ποσοστά που προβλέπονται για κάθε πλευρά μέσω της εξοικονόμησης.

  Στο πολιτικό σκέλος, η αντιπολίτευση κατήγαγε μία νίκη και αντίστοιχα η δημοτική αρχή υπέστη μία ήττα, στην ουσία της υλοποίησης του έργου όμως, πολύ δύσκολα θα ανατραπεί η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.

  Μέχρι την υλοποίηση του έργου πάντως, ο δρόμος είναι αρκετά μακρύς, ειδικά αν αναλογιστεί κάποιος, ότι η αντιπολίτευση έχει ήδη ασκήσει προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και εκφράζεται η πρόθεση να ασκηθούν και άλλες δικαστικές προσφυγές.

  Ένταση από την αρχή

  Η συζήτηση στη συνεδρίαση είχε ως κύριο χαρακτηριστικό της την ένταση από την αρχή, στη διάρκειά της και μέχρι το τέλος της. Για περίπου μισή ώρα το Σώμα ασχολήθηκε με το αν η πρόταση της αντιπολίτευσης εστάλη ή όχι στις παρατάξεις και αν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις νομιμότητας.

  Αφού ξεπεράστηκε ο σκόπελος αυτός η συζήτηση μπήκε στην ουσία της, με τον Θ. Γιωτίτσα να επιτίθεται στη δημοτική αρχή, λέγοντας, ότι είναι πολιτικά εκτεθειμένη, γιατί είναι η πρώτη δημοτική αρχή, που δεν εφαρμόζει απόφαση του δημ. συμβουλίου. Επιτέθηκε μάλιστα και στον υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο για την απόφασή του, να δώσει την ελευθερία των κινήσεων στις Οικονομικές Επιτροπές, σε όργανα κατώτερα των δημοτικών συμβουλίων.

  Η Τατ. Καλογιάννη επιχείρησε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η ίδια προσωπικά και η παράταξή της έχουν αντιτεθεί στον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί να υλοποιήσει το έργο και όχι στο ίδιο το έργο.

  «Η παράταξη κι εγώ προσωπικά αντιμετωπίζουμε το θέμα με σοβαρότητα, διαφάνεια και με τον πλέον σύννομο τρόπο, ειδικά όταν αφορά τις τσέπες και τα πορτοφόλια των πολιτών», ανέφερε.

  Για την απουσία ουσιαστικής συζήτησης στο δημ. συμβούλιο έκανε λόγο ο Λαζ. Νάτσης, ενώ τη λογική της άρνησης της δημ. αρχής κατήγγειλαν οι Όλυ Τσουμάνη και ο Χρ. Πατσούρας.

  Νικ. Γκόντας και Αρ. Μπαρτζώκας υπεραμύνθηκαν των πολιτικών επιλογών της δημοτικής αρχής, για να δημιουργηθεί μία μεγάλη εστία έντασης στη συνέχεια όταν ο αντιδήμαρχος Γ. Λυκογιώργος χαρακτήρισε «απροκάλυπτη προπαγάνδα» τις θέσεις της αντιπολίτευσης, για να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από τους κ.κ. Μπέγκα, Γιωτίτσα και Κοσμά.

  Η συζήτηση πριν την ψηφοφορία ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του κ. Ελισάφ, που αρκέστηκε να επαναλάβει τα πολλά λειτουργικά προβλήματα που προκαλεί στη λειτουργία των δήμων, η απλή αναλογική, ενώ στο επίπεδο του Σχεδίου της πρότασης της αντιπολίτευσης τόνισε, ότι δεν πρόκειται για κάποια νέα πρόταση, η οποία μπορεί να υλοποιηθεί, αλλά για μία επαναφορά διαδικασιών, οι οποίες αποδεδειγμένα δε μπορούν να παράξουν πρακτικό και έννομο αποτέλεσμα.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  Εγνατία Οδός

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ