Σάββατο 18.01.2025
More

    «Φωτιά» στο προεκλογικό κλίμα στην Ήπειρο έβαλε ο Αδ. Γεωργιάδης 

    Είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση με νομοθετική της παρέμβαση «αδειάζει» την Περιφερειακή Αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων 

    «Φωτιά» στο προεκλογικό σκηνικό και των εθνικών αλλά κυρίως των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβριο του 2023, έβαλε το άρθρο του υπ. Ανάπτυξης σε σχέδιο Νόμου του υπ. Οικονομικών, που μεταβιβάζει το σύνολο των αρμοδιοτήτων που απορρέουν από τις Συμβάσεις σύμπραξης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στους ΦοΔΣΑ.  

    Η παρέμβαση αυτή είναι απολύτως «φωτογραφική» για την περιφέρεια της Ηπείρου, όπου εδώ και έναν και πλέον χρόνο εξελίσσεται μία λυσσώδης διαμάχη μεταξύ Περιφέρειας Ηπείρου και δήμων που τάσσονται στο πλευρό της από τη μία και του ΦοΔΣΑ και του εργοστασίου από την άλλη. 

    Το υπ. Ανάπτυξης και ο υπουργός Αδ. Γεωργιάδης είναι προφανές, ότι δεν ενήργησαν αυτοβούλως, αλλά η συγκεκριμένη παρέμβαση είναι αμιγώς πολιτικού περιεχομένου, που δημιουργεί τεράστιο θέμα στην τοπική Ν.Δ ενόψει των εκλογών, σε πρώτη φάση των εθνικών, όποτε κι αν αυτές γίνουν, βάζοντας απέναντι στην Κυβέρνηση, τον Αλ. Καχριμάνη και την παράταξή του στην Περιφέρεια Ηπείρου. 

    Ο τελευταίος καλείται πλέον να διαχειριστεί μία κατάσταση με δύο διακριτά σκέλη. Το μεν πρώτο έχει να κάνει με τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο και το πώς θα περάσει πλέον στο επόμενο στάδιο αυτό της πλήρους μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στον ΦοΔΣΑ, με την Περιφέρεια Ηπείρου, να μένει στο περιθώριο, που μπορεί να γινόταν κάποια στιγμή, με τις εξελίξεις όμως των τελευταίων μηνών και δη τις δικαστικές αποφάσεις, που μέχρι σήμερα δικαιώνουν την Περιφέρεια, όπως για τη μεταφορά του υπολείμματος, ήταν βέβαιο, ότι δε θα γινόταν άμεσα. 

    Το δεύτερο ζήτημα έχει καθαρά πολιτική διάσταση για τον Αλ. Καχριμάνη, που ένα χρόνο και κάτι προς τις εκλογές του 2023, βρίσκει απέναντί του, μία αντιπολιτευτική τακτική, όχι σε επίπεδο περιφερειακού συμβουλίου και εν δυνάμει αντιπάλων, αλλά σε επίπεδο Κυβέρνησης! Αν θεωρηθεί δε, ότι τέτοιου είδους παρεμβάσεις δε μπορεί να μην έχουν και την εποπτεία ή τη σύμφωνη γνώμη του Μαξίμου, τότε το ζήτημα για την περιφερειακή αρχή και τον Αλ. Καχριμάνη γίνεται πολύ πιο σύνθετο και σοβαρό. Είναι η πρώτη φορά άλλωστε στα χρόνια της θητείας του γενικότερα, ειδικά όμως από το 2019 και την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, που με μία και μόνο απόφασή της, η Κυβέρνηση «αδειάζει» τον περιφερειάρχη και μάλιστα με την υπογραφή του κ. Γεωργιάδη, για τον οποίο μέχρι χθες τουλάχιστον, ο ίδιος ο κ. Καχριμάνης «έσταζε μέλι», για τη βοήθεια που παρείχε στην Περιφέρεια της Ηπείρου για σειρά θεμάτων… 

    Τι προβλέπει το επίμαχο άρθρο 

    Το άρθρο 9 στην προσθήκη του υπ. Ανάπτυξης στο σχέδιο Νόμου του υπ. Οικονομικών αναφέρει: «Συμβάσεις σύμπραξης που αφορούν στην υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων αρμοδιότητας ΦΟΔΣΑ και βρίσκονται στο στάδιο της λειτουργίας των εγκαταστάσεων εφόσον αντισυμβαλλόμενος του Ιδιωτικού Φορέα Σύμπραξης δεν είναι ο οικείος ΦΟΔΣΑ αλλά τρίτος φορέας, δυνάμει προγραμματικής σύμβασης η οποία είχε συναφθεί για λόγους που ανάγονται στην έλλειψη διοικητικής και τεχνικής επάρκειας του ΦΟΔΣΑ, αναλαμβάνονται εξ ολοκλήρου από τον τελευταίο, με την υπεισέλευσή του στο σύνολο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Σύμβαση Σύμπραξης, υπό τους όρους της παρούσας. 

    Η υποκατάσταση επέρχεται αυτοδίκαια, με διαπιστωτική πράξη του Συντονιστή της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και εκδίδεται μετά από εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Διοίκησης του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Νομικών Προσώπων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, αφού έχει προηγηθεί γραπτό αίτημα εκ μέρους του ενδιαφερόμενου ΦΟΔΣΑ, στο οποίο σωρευτικά αναφέρονται τα στοιχεία που τεκμηριώνουν την επάρκειά του». Αναφέρεται επιπλέον, πως η έκδοση της διαπιστωτικής πράξης είναι υποχρεωτική για τη διοίκηση σε διάστημα 60 ημερών από την υποβολή του αιτήματος από τον ΦοΔΣΑ, που αναμένεται να υποβάλλει το αίτημα άμεσα. Η Περιφέρεια υποχρεούται έτσι, να παραδώσει στους ΦοΔΣΑ κατά χρήση τις εγκαταστάσεις, που διαχειρίζονται σύμφωνα με τις Συμβάσεις Σύμπραξης, καθώς επίσης τους λογαριασμούς και τα περιουσιακά στοιχεία. 

    Ερωτήματα 

    Τα μεγαλύτερα ερωτήματα είναι αυτά που έχουν αμιγές πολιτικό περιεχόμενο, ωστόσο υπάρχουν και περισσότερο διαδικαστικά ζητήματα, που θα πρέπει να απαντηθούν από την Κυβέρνηση, που ενώ στηρίζει τα έργα ΣΔΙΤ, φέρνοντας ως υπόδειγμα το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Ήπειρο, για τη λειτουργία του οποίου έχει υπογραφεί μία Σύμβαση Σύμπραξης με διάρκεια 27 ετών, με ένα άρθρο του υπ. Ανάπτυξης σε σχέδιο Νόμου άλλου υπουργείου, ακυρώνει το σύνολο της προσπάθειας, τις ίδιες τις υπογραφές και τις Συμβάσεις, βάζοντας στο περιθώριο, το ένα από τα δύο συμβαλλόμενα μέρη. 

    Θα πρέπει επίσης να ξεκαθαριστεί εάν η Περιφέρεια διατηρεί ή όχι την εποπτεία της λειτουργίας του εργοστασίου, από τη στιγμή που το σύνολο των αρμοδιοτήτων πρέπει να περάσει στον ΦοΔΣΑ. 

    Ακόμη, ο ΦοΔΣΑ είναι κρίσιμο να αποδείξει, ότι έχει την επάρκεια, ώστε να αναλάβει το έργο της διαχείρισης, όπως του ανατίθεται με την  συγκεκριμένη παρέμβαση. 

    Οι δήμοι της Ηπείρου τέλος, που έχουν πάρει θέση υπέρ ή κατά της μίας ή της άλλης πλευράς, θα πρέπει να επανακαθορίσουν πλέον τη στάση τους, και ειδικότερα εκείνοι που τους τελευταίους μήνες υπέγραψαν προγραμματικές συμβάσεις με την Περιφέρεια Ηπείρου, ώστε να αναλάβουν, με τη διάθεση προσωπικού των δήμων, την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας των Σταθμών Μεταφόρτωσης.  

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ 

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ