Πέμπτη 25.07.2024
More

  Γ. Στέφος: Σήμερα ευγνωμονούμε τη ραχοκοκαλιά του ΕΣΥ

  Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ιωαννίνων, Γ. Στέφου, για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

  Σήμερα, στις 12 Μαΐου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα του Νοσηλευτή, ένα παγκόσμιο «ευχαριστώ» προς τις γυναίκες και τους άντρες που με αυταπάρνηση σώζουν ανθρώπινες ζωές.

  Το νοσηλευτικό προσωπικό είναι η ραχοκοκαλιά του Συστήματος Υγείας. Χωρίς αυτούς εν θα μπορούσε να λειτουργήσει απολύτως τίποτα: από τις κλινικές μέχρι τα χειρουργεία.

  Η πανδημία έδειξε με τον πιο βάναυσο τρόπο την αναγκαιότητα των υπηρεσιών του νοσηλευτικού προσωπικού. Έδειξε, επίσης, την απαξίωση της κυβέρνησης Μητσοτάκη τόσο προς τον κλάδο, όσο και προς το ίδιο το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Η μη μονιμοποίηση των επικουρικών, οι απάνθρωπες ώρες εργασίας, οι προσλήψεις που έπρεπε να γίνουν, αλλά δεν έγιναν ποτέ, οι ατελείωτες υπερωρίες αμείφτηκαν με… χειροκροτήματα από τα μπαλκόνια και λίγα ψίχουλα.

  Εμείς θέλουμε ένα ΕΣΥ στελεχωμένο έτσι ώστε να λειτουργεί καλά για τους ασθενείς, αλλά και να μην εξαντλεί σωματικά και ψυχικά τους υγειονομικούς. Θέλουμε περισσότερες μόνιμες προσλήψεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

  Μα πάνω από όλα, θέλουμε το μεγάλο μας “ευχαριστώ” να μην περιοριστεί σε τούτη τη μέρα του χρόνου. Να γίνει πράξη και αυτό για εμάς είναι δέσμευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. καταθέτει μια νέα προγραμματική συμφωνία με το Νοσηλευτικό προσωπικό , με βασικές αρχές του τα εξής:

  1. Θέσεις εργασίας για νοσηλευτικό προσωπικό, με α) μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτών, β) θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης αναπλήρωσης των ετήσιων αποχωρήσεων, γ) μονιμοποίηση συμβασιούχων που υπηρετούν ήδη στις Δημόσιες Δομές Υγείας και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

  2. Μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών και του υπόλοιπου προσωπικού και ένταξη στα ΒΑΕ.

  3. Ενιαίος Νοσηλευτικός κλάδος που θα συμπεριλαμβάνει τις σημερινές διακριτές κατηγορίες νοσηλευτών των (ΠΕ-ΤΕ) και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β. Νοσηλευτών (ΔΕ).

  4. Κρίσεις Νοσηλευτικής Υπηρεσίας με θεσμικές διαδικασίες που θα διασφαλίζουν ισονομία και αξιοκρατία.

  5. Νέο θεσμικό πλαίσιο για την ΕΝΕ που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, τον εκδημοκρατισμό της λειτουργία της. 6. Θεσμικά, Επαγγελματικά & Εκπαιδευτικά ζητήματα: Επαναλειτουργία του ΕΣΑΝ, νέο θεσμικό πλαίσιο των Νοσηλευτικών Επιτροπών (ΝΟΕ), Κατοχύρωση θεσμικού πλαισίου για τοποθετήσεις και μετακινήσεις του Νοσηλευτικού προσωπικού, Νοσηλευτική Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση κ.α.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ