Παρασκευή 19.04.2024
More

    Γίνεται πράξη η ιστορική αποκατάσταση του «Νικολάκη Εφέντη»

    Το δημ. συμβούλιο ενέκρινε την μετονομασία της οδού «Παπαδοπούλου» σε οδό «Νικ. Εφέντη», αποκαθιστώντας την ιστορική πραγματικότητα

    Το δημοτικό συμβούλιο της πόλης αποδέχθηκε και ενέκρινε την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής ονοματοθεσίας οδών και πλατειών, για τη μετονομασία της οδού «Νικ. Παπαδοπούλου» σε οδό «Νικολάκη Εφέντη», αποκαθιστώντας την ιστορική πραγματικότητα, για το πραγματικό όνομα του ομογενούς αξιωματικού που υπηρετούσε στον τουρκικό στρατό στα Ιωάννινα, όταν η πόλη απελευθερώθηκε το 1913. Όπως αναφέρει στην εισήγησή της η Επιτροπή «πρόκειται ουσιαστικά όχι για μετονομασία της οδού, αλλά για απόδοση της ορθής ονομασίας, προς αποκατάσταση του ονόματος του ομογενούς αξιωματικού του τουρκικού στρατού στα Γιάννινα, Νικολάκη Εφέντη, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων την 21η Φεβρουαρίου 1913 και του οποίου το πραγματικό όνομα ήταν Νικόλας Μιζαντζής, ενώ το όνομα «Παπαδόπουλος» δεν αναφέρεται σε καμία απολύτως ιστορική πηγή».

    Η εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» στις 24 Φεβρουαρίου είχε φέρει στο φως την επιστολή του Κων. Φωτόπουλου, προς τον δήμαρχο της πόλης Φ. Φίλιο το 1987, με την οποία ζητούσε την ιστορική αποκατάσταση της επωνυμίας της οδού «Νικ. Παπαδοπούλου» στην προηγούμενη επωνυμία της που ήταν «Νικ. Εφέντη» ή σε «Νικ. Μιζαντζή».

    Ο Κων. Φωτόπουλος, επίτιμος περιφερειακός διευθυντής ταχυδρομείων στην Ήπειρο και συγγραφέας – ερευνητής πολλών εργασιών ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου για την Ήπειρο, απόγονος του Νικ. Εφέντη, το 1987 είχε αποστείλει την επιστολή που δημοσιεύθηκε στην «Ε» αυτούσια και την οποία μας παραχώρησε ο ανιψιός του, Ιωαν. Φωτόπουλος, με αφορμή την 108η επέτειο της Απελευθέρωσης των Ιωαννίνων.

    Στο βιβλίο του «Τα Γιάννινα – Οι μαχαλάδες τα σοκάκια…» ο Κων. Φωτόπουλος, αναφέρει, ότι η Σοφία Μανούκα, κάτοικος Θεσσαλονίκης, το γένος Μιζαντζή, θεία του Νικολάκη Εφέντη είχε αποστείλει μετά τη μετονομασία της οδού, επιστολή στον Δ. Ιωαννιτών, ζητώντας την επαναφορά του πραγματικού ονόματος του ανιψιού της.

    Το ίδιο ζητά και ο Κων. Φωτόπουλος στην επιστολή του με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 1987 την οποία έφερε η «Ε» στο προσκήνιο.

    «Καιρός λοιπόν τώρα να φροντίσετε να αποκαταστήσετε την ονομασία της εις το ορθόν: “οδός Νικολάου Μιζαντζή ή Μιζαντζόγλου, υπολοχαγού Μηχανικού του Τουρκικού Στρατού”. Πάνω στις τόσες άλλες φροντίδες σας, παρακαλώ έχετε υπ’ όψιν και το ζήτημα αυτό χάριν της μνήμης του αφανούς τούτου ήρωος», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κων. Φωτόπουλος στην επιστολή του.

    Άλλες αποφάσεις ονοματοδοσίας

    Στην ίδια συνεδρίαση η Επιτροπή πρότεινε και το Σώμα ενέκρινε και τα εξής:

    • Μετονομασία δρόμου στη Δροσιά σε οδό «Ελένης Κανδηλά».
    • Ονομασία της πλατείας στην εκκλησία Αποστόλου Παύλου στα Σεισμόπληκτα σε «πλατεία Χρίστου Δαγκλή», με την αναγραφή «Πλατεία Χρίστου Δαγκλή – Χαράκτης – Ζωγράφος».
    • Ονομασία πλατείας Ζευγαριών σε «Πλατεία Αλεξάνδρας – Ελένης Γκαστή».
    • Ονομασία πλατείας στην Κιάφα, σε «Πλατεία Πατριάρχου Βαρθολομαίου»
    • Ονομασία δρόμου στην περιοχή Κιάφας, σε οδό «Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου Β’».
    • Ονομασία κοινόχρηστου χώρου στην Κιάφα σε «Αλέκου Σόφη»
    • Τέλος, η Επιτροπή συμφώνησε ώστε να ονομαστεί η θέση «Κοράς» της Κοινότητας Πεδινής, σε «οδό Ιατρού Νικολάου Σκοπούλη»

    Εξαιρέθηκε κατόπιν εγγράφου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Ιωαννιτών, η λήψη απόφασης, περί μετονομασίας της πλατείας Κολχίδος σε «πλατεία Τάκη Μουσαφίρη».

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ