Δευτέρα 22.04.2024
More

  Γλέντι στους δρόμους για την υποδοχή του 2023

  Από δεκάδες βεγγαλικά φωτίστηκε ο ουρανός των Ιωαννίνων αμέσως μετά τις 12 τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, με την αλλαγή του χρόνου, σηματοδοτώντας την απαρχή μίας νέας χρονιάς με ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον για τον κόσμο.

  Στις 12 το βράδυ, από κάθε γειτονιά της πόλης άρχισαν να εκτοξεύονται βεγγαλικά με το θέαμα να είναι εντυπωσιακό, όπως κατέγραψε ο φακός του ITV.

  Από την εορταστική ατμόσφαιρα όμως ούτε φέτος έλειψαν τα απρόοπτα και συγκεκριμένα στην πόλη του Μετσόβου, που κατακλύστηκε από επισκέπτες, η αλλαγή του χρόνου έφερε μαζί της και τρεις τραυματισμούς γυναικών από βεγγαλικά, που έσκασαν σε χαμηλό ύψος, ανάμεσα στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί στην πλατεία και στη φωτιά που είχε ανάψει, για την υποδοχή του νέου έτους. Το βίντεο από τη στιγμή της αλλαγής του χρόνου και των ελαφρών τραυματισμών των τριών ατόμων αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα μεσάνυχτα.

  Υπαίθριο γλέντι

  Ένα ανθρώπινο ποτάμι πλημμύρισε τους δρόμους και τους πεζόδρομους της πόλης των Ιωαννίνων από το μεσημέρι του Σαββάτου μέχρι και τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς, σε ένα υπαίθριο γλέντι που στήθηκε για πρώτη φορά χωρίς μέτρα και περιορισμούς μετά από δύο χρόνια. Η αυξημένη επισκεψιμότητα των ημερών της Πρωτοχρονιάς σε συνδυασμό με την προετοιμασία των επαγγελματιών και την καλή διάθεση όλων για να τηρηθεί το έθιμο της παραμονής, αποτέλεσαν συστατικά στοιχεία της επιτυχίας της ημέρας, με το ιστορικό κέντρο της πόλης να γίνεται επίκεντρο των εκδηλώσεων.

  Παραδοσιακή μουσική και ηπειρώτικα τραγούδια, παραδοσιακά χάλκινα της Μακεδονίας, αλλά και μουσική από dj’s κάλυψαν κάθε γούστο των πολιτών που βρέθηκαν στους δρόμους για να διασκεδάσουν. Οι ρυθμοί άρχισαν να πέφτουν λίγο μετά τις 8 το βράδυ για να ανέβουν και πάλι από τη μία μετά τα μεσάνυχτα, με τη νεολαία να δίνει τον τόνο της ξέφρενης διασκέδασης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

  Τα κάλαντα

  Από τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς συνοδεύτηκε το ομιχλώδες πρωινό της παραμονής του νέου έτους στα Γιάννενα, με δεκάδες παρέες μικρών ή και μεγαλύτερων παιδιών και εφήβων, να χτυπούν τα κουδούνια των σπιτιών και να ανοίγουν τις πόρτες των καταστημάτων, για να ψάλλουν τα κάλαντα. Οι πόρτες άνοιξαν, αν και σε πολλές περιπτώσεις, με δυσκολία ή και με φόβο, τα χαμόγελα περίσσεψαν, το έθιμο τηρήθηκε για μία ακόμη χρονιά και τα παιδιά γέμισαν τις τσέπες τους με χρήματα, είτε για τους κουμπαράδες τους είτε για κάποιες αγορές τις αμέσως επόμενες ημέρες.

  Τα κάλαντα της Πρωτοχρονιάς, αλλά και τραγούδια και μελωδίες των Χριστουγέννων έπαιξε το πρωί της παραμονής του νέου έτους στους πεζόδρομους της πόλης, η μπάντα της 8ης Ταξιαρχίας, συγκεντρώνοντας τα βλέμματα εκατοντάδων περαστικών στην αγορά είτε ντόπιων είτε επισκεπτών, που δεν σταμάτησαν να απαθανατίζουν με τα κινητά τους τηλέφωνα τις στιγμές αυτές, αλλά και χειροκροτώντας θερμά στο τέλος κάθε μελωδίας. Για μία περίπου ώρα, η μπάντα της 8ης Ταξιαρχίας περιδιάβηκε στους κεντρικούς πεζόδρομους της πόλης, δίνοντας ένα διαφορετικό τόνο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ