Τρίτη 07.04.2020
More

  H γλωσσική διδασκαλία στην προσχολική και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  στα  Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων η Ημερίδα με θέμα: «Η γλώσσα ως γνώση: γλωσσική διδασκαλία στην προσχολική και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση» η οποία οργανώθηκε από την Εποπτεία των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου.

  Αθρόα ήταν η προσέλευση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της πόλης των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής που παρακολούθησαν τις εργασίες της Ημερίδας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, πανεπιστημιακοί καθηγητές, στελέχη της εκπαίδευσης, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και φορέων της πόλης.

  Στο  πρώτο μέρος της Ημερίδας το πολυπληθές κοινό παρακολούθησε με αμείωτο ενδιαφέρον τις δύο κεντρικές ομιλίες από τον καθηγητή Γλωσσολογίας κ. Γεώργιο Μπαμπινιώτη, Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, πρ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών και τον καθηγητή Ελληνικής Φιλολογίας κ. Γεώργιο Καψάλη, τ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

  Ο κ. Μπαμπινιώτης στην εισήγησή του «Η Γλωσσική Αγωγή στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση» παρουσίασε μια νέα προσέγγιση της κατάκτησης της γλώσσας εστιάζοντας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. O κ. Καψάλης στην εισήγησή του «Η Ορθογραφία τής Ελληνικής Γλώσσας» παρουσίασε μια σύντομη ιστορική αναδρομή της πορείας της ορθογραφίας της ελληνικής γλώσσας.

  Στην Ημερίδα, εκτός από τις δύο κεντρικές εισηγήσεις, πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις-εργαστήρια σε οργανωμένες δραστηριότητες στο πεδίο της διδακτικής της ελληνικής γλώσσας από διακεκριμένους επιστήμονες: τον κ. Γεώργιο Καψάλη, Καθηγητή ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα «Σύνθεση, Παραγωγή και Ορθογραφία τής Ελληνικής Γλώσσας», την κ. Ευγενία Μαγουλά, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα «Νέα πρόταση διδασκαλίας τού ρήματος στο δημοτικό σχολείο. Σχεδιασμός διδακτικού υλικού», τον κ. Αθανάσιο Μιχάλη, Επίκουρο Καθηγητή, ΦΠΨ, του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Διδασκαλία των κειμενικών ειδών: ο ρόλος και η αποτελεσματική αξιοποίηση της λειτουργικής/επικοινωνιακής γραμματικής» και την κ. Αλεξάνδρα Γαλάνη, ΕΕΠ, του ΠΤΔΕ, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα «Η διδασκαλία της ελληνικής ως ξένης/δεύτερης γλώσσας: Μέθοδοι διδασκαλίας και καλές  πρακτικές».

  Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τα εργαστήρια όπου είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν, να αλληλεπιδράσουν και να προβληματιστούν πάνω στις διδακτικές προτάσεις των εισηγητών και τέλος να αναπτύξουν διάλογο σε επίπεδο παιδαγωγικό και επιστημονικό. Τη συζήτηση σε κάθε εργαστήριο συντόνιζαν (αλφαβητικά) οι: κ. Κλεοπάτρα Βασιλείου, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 – ΠΕ.ΚΕ.Σ. Ηπείρου, κ. Μαρία Γιαννακού, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 – ΠΕ.ΚΕ.Σ. Ηπείρου, κ. Δήμητρα Γκανιάτσα, Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ60 – ΠΕ.ΚΕ.Σ. Ηπείρου, κ. Αγλαΐα Ντόκα, Συντονίστρια  Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 – ΠΕ.ΚΕ.Σ. Ηπείρου, κ. Ευδοξία Σακελλαροπούλου, Αναπληρώτρια Οργανωτική Συντονίστρια ΠΕ70 – ΠΕ.ΚΕ.Σ. Ηπείρου, κ. Νικόλαος Σουτόπουλος, Συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου ΠΕ70 – ΠΕ.ΚΕ.Σ. Ηπείρου.

  Η Επιμορφωτική Ημερίδα της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων κατά γενική ομολογία όλων των συμμετεχόντων, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  20 νέα κρούσματα σε μια ημέρα – 6 ασθενείς κατέληξαν

  Μέσα σε μία ημέρα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 20 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.755. Το 55% αφορά σε άνδρες.  

  Νέα επιχορήγηση της Περιφέρειας στο ΠΓΝΙ για την αντιμετώπιση της πανδημίας

  Νέα επιχορήγηση της Περιφέρειας Ηπείρου θα δοθεί  στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

  Η εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Ήπειρο

  Η εικόνα ως προς την πορεία υγείας των νοσούντων από κορωνοϊό ως και τα νέα ύποπτα κρούσματα στην Ήπειρο μέχρι σήμερα, Δευτέρα 6 Απριλίου το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομείων, έχει ως εξής:

  Γεραπετρίτης: «Δεν αποκλείονται αυστηρότερα μέτρα»

  Σε «μενού αυστηροποίησης» των έκτακτων μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, προκειμένου να συγκρατηθεί περαιτέρω η διασπορά του κορωνοϊού, αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.  

  Θυελλώδεις άνεμοι εμποδίζουν τα δρομολόγια στη Παμβώτιδα

  Άνεμοι βορειοανατολικοί που φτάνουν ως και τα 6 μποφόρ σημειώνονται από το πρωί στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων.

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.