Παρασκευή 09.12.2022
More

  Η διαρκής ευθύνη της δημοσιογραφικής γλώσσας

  Ένα διαρκές μήνυμα που αποτελεί αναγκαιότητα που προέκυψε από την ίδια τη γλωσσική πραγματικότητα τόσο στον δημοσιογραφικό όσο και γενικότερα στον προφορικό και γραπτό λόγο στέλνουν από τα Γιάννενα τα Μικρά Σεμινάρια Γλώσσας που ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

  Το μήνυμα αφορά στην διαρκή υποχρέωση όσων ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και αλλά και όσων έχουν ρόλο στο δημόσιο λόγο να απευθύνονται προφορικώς και γραπτώς, ανταποκρινόμενοι στην σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, με έναν κύριο σκοπό.

  Αυτόν της διαμόρφωσης εύληπτων και κατανοητών κειμένων, από τον αναγνώστη, τον τηλεθεατή και τον ακροατή.

  Τα Μικρά Σεμινάρια πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών με την ΕΣΗΕΠΗΝ και το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων φορέων της αυτοδιοίκησης και δεκάδων φοιτητών, σπουδαστών και πολιτών.

  Ομιλητές στην πρώτη εκδήλωση των σεμιναρίων που θα διαρκέσουν ως τις αρχές Ιανουαρίου του 2020 ήταν ο Μηνάς Πασχόπουλος, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κυριάκος Κορτέσης, Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Φιλήμων Καραμήτσος, δημοσιογράφος της «Ελευθερίας», Γιάννης Κεΐσογλου, δημοσιογράφος, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπλ. Καθηγήτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη προγράμματος.

  Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Αικατερίνη Πλακίτση, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Π.Τ.Ν., Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων, Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Μάρθα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Γ.Α.Κ. – Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου.

  Τα Σεμινάρια ξεκίνησαν χθες το πρωί στην αίθουσα σεμιναρίων του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη ώρες 9-11.

  Στο πρώτο σεμινάριο χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του

  Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Αικατερίνη Πλακίτση και η επιστημονική υπεύθυνη των «Μικρών Σεμιναρίων» Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Τις κεντρικές ομιλίες είχε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης που μίλησε με θέμα «Ο σύγχρονος δημοσιογραφικός λόγος: Προκλήσεις και προοπτικές» και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας Γεώργιος Καψάλης που μίλησε με θέμα «Γλωσσικές και ορθογραφικές επισημάνσεις» και ανέλυσε πολλά ζητήματα ορθογραφίας και ετυμολογίας.

  Συντονιστής ο δημοσιογράφος της «Ελευθερίας» Αλέξανδρος Παπαδόπουλος που στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ευθύνη που έχουν οι δημοσιογράφοι για την προστασία της γλώσσας ώστε να μεταδίδουν σωστά και την είδηση.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ