Δευτέρα 25.05.2020
More

  Η διαρκής ευθύνη της δημοσιογραφικής γλώσσας

  Ένα διαρκές μήνυμα που αποτελεί αναγκαιότητα που προέκυψε από την ίδια τη γλωσσική πραγματικότητα τόσο στον δημοσιογραφικό όσο και γενικότερα στον προφορικό και γραπτό λόγο στέλνουν από τα Γιάννενα τα Μικρά Σεμινάρια Γλώσσας που ξεκίνησαν το απόγευμα της Τρίτης από τα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

  Το μήνυμα αφορά στην διαρκή υποχρέωση όσων ασκούν το δημοσιογραφικό επάγγελμα και αλλά και όσων έχουν ρόλο στο δημόσιο λόγο να απευθύνονται προφορικώς και γραπτώς, ανταποκρινόμενοι στην σωστή χρήση της ελληνικής γλώσσας, με έναν κύριο σκοπό.

  Αυτόν της διαμόρφωσης εύληπτων και κατανοητών κειμένων, από τον αναγνώστη, τον τηλεθεατή και τον ακροατή.

  Τα Μικρά Σεμινάρια πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών με την ΕΣΗΕΠΗΝ και το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση, παρουσία εκπροσώπων φορέων της αυτοδιοίκησης και δεκάδων φοιτητών, σπουδαστών και πολιτών.

  Ομιλητές στην πρώτη εκδήλωση των σεμιναρίων που θα διαρκέσουν ως τις αρχές Ιανουαρίου του 2020 ήταν ο Μηνάς Πασχόπουλος, Καθηγητής, Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κυριάκος Κορτέσης, Πρόεδρος Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων, Φιλήμων Καραμήτσος, δημοσιογράφος της «Ελευθερίας», Γιάννης Κεΐσογλου, δημοσιογράφος, Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπλ. Καθηγήτρια και Επιστημονική Υπεύθυνη προγράμματος.

  Χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Αικατερίνη Πλακίτση, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Π.Τ.Ν., Μωυσής Ελισάφ, Δήμαρχος Ιωαννίνων, Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, Μάρθα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Δ.Σ. Γ.Α.Κ. – Ιστορικού Αρχείου – Μουσείου Ηπείρου.

  Τα Σεμινάρια ξεκίνησαν χθες το πρωί στην αίθουσα σεμιναρίων του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη ώρες 9-11.

  Στο πρώτο σεμινάριο χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του

  Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Αικατερίνη Πλακίτση και η επιστημονική υπεύθυνη των «Μικρών Σεμιναρίων» Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη. Τις κεντρικές ομιλίες είχε ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυριάκος Κορτέσης που μίλησε με θέμα «Ο σύγχρονος δημοσιογραφικός λόγος: Προκλήσεις και προοπτικές» και ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου, καθηγητής Ελληνικής Φιλολογίας Γεώργιος Καψάλης που μίλησε με θέμα «Γλωσσικές και ορθογραφικές επισημάνσεις» και ανέλυσε πολλά ζητήματα ορθογραφίας και ετυμολογίας.

  Συντονιστής ο δημοσιογράφος της «Ελευθερίας» Αλέξανδρος Παπαδόπουλος που στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ευθύνη που έχουν οι δημοσιογράφοι για την προστασία της γλώσσας ώστε να μεταδίδουν σωστά και την είδηση.

  Μένουμε Σπίτι

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  Επιδότηση φοιτητικού εισιτηρίου και κάρτας απεριορίστων διαδρομών

  Η σύναψη και υπογραφή σύμβασης του Δήμου Ιωαννιτών με το Αστικό ΚΤΕΛ για την επιδότηση καρτών απεριορίστων διαδρομών φοιτητών που διαμένουν στις φοιτητικές εστίες εγκρίθηκε κατά τη σημερινή -δια περιφοράς- συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

  «Όχι» του Δήμου στην αίτηση για ανασκαφή κρυμμένου θησαυρού

  Ομόφωνα δεκτή έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων η εισήγηση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρη Παπαγεωργίου, για απόρριψη αίτησης πολίτη που αφορούσε χορήγηση συναίνεσης για ανασκαφή κρυμμένου θησαυρού.

  Επιστροφή στις καφετέριες κρατώντας… αποστάσεις

  Αρκετός κόσμος στις καφετέριες των Ιωαννίνων από το πρωί ειδικά στο κέντρο, αλλά και στην παραλίμνια περιοχή με τήρηση των όρων και κανόνων του ΕΟΔΥ.

  Έως 31/7 η λειτουργία παιδικών και βρεφικών σταθμών – Τι ισχύει για τις κατασκηνώσεις

  Από την 1η Ιουνίου ανοίγουν παιδικοί, βρεφικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος.   

  Παράταση μέχρι τις 26 Ιουνίου για δημοτικά & νηπιαγωγεία – Προαιρετική η μάσκα

  Διευκρινίσεις για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των ειδικών σχολείων έδωσε η αρμόδια υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. 

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

  Covid 19- Τελικά τι κάνουμε; Ένα κείμενο γροθιά στο στομάχι από τον διευθυντή ΤΕΠ του ΠΓΝΙ

  Ανάρτηση του Διευθυντή Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών ΤΕΠ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, Αθ. Κιτσάκου, στο προσωπικό του προφίλ στο facebook σχετικά με τον κορωνοϊό.

  Σενάρια για απαγόρευση της κυκλοφορίας από Τετάρτη

  Στην καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας των πολιτών προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ακολουθώντας το πρότυπο της Ισπανίας.

  «Έφυγε» από τη ζωή ο Θεόδωρος Νιτσιάκος

  Οδύνη έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία η είδηση του θανάτου του επιχειρηματία Θεόδωρου Νιτσιάκου, ο οποίος ανασύρθηκε νεκρός από οικείους του και μεταφέρθηκε με όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κόνιτσας.

  Ύποπτο κρούσμα κορωνοϊού μεταφέρεται στα Ιωάννινα

  Στα Γιάννενα φτάνει ύποπτο κρούσμα του κορωνοϊού. Έχει σημάνει συναγερμός στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και είναι σε ετοιμότητα η μονάδα Λοιμωδών.

  Ανακοίνωση του ΠΓΝΙ για τον κορωνοϊό

  Ανακοίνωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων για τον κορωνοϊό.