Στους δρόμους για ακόμη μια φορά κατέβηκαν οι υγειονομικοί που διεκδικούν επίλυση των χρόνιων και μεγάλων προβλημάτων στη δημόσια υγεία.
Τα προβλήματα αναλύονται σε ελλείψεις προσωπικού, μειωμένες δαπάνες και μετακινήσεις από τμήμα σε τμήμα ενώ την ίδια ώρα καταγγέλλεται επιχείρηση μετατροπής των δημόσιων νοσοκομείων σε «επιχειρήσεις» με λειτουργία «ιδιωτικών κριτηρίων».
Στα Γιάννενα η κινητοποίηση, που έγινε έξω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου, δεν συγκέντρωσε πολύ κόσμο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα δεν υπάρχουν και στα δυο δημόσια νοσοκομεία της περιοχής.
Ο Μπάμπης Παππάς από την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου μίλησε για την αγωνία που υπάρχει για να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας των νοσοκομειακών ιδρυμάτων και ζήτησε προσλήψεις προσωπικού και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με περισσότερα κονδύλια.
Εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για τα επιχειρούμενα σχέδια ενώ μίλησε για την απόφαση της Ειρήνης Αγαπηδάκη που αφορά στην μετατροπή των αγροτικών ιατρών σε προσωπικούς γιατρούς. Οι αλλαγές αυτές έχουν προκαλέσει κύμα αντιδράσεων ενώ το ίδιο ισχύει και για τις αλλαγές που αφορούν στην ένταξη διαφορετικών όρων στην λειτουργία των νοσοκομείων και στην διενέργεια ιατρικών πράξεων.
Να θυμίσουμε ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) με ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «κύμα μαζικής φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ λόγω των δυσμενών συνθηκών εργασίας, λόγω των χαμηλών αμοιβών και οι εργαζόμενοι προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα και κυρίως το εξωτερικό». Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού έχουν μετατρέψει πολλά νοσοκομεία της Περιφέρειας σε κέντρα διακομιδών ενώ, το 40% των χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές με τις λίστες αναμονής για χειρουργεία σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνάει τα δύο έτη.
Σε αυτό το πλαίσιο και οι δηλώσεις του προέδρου των εργαζομένων Νοσοκομείου Χατζηκώστα κ. Καλαμπόκα που συντάχτηκε με την διατήρηση του χαρακτήρα της δημόσιας υγείας και της ενίσχυσής του.
Ο Γιώργος Πρέντζας από την πλευρά του στάθηκε σε όλα όσα συμβαίνουν στον χώρο της υγείας και αφορούν σε λήξη συμβάσεων συμβασιούχων που εργάζονται σε διάφορους τομείς των νοσοκομείων, τις μετακινήσεις προσωπικού από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη αλλά και στην ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στην υγεία ώστε να διεκδικήσουν από κοινού λύσεις και καλύτερες παροχές υγείας για τους πολίτες. «Είμαστε αντίθετοι με την εκχώρηση των υπηρεσιών στήριξης σε εργολάβους διότι σταδιακά απολύονται 6.000 εργαζόμενοι ΣΟΧ που υπηρετούν πολλά χρόνια με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων και στη θέση τους έρχονται εργολάβοι που στοιχίζουν πολύ ακριβότερα για το Δημόσιο», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Χρίστος Γρίβας δήλωσε την στήριξη της ΑΔΕΔΥ στους αγώνες των υγειονομικών αλλά και όλων των ανθρώπων που στήριξαν και στηρίζουν την υγεία σε όλα τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας και που ουδέποτε έλαβαν ουσιαστικά ανταλλάγματα για όλη αυτή την προσπάθεια καθώς το βασικό αίτημα για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά ουδέποτε υλοποιήθηκε!
ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ