Την ανάγκη άρσης των εμποδίων για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις επισημαίνει ο υποψήφιος βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στις τελευταίες εκλογές Κωνσταντίνος Γάτσιος, με αφορμή τις επισκέψεις του στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Πίνδος» και στο Επιμελητήριο Ιωαννίνων.
Ο κ. Γάτσιος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Πρόεδρο του ΑΠΣΙ «Πίνδος» Ανδρέα Δημητρίου και τον Γενικό Διευθυντή Λάζαρο Τσακανίκα, από τους οποίους ενημερώθηκε για τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η οικονομική κρίση στον συνεταιρισμό και στον πτηνοτροφικό κλάδο γενικότερα, καθώς και για τα μέτρα που η Διοίκηση έχει προτείνει στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Την Παρασκευή, ο κ. Γάτσιος είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων Δημήτρη Δημητρίου, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις του νομού, αλλά και όλης της χώρας, η έλλειψη ρευστότητας με κίνδυνο το κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις και ανεργία.
Ο κ. Γάτσιος συμμερίστηκε απόλυτα τις ανησυχίες του κ. Δημητρίου, σημειώνοντας την καταφανή αδυναμία του τραπεζικού συστήματος να παράξει τη ρευστότητα που έχει ανάγκη ειδικά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. «Όπως έχω κατ’ επανάληψη τονίσει, οι προϋποθέσεις που οι τράπεζες θέτουν για την παροχή δανείων –εμπράγματες ή χρηματικές εγγυήσεις, ύψος επιτοκίων κ.λπ.– στο πλαίσιο προγραμμάτων όπως το ΤΕΠΙΧ ή το Ταμείο Εγγυοδοσίας, καθιστούν τη λήψη δανείων περίπου απαγορευτική, ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη.
Θεωρώ αδιανόητο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χορηγεί στις τράπεζες ρευστότητα και, μάλιστα, μακροχρόνιας διάρκειας, με αρνητικό επιτόκιο (-0,5%) και οι τράπεζες να δανείζουν τις επιχειρήσεις με επιτόκιο που φτάνει και το 8%! Ή να ζητούν εξασφαλίσεις που φτάνουν στο 40% του συνολικού δανειακού ποσού, τη στιγμή που το Δημόσιο εγγυάται το 80% του δανείου!
Η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα στις τράπεζες για να τη διοχετεύουν στις επιχειρήσεις και όχι για να τη διακρατούν οι ίδιες. Με την πολιτική που οι τράπεζες ακολουθούν, όχι μόνο δεν παρέχουν τη ρευστότητα που έχει ανάγκη η αγορά αλλά, ταυτοχρόνως, προετοιμάζουν τη νέα γενιά ‘κόκκινων δανείων’. Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί θα πρέπει, ενδεχομένως, να βρεθούν εναλλακτικοί δρόμοι παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, εκτός τραπεζικού συστήματος», δήλωσε.