Πέμπτη 22.02.2024
More

  Αποχρώσεις- Θέλει και τοπικό σχέδιο για τον τουρισμό

  Συνεχίζοντας πάνω στο θέμα της τουριστικής πολιτικής και σε συνέχεια της άποψης που εκφράσαμε ότι σταδιακά θα πρέπει να συγκροτήσουμε και να προωθήσουμε ένα ισχυρό σχέδιο για το 2021 για την πόλη των Ιωαννίνων και την ευρύτερη περιοχή, αν θέλουμε να κερδίσουμε κάτι από αυτή τη χρονιά, να προσθέσουμε σήμερα και την ανάγκη να είμαστε στοχευμένοι και εστιασμένοι.

  Κάθε σχέδιο προφανώς έχει στοχεύσεις και είμαστε σίγουροι ότι οι ειδικοί που ασχολούνται γνωρίζουν ότι δεν γίνεται να θέλεις τα πάντα. Δεν το γνωρίζουν όμως όλοι και κυρίως δεν τον θέλουν όλοι. Ο επιχειρηματίας για παράδειγμα που  βγάζει ομπρέλες τα καλοκαίρια στις παραλίες θέλει να αναπτυχθεί το πρότυπο «ήλιος και θάλασσα» ακριβώς όπως θα έκανε στη Ρόδο ή τη Χαλκιδική. Από την άλλη, ο ορειβατικός ή ο συνεδριακός τουρισμός βλέπουν τις δικές τους δυνατότητες και θέλουν να έχουν μεγαλύτερο ρόλο.

  Ο κίνδυνος σε περιόδους κρίσης είναι να θέλουν όλοι να περάσει το δικό τους και να αρνούνται ιεραρχήσεις και κεντρικούς στόχους. Είναι σαν να μιλάνε ταυτόχρονα όλοι με την ίδια ένταση φωνής. Στο τέλος ακούγεται μόνο ένας θόρυβος.

  Η κυβέρνηση φέτος αποφάσισε να έχει ένα κεντρικό ρόλο η στρατηγική για τον ελληνικό τουρισμό και έχει δεσμεύσει τα διαθέσιμα κεφάλαια. Σε κατάσταση κρίσης όπως αυτή που διανύουμε είναι μία δόκιμη επιλογή. Στα επιμέρους στοιχεία όμως, εκεί που η κάθε περιοχή διαφοροποιείται, πρέπει να δοθεί χώρος και στις επιμέρους πολιτικές. Όπως μας έλεγε κι ένας παράγοντας του τουρισμού πρόσφατα, όταν μιλάς για οδικό τουρισμού δεν πρέπει να δεις και τις συνοριακές διαβάσεις;

  Είναι ωραίες και ελκυστικές οι διαβάσεις με τη Β. Μακεδονία ή τη Βουλγαρία; Κι αν κάποιος επισκεφτεί την Ελλάδα, θα βρει μπροστά του και την επιλογή των Ιωαννίνων πχ έστω και ως υπόμνηση για του χρόνου; Ή άλλο παράδειγμα: Ο πεζοπόρος της Πίνδου ενημερώνεται για τα οθωμανικά ή εβραϊκά μνημεία των Ιωαννίνων. Μπορεί να τον ενδιαφέρουν στο μέλλον.

  Δεν είναι καθοριστικά τέτοια παραδείγματα, αλλά τοπικά υπάρχει χώρος ώστε να αναπτυχθούν πιο ειδικές πολιτικές. Και θα υπάρξει και όφελος.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ