Κυριακή 13.06.2021
More

  Η επιστροφή της κοινωνίας

  Η κοινωνία επιστρέφει. Σταδιακά, αλλά σταθερά όλες οι πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής αποκτούν ξανά ρυθμό κανονικότητας μετά την άρση των μέτρων περιορισμού.

  Με τη νέα φάση από σήμερα Δευτέρα, το σύνολο των πολιτών, μικροί και μεγάλοι θα βρεθεί μπροστά σε μία μεγάλη αλλαγή όσων συνήθισε στην καραντίνα και θα επιστρέψει σε συνήθειες και δράσεις που γνώριζε ως φυσιολογικές πριν από δύο μήνες.

  Δεν μπορεί κάποιος να αξιολογήσει ως σημαντικότερο το ένα ή το άλλο μέτρο της απελευθέρωσης από περιορισμούς γιατί έχει να κάνει και με τις ανάγκες του καθενός.
  Σίγουρα όμως η απελευθέρωση των μετακινήσεων εκτός νομού, στέλνει το μήνυμα μίας κανονικότητας που έχει ως βάση την ελευθερία όλων μας να κάνουμε αυτό που θέλουμε οπουδήποτε στην επικράτεια.

  Όπως είναι φυσικό οι μετακινήσεις διέπονται από υγειονομικά πρωτόκολλα με βάση τις οδηγίες της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Για τις σιδηροδρομικές μεταφορές και τις μετακινήσεις με υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία, λεωφορεία ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι τις 31 Μαΐου ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μεταφοράς επιβατών για όλους.

  Το πιο πολυσυζητημένο θέμα είναι η επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές του γυμνασίου και της Α’ και Β’ λυκείου
  Υπάρχουν προβλέψεις για τα μέτρα προστασίας, την τήρησης των αποστάσεων, την προαιρετική χρήση μάσκας και τον καθαρισμό των σχολείων που έδειξαν πάντως με το άνοιγμα για τη Γ Λυκείου ότι προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες.
  Οι μαθητές πρέπει να διατηρήσουν όλα τα βιβλία τους, για να τα χρησιμοποιήσουν και την ερχόμενη χρονιά.

  Στα Γυμνάσια και Λύκεια μαθήματα θα γίνουν μέχρι τις 12 Ιουνίου, προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις δεν θα γίνουν ενώ οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα ξεκινήσουν στις 15 Ιουνίου Με πιστούς από σήμερα οι Λειτουργίες στους ναούς, αλλά υπό όρους.

  Το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα έστειλαν και οι πιστοί που συμμετείχαν την Κυριακή το πρωί, για πρώτη φορά μετά από δύο μήνες περίπου, στη θεία λειτουργία. Είχαν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας και η τήρηση των αποστάσεων έγινε με υποδειγματική συνέπεια από τους πολίτες που παρακολούθησαν σε πολλές περιπτώσεις τη θεία λειτουργία και από τον αύλειο χώρο όπως έγινε και σε ιερούς ναούς των Ιωαννίνων.

  Διεξόδους θα δώσει και το άνοιγμα των ανοιχτών αρχαιολογικών χώρων μεταξύ των οποίων και της Δωδώνης και της Νικόπολης που θα λειτουργήσουν με διευρυμένο θερινό και όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

  Γνωστοί έγιναν οι κανόνες λειτουργίας για εστιατόρια και καφέ, που ανοίγουν από τις 25 Μαΐου ενώ ανοίγουν σήμερα και τα μεγάλα εμπορικά κέντρα δημιουργώντας έτσι μία μεγάλη εικόνα πολύ διαφορετική από εκείνη του εγκλεισμού που αναγκαστικά έζησε η ελληνική κοινωνία το προηγούμενο διάστημα, επιτυγχάνοντας έτσι βέβαια τον περιορισμό της μετάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα μας.

   

   

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ