Παρασκευή 19.04.2024
More

    Η φθίνουσα πορεία αποτυπώνεται και στα λύματα

    Τι τάσεις δείχνουν και οι νέες αναλύσεις από το εργαστήριο υγιεινής για τη διασπορά του ιού

    Η φθίνουσα πορεία της διασποράς του ιού στην κοινότητα των Ιωαννίνων, που αποτυπώνεται στην καθημερινή καταγραφή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, επιβεβαιώνεται από τις αναλύσεις των λυμάτων του εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Μία ακόμη σειρά τέτοιων αναλύσεων ολοκληρώθηκε και το πρωί της Τρίτης έγινε μία εκτεταμένη ανάλυση των στοιχείων της νέας αυτής καταγραφής, που επιβεβαιώνει σύμφωνα με πληροφορίες από το Εργαστήριο και την υπεύθυνή του, καθηγήτρια κα Ντζάνη, τη φθίνουσα πορεία του ιού σε τοπικό επίπεδο.

    Σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΙ μάλιστα έχει ήδη γίνει η προμήθεια ενός καταγραφικού μηχανήματος, το οποίο θα συλλέγει συνεχώς νέα δεδομένα, ώστε οι αναλύσεις να γίνονται με μεγαλύτερη συχνότητα και κυρίως με μεγαλύτερη δυνατότητα των επιστημόνων να αναλύσουν σε πραγματικούς χρόνους την εικόνα στα αστικά λύματα.

    Ένα ενδιαφέρον επίκεντρο των τελευταίων ημερών είναι η περιοχή του Πανηπειρωτικού και του Κατσικά, λόγω της επιβεβαίωσης κρουσμάτων στη δομή φιλοξενίας προσφύγων, εκτιμάται ωστόσο, ότι οι αριθμοί της καταγραφής είναι πολύ μικροί, ώστε να «δώσουν» θετικό σήμα στα αστικά λύματα.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως, πως αρκετοί δήμοι από την Ήπειρο έχουν απευθυνθεί στο Εργαστήριο, ζητώντας να έχουν και αυτοί αντίστοιχη συνεργασία για την επεξεργασία και ανάλυση των στοιχείων από τα αστικά λύματα.

    Οι διαφορές με τη Βορ. Ελλάδα

    Και τα Ιωάννινα, αλλά και η Ήπειρος γενικότερα καταγράφουν με την πορεία της διασποράς του ιού μία αντιστρόφως ανάλογη πορεία με αυτήν στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην Κεντρική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.

    Η ερμηνεία από την ανάλυση των επιμέρους στοιχείων των καταγραφών από το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας συντείνει σε μερικές βασικές παραδοχές. Αφενός, ότι η σχεδόν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στα Γιάννενα από τα μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, αναφερόταν κατά κύριο λόγο σε συρροές, όπως στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και σε επαγγελματικούς χώρους, όπου είναι καλύτερα ελεγχόμενοι όμως για τον περιορισμό της διασποράς και όχι τόσο διάσπαρτα, σε νέες ηλικίες ατόμων, όπως καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα.

    «Καταλήγουμε σε κάποια βασικά συμπεράσματα, όπως το ότι στην Ήπειρο παίζει ρόλο ο πυρηνικός χαρακτήρας της οικογένειας και της έντονης συναίσθησης των ατόμων μέσης κυρίως ηλικίας, να προφυλάξουν τους μεγαλύτερους από επαφές, αλλά να αποτρέψουν επίσης και τις επαφές αυτές των ατόμων με τα παιδιά τους. Είναι ένα σημαντικό στοιχείο, ότι την περιοχή μας δε βλέπουμε πολλά κρούσματα σε νεαρές ηλικίες, αλλά σε παραγωγικές ηλικίες που έχουν την αναφορά τους κυρίως σε επαγγελματικούς χώρους», ανέφερε, μιλώντας στην «Ε»,  η κα Ντζάνη.

    Ένα στοιχείο που προβληματίζει πάντως είναι το ότι τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, στις τοπικές καταγραφές των κρουσμάτων, δεν υπάρχουν περισσότερο αναλυτικά στοιχεία, όπως η ηλικιακή κατανομή των ασθενών, ώστε να υπάρχει μία ασφαλέστερη εκτίμηση για τον τρόπο με τον οποίο κινείται ο ιός στην κοινότητα.

    Χρειάζεται χρόνος για τη μελέτη αντισωμάτων

    Αναμφίβολα, η έναρξη της διαδικασίας χορήγησης των εμβολίων και η αποτελεσματικότητά τους, είναι το στοιχείο που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της νόσου στην κοινότητα. Ενδιαφέροντα στοιχεία ωστόσο περιμένουν να αντλήσουν οι επιστήμονες από τις μελέτες που εξελίσσονται σχετικά με τη διάρκεια της ανοσίας, που αποκτά κάποιος που ανάρρωσε από τον ιό. Η εθνική οροεπιδημιολογική μελέτη, στην οποία μετέχει και το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας, δίνει κάποια πρώτα στοιχεία, που θα μπορούσε κάποιος να τα χαρακτηρίσει ανησυχητικά, αλλά απαιτείται περισσότερος χρόνος για να προκύψουν οριστικά συμπεράσματα. Ένα από αυτά τα στοιχεία είναι για παράδειγμα το μικρό χρονικό διάστημα που αναπτύσσονται και παραμένουν ενεργά και ισχυρά τα αντισώματα στον ανθρώπινο οργανισμό, ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση επαναμόλυνσης από τον ιό.

    Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, ότι η περίοδος αυτή είναι σχετικά μικρή και αυτό προβληματίζει την επιστημονική κοινότητα, γιατί ενδεχομένως να είναι και ένα στοιχείο που θα εμφανιστεί και μετά τη χορήγηση των εμβολίων, αν και προφανώς παίζουν ρόλο και επιμέρους στοιχεία, όπως είναι το ιικό φορτίο με το οποίο προσβάλλεται κάθε οργανισμός.

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ