Παρασκευή 14.06.2024
More

  Η γλώσσα ως όχημα για την ένταξη στην κοινωνία

  Με ένα πλατύ χαμόγελο ικανοποίησης, που πρόδιδε και την ελπίδα τους για μία ομαλή πορεία ένταξης στην ελληνική κοινωνία, παρέλαβαν τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας, δεκάδες πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που παρακολούθησαν τα σχετικά μαθήματα το τελευταίο τρίμηνο.

  Πρόσφυγες από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν κατά κύριο λόγο που διαμένουν ένα ή και δύο χρόνια στη δομή φιλοξενίας «Αγία Ελένη» στην πρώην Παιδόπολη είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, διάρκειας μόλις τριών μηνών.

  Η πρωτοβουλία ανήκει από κοινού στο Κέντρο Διδασκαλίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, στο Δήμο Ιωαννιτών, στην Intersos, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

  Ακόμη και εκείνοι που είχαν την πρωτοβουλία για την υλοποίηση του προγράμματος δεν είχαν πειστεί από την αρχή ότι μέσα σε διάστημα τριών μηνών θα υπήρχε αποτέλεσμα.

  Η ίδια η πράξη όμως τους διέψευσε και επιβεβαίωσε την ανάγκη για την ενίσχυση παρόμοιων δράσεων και προγραμμάτων, που θα δώσουν την ευκαιρία σε πρόσφυγες που έχουν προοπτική μόνιμης διαμονής στην Ελλάδα, καθώς έχουν αιτηθεί άσυλο, να ενσωματωθούν πολύ γρηγορότερα στην ελληνική κοινωνία.

  Παραλαμβάνοντας τα πιστοποιητικά συμμετοχής, ορισμένοι από τους πρόσφυγες είχαν την ευκαιρία να εκφράσουν θερμές ευχαριστίες προς τους εκπαιδευτικούς, αλλά και προς την Ελλάδα γενικότερα για τον τρόπο με τον οποίο τους έχει υποδεχθεί.

  Χαιρετισμό στην εκδήλωση πριν την απονομή των πιστοποιητικών απηύθυναν ο πρύτανης Τρ. Αλμπάνης, ο αντιδήμαρχος Γ. Λυκογιώργος, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας και της Intersos και η διευθύντρια του Κέντρου Διδασκαλίας.

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ