Τετάρτη 10.08.2022
More

  Η Ήπειρος να έχει ρόλο στις εξελίξεις για το τρένο

  Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη του Γιώργου Ζάψα για ζητήματα της Περιφέρειας

  Τις προτάσεις, τους προβληματισμούς και τις επιφυλάξεις επί μίας σειράς ζητημάτων επικαιρότητας που αναφέρονται στην Περιφέρεια Ηπείρου, εξέφρασε για λογαριασμό της παράταξης «Κοινό των Ηπειρωτών», ο επικεφαλής της, λίγες μόλις ώρες πριν τη συνεδρίαση του περιφ. συμβουλίου.

  Ο Γ. Ζάψας τοποθετήθηκε για τα ζητήματα που απασχολούν την τοπική επικαιρότητα, κάποια εκ των οποίων εδώ και αρκετά χρόνια, με κύρια αναφορά ωστόσο στην προοπτική της σιδηροδρομικής σύνδεσης της Ηπείρου, στις εξελίξεις με τους ΣΜΑ, στο νέο κλειστό γυμναστήριο, εάν και όταν μεταφερθεί από το Ελληνικό, στο ζήτημα των συμβασιούχων εργαζομένων στο ΠΓΝΙ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν, καθώς επίσης και στις αποφάσεις που έλαβε το Τμήμα Λογιστική– Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με έδρα την Πρέβεζα.

  Για το ζήτημα της σιδηροδρομικής σύνδεσης, μετά την ανακοίνωση της δέσμευσης 17 εκ. ευρώ για την ολοκλήρωση των μελετών από το υπ. Υποδομών και Μεταφορών, ο κ. Ζάψας είπε πως οι τοπικοί φορείς δε θα πρέπει να μείνουν απαθείς, αλλά να συζητήσουν και να ζητήσουν να έχουν λόγο και ρόλο στις εξελίξεις. Προανήγγειλε μάλιστα τη διοργάνωση ημερίδας, από κοινού με τα Επιμελητήρια της Ηπείρου και της Δυτ. Μακεδονίας.

  Ιωάννινα – Κακαβιά

  Για τις πρόσφατες δηλώσεις του Αλ. Καχριμάνη σχετικά με την προοπτική εξασφάλισης της χρηματοδότησης για το τμήμα της Ιόνιας Γιάννενα – Κακαβιά ως ένα δρόμος με τα χαρακτηριστικά του expressway, ο κ. Ζάψας εξέφρασε την αντίθεση της παράταξης. «Μιλάμε δηλαδή για μία εθνική οδό, που σε κάποια σημεία θα γίνεται τρίιχνη, με μία επιπλέον βοηθητική λωρίδα. Αν πρόκειται να γίνει κάτι τέτοιο, να μη γίνει ποτέ, αλλά να συνεχίσουμε να διεκδικούμε έναν διεθνή αυτοκινητόδρομο».

  Στον ΦΟΔΣΑ οι ΣΜΑ

  Για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και με δεδομένη τη διαφωνία μεταξύ Περιφέρειας και ΦΟΔΣΑ, ο κ. Ζάψας κάλεσε την περιφερειακή αρχή, να αποδεχτεί την αποκλειστική αρμοδιότητα του Φορέα στη διαχείριση των απορριμμάτων, αν και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις με όρους που περιλαμβάνονται στη μελέτη ή και στο διαγωνισμό, τους οποίους ωστόσο δεν περιέγραψε με σαφήνεια.

  Το νέο κλειστό γυμναστήριο

  Για το νέο κλειστό γυμναστήριο έκανε γνωστό πως το Περιφερειακό Ταμείο στην τελευταία του συνεδρίαση αποφάσισε να εκταμιεύσει ποσό 2 εκ. ευρώ για την αποσυναρμολόγηση κα τη μεταφορά υποδομών από το Ελληνικό, όπως όμως και για την αγορά ενός παραδοσιακού ακινήτου στο ιστορικό κέντρο της πόλης (πρόκειται για την οικία Λάππα και όχι για το Χάνι Θανόπουλου, όπως ανέφερε).

  «Οι αποφάσεις αυτές πρέπει να ληφθούν από το Περιφ. συμβούλιο και όχι από το Περιφ. Ταμείο. Δε θα αρνηθούμε την επαναχρησιμοποίηση υποδομών που μπορούν να είναι χρήσιμες, αλλά αυτό δε σημαίνει, ότι αποδεχόμαστε να ακυρώσουμε το πάγιο αίτημά μας, για τη χρηματοδότηση ενός σύγχρονου κλειστού γυμναστηρίου με χρηματοδότηση από τη ΓΓΑ. Επίσης, δε θα πρέπει να μπερδέψουμε τη συζήτηση αυτή, με τη διεκδίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για ένα εκθεσιακό κέντρο», τόνισε χαρακτηριστικά.

  Το Διοικητήριο Άρτας

  Για το Διοικητήριο Άρτας εξέφρασε την αντίθεσή του στην μέθοδο «συλλογής στοιχείων» που προκρίνει η Περιφέρεια για την αξιοποίησή του, και πρότεινε να προκηρυχθεί αρχιτεκτονική μελέτη.

  Συμβασιούχοι στο ΠΓΝΙ

  Θέση της παράταξης για τη λύση των συμβάσεων εκατοντάδων εργαζόμενων στο ΠΓΝΙ μέχρι το τέλος του μήνα, είναι η εξασφάλιση της παράτασής τους για ένα έτος και στη συνέχεια η τροποποίηση του Οργανισμού του νοσοκομείου, με τις θέσεις που προβλέπονται, ώστε να προκηρυχτούν στην πορεία προσωποπαγείς θέσεις για τους ήδη εργαζόμενους, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

  Τμήμα Λογιστικής

  Τέλος, για το Τμήμα Λογιστικής – Χρηματοοικονομικής Πρέβεζας, ο κ. Ζάψας είπε πως παρότι υπάρχουν και είναι γνωστές οι αρνητικές εξελίξεις με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, εντούτοις το ζήτημα άνοιξε άκομψα, καλώντας τη διοίκηση του Τμήματος και την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, να το επανεξετάσουν από διαφορετική σκοπιά και σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  OAED

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ