Πέμπτη 18.04.2024
More

    Η Κοινή Αγροτική Πολιτική στο επίκεντρο

    Παρουσία του υφυπουργού Γιώργου Στύλιου και του Γενικού Γραμματέα η σύσκεψη

    Η Κοινή Αγροτική Πολιτική τέθηκε στο επίκεντρο της  12ης συνδιάσκεψης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που έγινε παρουσία του Υφυπουργού Γιώργου Στύλιου στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου.

    Ο Υπουργός  Σπήλιος Λιβανός δεν μπόρεσε να είναι παρών καθώς νοσεί με Covid- 19 ωστόσο συμμετείχε και έκανε παρέμβαση δίνοντας το κεντρικό στίγμα του Υπουργείου στο οποίο είναι επικεφαλής. Άλλωστε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι προτάσεις και να αποσταλεί το ελληνικό σχέδιο για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Στην ουσία μιλούμε για τον καθορισμό των αξόνων δράσης και της πολιτικής για τον πρωτογενή τομέα για τα έτη 2023-2027.

    Ο Υφυπουργός στις δηλώσείς του εξήγησε ότι το σχέδιο θα πρέπει να είναι συντεταγμένο με τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, όπως αυτές αποφασίστηκαν στη Σύνοδο των Υπουργών « θα καθορίσουμε το δικό μας σχέδιο το ελληνικό σχέδιο το οποίο θα είναι ομόρροπο, συντεταγμένο  στις κατευθύνσεις της κοινής αγροτικής πολιτικής.  Η κατεύθυνση είναι να πάμε σε ασφαλή και πιο υγιεινά τρόφιμα σύμφωνα με την κοινή αγροτική πολιτική και  την «πράσινη» συμφωνία 2020-2030. Αυτό σημαίνει περισσότερες δράσεις φιλοπεριβαλλοντικές, καλλιέργειες και παραγωγές με χαμηλό αποτύπωμα σε σχέση με το περιβάλλον» ανέφερε για να υπογραμμίσει ότι η χώρα μας θα έχει στην διάθεσή της  19, 3 δισεκατομμύρια ευρώ καθώς το ποσό δεν μειώθηκε και είναι το ίδιο με την προηγούμενη περίοδο «Πρέπει να τονίσω ότι η Ελλάδα είναι μοναδική χώρα στην οποία δεν μειώθηκε ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ και αυτό αποτελεί μία προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Έχουμε λοιπόν το κουμπάρα έχουμε τις κατευθύνσεις διαβουλευόμαστε να συζητήσουμε το ελληνικό σχέδιο να το αποφασίσουμε και να το καταθέσουμε μέχρι το τέλος του χρόνου».

    Τέλος, ανέφερε ότι πρόθεσή τους είναι στηριχτεί να η κτηνοτροφία και οι καλλιέργειες που έχουν ως βάση τη διατροφή των ζώων και αυτό το κάνουμε γιατί το έχουν υποδείξει οι ανάγκες στη χώρα. «Είμαστε ελλειμματικοί πάνω από 1 δισ. στο κρέας» υποστήριξε ο κ.  Στύλιος υπογραμμίζοντας ότι θα δοθεί αυξημένη  χρηματοδότηση θα δοθεί σε καλλιέργειες όπως τα ψυχανθή, προκειμένου να έχουμε λιγότερη εξάρτηση στις ζωοτροφές από τις εισαγωγές.

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ  Κώστας Μπαγινέτας υποστήριξε ότι η νέα ΚΑΠ 2023-2027 φέρνει σημαντικές αλλαγές και προκλήσεις. «Η προσπάθειά μας είναι χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία, άμεσες ενισχύσεις και επενδυτικά προγράμματα κάθε κλάδος να ωφεληθεί από τη νέα ΚΑΠ. Τα αρωματικά φυτά μεταξύ άλλων, σιγά – σιγά αναδεικνύεται ως αναπτυσσόμενος κλάδος και υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πολιτεία».

    Αναφορικά με την τεχνική βοήθεια προς τους παραγωγούς- θέμα για το οποίο ρωτήθηκε ο Γ.Γ. του Υπουργείου απάντησε ότι είναι στις προθέσεις τους η τεχνική βοήθεια να  δοθεί μέσω των Περιφερειών αφού εκείνες θα αναλάβουν προγράμματα όπως οι «Νέοι Αγρότες» και τα «Σχέδια Βελτίωσης» ενώ υποστήριξε ότι  θα προκηρυχθούν και θέσεις ώστε εξειδικευμένοι επαγγελματίες να υπάρχουν στα χωράφια και στους στάβλους καθώς η νέα Αγροτική Πολιτική 2023-2027 υποχρεώνει τις χώρες να διαθέτουν Σύστημα Γεωργικών Συμβούλων.

    Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε ότι «η νέα ΚΑΠ αποτελεί νέα πρόκληση για την Περιφέρεια Ηπείρου» που σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη «έχει ποιοτικό πρωτογενή τομέα» και σε συνδυασμό με την παροχή υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει «το αύριο του τόπου».

    Τέλος, υποστήριξε ότι υπάρχει άγχος  «για να αλλάξουν ότι κακό υπάρχει και ότι είδαμε λανθασμένο στο παρελθόν».

    ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ