Σάββατο 27.04.2024
More

    Η κρισιμότητα των εμβολιασμών και των μέτρων

    Πού κρίνεται η πορεία της πανδημίας, σύμφωνα με τον Στέλιο Λουκίδη, πρόεδρο της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας

    Από την ανταπόκριση των πολιτών που δεν έχουν ακόμη πειστεί να κάνουν το εμβόλιο και από την τήρηση των μέτρων από το σύνολο της κοινωνίας, θα εξαρτηθεί η πορεία της πανδημίας στη χώρα το χειμώνα και η κατάσταση με την οποία θα φτάσουμε στις αρχές της Άνοιξης, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

    Η πανδημία δεν έχει τελειώσει και δεν πρόκειται να τελειώσει, μόνο επειδή κάποια στιγμή αυτό συμβαίνει με τις πανδημίες, που κάνουν τον κύκλο τους, αλλά η άρση του αδιεξόδου μπορεί να προέλθει μέσα από μία αλληλουχία γεγονότων, στάσεων και συμπεριφορών.

    Αυτό είπε ο Στέλιος Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας που βρέθηκε στα Γιάννενα την Παρασκευή για το συνέδριο με τις νεότερες εξελίξεις στην πνευμονολογία και ρωτήθηκε σχετικά με την πορεία της πανδημίας στη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο του συνεδρίου. Ο κ. Λουκίδης στάθηκε αρχικά ιδιαίτερα στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που όπως για την Ελλάδα θα έπρεπε να είναι μεγαλύτερα και σε αυτό το πλαίσιο η Πνευμονολογική Εταιρεία προωθεί ήδη μία ενημερωτική καμπάνια που θα «τρέξει» άμεσα σε όλη τη χώρα για την αναγκαιότητα και τα οφέλη του εμβολιασμού.

    Σε αυτό το πλαίσιο είπε πως η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού από την επίσημη Πολιτεία δεν ήταν αυτή που έπρεπε και που θα μπορούσε , λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «… αυτό που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα είναι περισσότερο η καμπάνια των αντιεμβολιαστών, παρά η καμπάνια υπέρ του εμβολιασμού».

    Ο κ. Λουκίδης χαρακτήρισε επικοινωνιακό και στρατηγικό λάθος της επιστημονικής κοινότητας παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, την προσπάθεια να αποσιωπηθούν τα περιστατικά των παρενεργειών του εμβολίου, ενώ αυτές, όπως σημείωσε, ήταν απολύτως αναμενόμενες και φυσιολογικές σε μία ποσότητα 6 δις εμβολίων που χορηγήθηκαν σε όλον τον πλανήτη.

    Έχουμε υποχρέωση να προσεγγίσουμε τον κόσμο που είναι διστακτικός ακόμη και σήμερα και δεν έχει πειστεί για την ωφέλεια των εμβολίων. Τα ποσοστά των νοσηλευομένων ασθενών που είναι συντριπτικά υπέρ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί, θα πρέπει να παίξουν ρόλο, αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει άμεσα. Πιστεύουμε, ότι όσοι είναι να εμβολιαστούν θα το κάνουν μέχρι το Νοέμβριο το αργότερο. Δε μπορώ να πιστέψω, ότι υπάρχει κάποιος που το έχει καθυστερήσει για να κάνει το εμβόλιο τον Δεκέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΙ Κων. Κωστίκας τόνισε, ότι με βάση τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα, τα μαθηματικά μοντέλα και το ότι μπαίνουμε σε μία ψυχρή περίοδο, αναμένεται έξαρση της πανδημίας τους επόμενους μήνες.

    Τρίτη δόση και τέλος της πανδημίας

    Ο κ. Λουκίδης ρωτήθηκε εάν η επιστημονική κοινότητα στη χώρα μας έχει καταλήξει σε μία συγκεκριμένη θέση σχετικά με την αναγκαιότητα της χορήγησης της τρίτης δόσης σε άτομα κάτω των 60 ετών, αναφέροντας μία σημαντική ανθρωπιστική προσέγγιση.

    «Αν πω ότι πρέπει να εμβολιάσουμε τους πολίτες με τρίτη δόση άμεσα ή τα παιδιά ηλικίας 4-11 ετών, θα ήμουν ανεύθυνος γιατί δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία. Αυτό που πρέπει να δούμε όμως, είναι η ανθρωπιστική διάσταση της πανδημίας. Υπάρχουν χώρες στον μη ανεπτυγμένο κόσμο, που το ποσοστό εμβολιασμού είναι στο 10%. Οι χώρες αυτές μπορούν να είναι μία διαρκής πηγή νέων μεταλλάξεων του ιού, επομένως θα έπρεπε να δούμε το θέμα και με αυτή τη διάσταση, αντί να προχωρήσουμε άμεσα στην τρίτη δόση για τους κάτω των 6ο ετών», ανέφερε.

    Αποστάσεις από Σύψα

    Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Σύψας στο μεταξύ σε χθεσινές του δηλώσεις υποστήριξε, ότι το καλοκαίρι του 2022 θα έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και ο κ. Λουκίδης ρωτήθηκε αν μία τέτοια προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στην προσπάθεια πειθούς όσων διστάζουν να εμβολιαστούν.

    «Ο κ. Σύψας είναι ένας κορυφαίος επιστήμονας, εγνωσμένου κύρους και χρησιμοποιεί κάποια μαθηματικά επιστημονικά δεδομένα για να κάνει τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, με το σκεπτικό, ότι όλες οι πανδημίες κάνουν τον κύκλο τους. Αυτό όμως δε σημαίνει κιόλας, ότι θα περάσουμε ένα εύκολο Φθινόπωρο ή έναν εύκολο Χειμώνα», πρόσθεσε.

    Χιλιάδες τεστ

    Καταλήγοντας, ο κ. Λουκίδης τόνισε, ότι αυτό που διαφοροποιεί σήμερα την κατάσταση στη χώρα από τα πρώτα κύματα της πανδημίας είναι η διενέργεια εκατοντάδων χιλιάδων τεστ καθημερινά. «Αυτό έπρεπε να κάνουμε από την αρχή. Χιλιάδες τεστ για τον εντοπισμό και την απομόνωση όσων έχουν νοσήσει, για να αναχαιτίσουμε τη νόσο», ανέφερε.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ