Σάββατο 03.06.2023
More

  Η Λ. Μενδώνη επιβεβαιώνει το epirusonline για το «ξήλωμα» λιθόστρωτου αιώνων στο Κάστρο

  Και με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε η πρωτοφανής ενέργεια συνεργείων του ΔΕΔΔΗΕ, να ξηλώσουν ένα τμήμα από λιθόστρωτο εντός του Κάστρου της πόλης των Ιωαννίνων, που αποκάλυψε το epirusonline στα μέσα του Δεκεμβρίου.

  Το θέμα έφτασε στη Βουλή, με την κατάθεση ερώτησης από την Ελληνική Λύση στις 24 Ιανουαρίου, με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη να επιβεβαιώνει με την απάντησή της πλήρως το ρεπορτάζ, που κατέληγε στο ότι οι εργασίες έγιναν χωρίς την επίβλεψη της αρμόδιας υπηρεσίας. Επίσης, η υπ. Πολιτισμού ξεκαθαρίζει, ότι η αποκατάσταση του λιθόστρωτου θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών φωτισμού της οδού από τον δήμο Ιωαννιτών.

  Η κα Μενδώνη αναφέρει πως εντός του αρχαιολογικού χώρου υλοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ ένα υποέργο για την υπογειοποίηση των δικτύων στην πλατεία Γλυκήδων, και στις οδούς Ιστορικού Προκοπίου, Γλυκήδων και Σουγδουρή, στο πλαίσιο της πράξης «Διασύνδεση, ανάπλαση, αναβάθμιση και ανάδειξη κοινόχρηστων χώρων, υφιστάμενου δικτύου πεζόδρομων, κοινόχρηστων οδών και πλατειών στο Κάστρο Ιωαννίνων».

  «Σύμφωνα με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, στις 16 Δεκεμβρίου 2022, διαπιστώθηκε η πραγματοποίηση εκσκαφικών εργασιών από τον ΔΕΔΔΗΕ, και συγκεκριμένα η αποξήλωση λιθόστρωτου τμήματος στην οδό Σουγδουρή, εντός του Κάστρου, χωρίς προηγούμενη επίβλεψη από την Εφορεία, όπως προβλέπεται στους όρους της ανωτέρω Απόφασης.

  Κατόπιν τούτου, η Εφορεία προέβη σε προσωρινή διακοπή των εργασιών και ήρθε σε επικοινωνία με τον ΔΕΔΔΗΕ και τον Δήμο Ιωαννιτών, φορείς υλοποίησης της πράξης, προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της αποκατάστασης του λιθόστρωτου. Σύμφωνα με την Εφορεία, η αποκατάσταση του λιθόστρωτου θα γίνει αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών φωτισμού της οδού από τον Δήμο Ιωαννιτών, με βάση τη λεπτομερή φωτογραφική αποτύπωση που έχει προηγηθεί της έναρξης των εργασιών, και σύμφωνα με τις υποδείξεις της Εφορείας», αναφέρει η κα Μενδώνη στην απάντησή της.

   

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ