Παρασκευή 02.06.2023
More

  Η μαφία του χαλκού «απειλεί» την ασφάλεια των πτήσεων στα Γιάννενα

  Σοβαροί κίνδυνοι ακόμη και για την ασφάλεια των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων

  Και στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων εντοπίζονται παρακλάδια της «μαφίας του χαλκού», που μετρά αρκετά χρόνια δράσης σε όλη τη χώρα, αναδείχθηκε όμως με ένταση τον τελευταίο μήνα μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και την επιβεβαίωση ότι και οι σιδηροδρομικές γραμμές και ο εξοπλισμός που αναφέρεται στον πολύτιμο και πανάκριβο σήμερα χαλκό, βρίσκεται στο στόχαστρο κυκλωμάτων που κλέβουν και διακινούν παράνομα προς χύτευση τεράστιες ποσότητες χαλκού.

  Η «Ε» αποκαλύπτει σήμερα μία πτυχή με καθαρά τοπικά χαρακτηριστικά, που δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, όμως, ακόμη και για την ασφάλεια των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Ιωαννίνων!

  Τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια, ο περιβάλλον χώρος του αεροδρομίου Ιωαννίνων έχει βρεθεί αρκετές φορές στο στόχαστρο αγνώστων δραστών, που αναζητούν, εντοπίζουν, αφαιρούν και διακινούν στο παράνομο εμπόριο προς χύτευση, καλώδια χαλκού.

  Η αρχή έγινε από τα καλώδια χαλκού στον περιφερειακό φωτισμό του αεροδρομίου, που λειτουργεί ως φωτοσήμανση με επίκεντρο την περιοχή προς το εργοστάσιο του βιολογικού καθαρισμού. Η αποκατάσταση της ζημιάς γινόταν σταδιακά, όμως οι δράστες επανέρχονταν αφαιρώντας και τα νέα καλώδια. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι σε αυτό το διάστημα των τριών τελευταίων ετών έχουν αφαιρεθεί καλώδια χαλκού από τον περιφερειακό φωτισμό του αεροδρομίου, συνολικού μήκους 15 χιλιομέτρων!

  Οι «τρύπες» στην περίφραξη

  Μέχρι εκεί όμως και παρότι επί της ουσίας δεν είχαν κινηθεί ενέργειες για την αναζήτηση και τον εντοπισμό των δραστών, αλλά γινόταν σταδιακά οι αποκαταστάσεις, δεν προέκυπτε κάποιο μείζον θέμα ασφαλούς λειτουργίας του αεροδρομίου, κάτι που καταγράφεται όμως πλέον τους τελευταίους μήνες. Οι κλέφτες χαλκού εκτός από τον περιφερειακό φωτισμό εντόπισαν ένα νέο στόχο, που είναι η περίφραξη του αεροδρομίου. Έτσι, οι υπεύθυνοι της λειτουργίας του αερολιμένα κατά τον τακτικό έλεγχο που διενεργούν περιμετρικά του χώρου, εντόπισαν αρκετές «τρύπες» στην περίφραξη, με αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός, καθώς η περίφραξη είναι βασικό συστατικό της ασφαλούς λειτουργίας του αεροδρομίου.

  Η τοπική υπηρεσία ενημέρωσε την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για το περιστατικό, ενώ υποβλήθηκε και μήνυση κατ’ αγνώστων, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν προκύψει κάποια νεότερα από την έρευνα της Αστυνομίας.

  Το ζήτημα που προκύπτει για την ασφάλεια των πτήσεων σχετίζεται με το ότι από τις «τρύπες» στην περίφραξη είναι πολύ εύκολο να εισέλθουν στο χώρο του αεροδρομίου και στον διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης μικρά, αλλά και μεγαλύτερα ζώα, που μπορούν να συγκρουστούν με κάποιο αεροσκάφος, θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της πτήσης, ακόμη κι αν το αεροσκάφος έχει ξεκινήσει την τροχοδρόμησή του στον διάδρομο.

  Από την ημέρα που εντοπίστηκαν οι «τρύπες» στην περίφραξη του αεροδρομίου οι έλεγχοι έχουν ενταθεί τόσο από την εσωτερική της πλευρά και τον Αστυνομικό Σταθμό του αεροδρομίου, όσο όμως και εξωτερικά από την Αστυνομία, ώστε και να αποτραπεί μία επανάληψη της αφαίρεσης χαλκού από την περίφραξη και φυσικά να εντοπιστούν και οι δράστες.

  Δε σχετίζονται οι πέντε συλληφθέντες

  Η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες την διακρίβωση πέντε μελών μίας σπείρας ημεδαπών Ρομά, που ενέχονταν σε κλοπές μεταλλικών αντικειμένων (σωλήνες χαλκού, αλουμίνια, εργαλεία κ.λπ.) στην περιοχή των Ιωαννίνων.

  Οι κατηγορούμενοι αφαιρούσαν τα αντικείμενα που τους ενδιέφεραν από αποθήκες επιχειρήσεων ή οικοπέδων, όπου εισέρχονταν με διάρρηξη της περίφραξης ή της πόρτας εισόδου.

  Η χρονική περίοδος της εγκληματικής τους δραστηριότητας τοποθετείται κατά το δίμηνο Δεκεμβρίου 2022 – Ιανουαρίου 2023, εντός του οποίου προέβησαν με τον παραπάνω τρόπο στη διάπραξη 6 συνολικά κλοπών, ενώ η αξία των κλοπιμαίων υπολογίζεται ότι ανέρχεται στις 50.000 ευρώ. Ωστόσο δεν προέκυψε κάποια δική τους συμμετοχή στα περιστατικά κλοπών από το αεροδρόμιο με τις έρευνες να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ