Τετάρτη 24.04.2024
More

  Ήχησε καμπανάκι με τα διψήφια κρούσματα

  Σε εγρήγορση οι τοπικές αρχές με την έξαρση της πανδημίας

  Δώδεκα νέα κρούσματα κορωνοϊού κατέγραψε τη Δευτέρα ο ΕΟΔΥ στην ΠΕ Ιωαννίνων, αριθμός που συνιστά την υψηλότερη καταγραφή μέχρι σήμερα στην περιοχή, σημαίνοντας συναγερμό.

  Από τα 12 κρούσματα τη Δευτέρας τα επτά, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ προέρχονται από γνωστή συρροή, που εκτιμάται, ότι πρόκειται για την κοινωνική εκδήλωση που λειτούργησε ως εστία υπερμετάδοσης, αφού κρούσματα άρχισαν να βγαίνουν από την προηγούμενη εβδομάδα και συνεχίστηκαν μέχρι και χθες. Ένα ακόμη κρούσμα ανακοινώθηκε στην Πρέβεζα.

  Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε χθες  269 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. 73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τέλος, χθες καταγράφηκαν ακόμη 4 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα σε 383 άτομα.

  Τέσσερα θετικά δείγματα στο Συρράκο

  Ανησυχητική τροπή προσλαμβάνει η διασπορά του ιού στην περιοχή, που καταγράφει μία νέα συρροή κρουσμάτων, μετά από αυτήν της Αγίας Ελένης. Όπως γράφαμε και την περασμένη εβδομάδα, το γλέντι σε μία κοινωνική εκδήλωση, φαίνεται πως λειτούργησε ως εστία υπερμετάδοσης, αφού για διάστημα μίας εβδομάδας άτομα με καταγωγή από το Συρράκο, που βρέθηκαν σε αυτήν την εκδήλωση ή στενές επαφές τους, βρίσκονται θετικοί στον covid-19. Έτσι, εκτιμήθηκε ότι θα έπρεπε να γίνει και μία επιπλέον δειγματοληψία από την Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ στο Συρράκο του δήμου Βορ. Τζουμέρκων, αφού αρκετοί κάτοικοι ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων.

  Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία από Κινητή Μονάδα του ΕΟΔΥ, με λήψη 20 δειγμάτων από μόνιμους κατοίκους της περιοχής, εκ των οποίων τα τέσσερα βγήκαν θετικά. Ο πρόεδρος της ΤΚ Συρράκου Γ. Βαϊτσης με ανάρτησή του αναφέρεται στον έλεγχο από τον ΕΟΔΥ, και επιβεβαιώνει την αρχική πληροφορία, ότι βρέθηκαν 4 θετικά κρούσματα μεταξύ των 20 δειγμάτων.

  Η ιχνηλάτηση συνεχίζεται, ωστόσο ο προβληματισμός μεγαλώνει και υπάρχει η ανησυχία, ότι αν συνεχιστεί με αυτόν τον ρυθμό η κατάσταση στην περιοχή, τότε ακόμη και η ιχνηλάτηση θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη υπόθεση.

  «Ο έλεγχος διεξήχθη κατά παράκληση και λόγω του ότι 4 μόνιμοι κάτοικοι αναγνωρίστηκαν στη διαδικασία ιχνηλάτησης ως άμεσες  επαφές με επιβεβαιωμένους φορείς στην πόλη των Ιωαννίνων την προηγούμενη εβδομάδα. Από τον εργαστηριακό έλεγχο προέκυψε ότι οι τέσσερις  δημότες μας αναγνωρίσθηκαν ως φορείς, ενώ όλα τα υπόλοιπα δείγματα αναγνωρίσθηκαν ως αρνητικά, αποδεικνύοντας ότι η τήρηση των προβλεπομένων μέτρων επέδρασε καταλυτικά στη μη διασπορά σε κανέναν από τους υπόλοιπους κατοίκους.

  Οι τέσσερις νέοι φορείς βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας, ημερομηνίες κατά τις οποίες είχαν τεθεί στη διαδικασία ιχνηλάτησης.

  Η διαδικασία ελέγχου διεξήχθη στο Συρράκο λόγω αδυναμίας μετακίνησης των τεσσάρων συνδημοτών μας (οι δύο πρόκειται για άτομα μεγάλης ηλικίας) και «κατά παράκληση» ζητήθηκε από την Περιφέρεια Ηπείρου η εξέταση και των υπολοίπων κατοίκων, λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής.

  Οι επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές για καθαρά προληπτικούς λόγους. Επίσης, για προληπτικούς λόγους, οι επιχειρήσεις θα προβούν στη διαδικασία απολύμανσης και θα επαναλειτουργήσουν την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου», σημειώνει.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ