Παρασκευή 22.11.2024
More

    Ίδια εικόνα με το Πεκίνο έχουν τα Γιάννενα στη συγκέντρωση μικροσωματιδίων!

    Εικόνες όπως αυτές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια από το Πεκίνο, με τους πολίτες να κυκλοφορούν στους δρόμους, έχοντας ως απαραίτητο αξεσουάρ την προστατευτική μάσκα, για να προστατευτούν, όχι από τον κορωνοϊό, αλλά από το τοξικό νέφος, ενδέχεται να δούμε και στην πόλη των Ιωαννίνων τα επόμενα χρόνια. 

    Ο συσχετισμός μεταξύ Ιωαννίνων και Πεκίνου μόνον αυθαίρετος δεν είναι, αλλά προέκυψε ως αποτέλεσμα των απόλυτα ανησυχητικών αποτελεσμάτων των μετρήσεων μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα, που πραγματοποίησε στο πλαίσιο του έργου «ΠΑΝΑΚΕΙΑ» το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στα Γιάννενα τους μήνες του φετινού χειμώνα.

    Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων το απόγευμα της Δευτέρας με τη συνδιοργάνωση του ΤΕΕ Ηπείρου, του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων και της Ένωσης Ελλήνων Χημικών.

    Οι σταθμοί μέτρησης του Αστεροσκοπείου στην περιοχή της Κιάφας στο 13ο Νηπιαγωγείο και στην Ανατολή αντίστοιχα, τους μήνες Δεκέμβριο και Ιανουάριο κατέγραψαν υψηλές τιμές συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων, τέτοιες που ποτέ άλλοτε δεν καταγράφηκαν σε άλλη ελληνική πόλη, αλλά έχουν καταγραφεί σε αντίστοιχη συχνότητα και σε αντίστοιχους μέσους όρους, μόνον στο Πεκίνο!

    Για μία «μεγάλη έκπληξη» κυρίως όμως για εξαιρετικά ανησυχητικές τιμές που το διάστημα Δεκέμβριος – Ιανουάριος δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τα 40mg ανά κυβικό μέτρο, με όριο ασφαλείας τα 25, έκανε λόγο ο Νικόλαος Μιχαλόπουλος, διευθυντής του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών, και καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

    Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος στην πόλη των Ιωαννίνων, ο κ. Μιχαλόπουλος τόνισε, ότι αν δεν υπήρχε καθόλου καύση βιομάζας, για να καταγραφούν αντίστοιχες τιμές μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα θα έπρεπε η κίνηση των οχημάτων να είναι τετραπλάσια της σημερινής και μάλιστα καθόλη τη διάρκεια του 24ώρου.

    «Ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τιμές είναι αντίστοιχες με αυτές της Αθήνας, όσο μπαίνουμε στο χειμώνα, οι τιμές δεν είναι μακριά από αυτές του Πεκίνου. Είτε μετρούσαμε στην Ανατολή είτε στο κέντρο, οι τιμές δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τα 40mg», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μιχαλόπουλος.

    Τα συμπεράσματα

    Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι πως τα Ιωάννινα υπερβαίνουν σημαντικά τα επίπεδα συγκέντρωσης μικροσωματιδίων και νανοσωματιδίων ανά κυβικό μέτρο, που είναι πολύ πιο επιβλαβή για τον ανθρώπινο οργανισμό, τις αντίστοιχες τιμές όλων των άλλων αστικών κέντρων της χώρας. Η σχετική συνεισφορά των πηγών εκπομπής των μικροσωματιδίων μεταβάλλεται διαχρονικά, αλλά στην οικονομική κρίση εμφανίστηκαν νέες πηγές (καύση βιομάζας).

    Η καύση βιομάζας είναι η κύρια πηγή συγκέντρωσης νανοσωματιδίων στην ατμόσφαιρα και τέλος, η ύπαρξη τοξικών ενώσεων, από την καύση βιομάζας θα πρέπει να οδηγήσει αναγκαστικά στη συστηματική παρακολούθηση του επιπέδου τους και τα επόμενα χρόνια.

    Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του Αθανάσιου Κωνσταντινίδη, επίκουρου καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα τις επιπτώσεις στον πνεύμονα από την εισπνοή νανοσωματιδίων και του Παύλου Κασωμένου, καθηγητή Φυσικής του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος με θέμα τη φυσική και τη χημεία των νανοσωματιδίων – Η περίπτωση των Ιωαννίνων.

    Χαιρετισμό στην αρχή της εκδήλωσης απηύθυναν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Τρ. Αλμπάνης, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Στ. Τσιάρα και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Ηπείρου, Γ. Λυκοτραφίτης.

     

    Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ