Πέμπτη 29.02.2024
More

  «Ινδιάνοι μαχητές» στους αιθέρες των Ιωαννίνων

  Δύο φορές, μία λίγο μετά τις 9.15 το πρωί και μία δεύτερη στις 2 το μεσημέρι, της Δευτέρας, όσοι έτυχε να βρίσκονται στους δρόμους της πόλης, σήκωσαν το βλέμμα τους προς τον ουρανό, για να δουν ένα σπάνιο θέαμα.

  Δεν αποτελεί άλλωστε και καθημερινότητα για την περιοχή των Ιωαννίνων να αντικρίζει κανείς πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα το ένα πίσω από το άλλο, σε σχηματισμό μάχης, να πραγματοποιούν χαμηλή πτήση πάνω από το λεκανοπέδιο.

  Πρωταγωνιστές της άσκησης των Ενόπλων Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού, ήταν τέσσερα ελικόπτερα επιθετικής αναγνώρισης, Kiowa Warrior, περισσότερα γνωστά ίσως ως «Ινδιάνοι μαχητές» των αιθέρων, που συνοδεύονταν από ένα ελικόπτερο Χιούι της Αεροπορίας Στρατού.

  Αντίστοιχοι σχηματισμοί μάχης πραγματοποιούνταν μέχρι το 2012 μόνο στη στρατιωτική παρέλαση της 21ης Φεβρουαρίου στα Ιωάννινα, με πρωταγωνιστές τα επιθετικά ελικόπτερα «Απάτσι», που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός.

  Τα τέσσερα ελικόπτερα επιθετικής αναγνωρίσεως Kiowa Warrior αποτελούν ένα μικρό τμήμα του συνόλου των 71 ελικοπτέρων ίδιου τύπου που απέκτησε πρόσφατα η Ελλάδα, από τις ΗΠΑ. Ο Ελληνικός Στρατός δε διέθετε μέχρι την Άνοιξη του 2019 ένα τέτοιο μέσο και οι επιτελείς του ΓΕΣ και της Αεροπορίας Στρατού εκτιμούν, ότι τα ελικόπτερα αυτά προσφέρουν ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην επιτήρηση των συνόρων, στον Έβρο και τα νησιά του Αιγαίου.

  Από τα λίγα με δυνατότητα πτήσης στο σκοτάδι

  Και αυτό διότι έχουν την ικανότητα να επιχειρούν ημέρα και νύχτα χάρη στο σύγχρονο σύστημα Mast Mounted Sight που φέρουν πάνω από τους έλικες. Τα ελικόπτερα που αποσύρθηκαν από τον αμερικανικό στρατό αποκτήθηκαν με την καταβολή του κόστους της μεταφοράς τους στην Ελλάδα και το κόστος για την τεχνική υποστήριξη και εκπαίδευση των πληρωμάτων.

  Τα Kiowa διαθέτουν ένα πλήρες πακέτο επικοινωνιών, αεροναυτιλίας -ραδιοναυτιλίας και οπλικών συστημάτων.

  Το βασικό πλεονέκτημά τους είναι το MMS (Mast Mounted Sight), ο περιστρεφόμενος πύργος – σήμα κατατεθέν που διαθέτουν πάνω από τους έλικές τους, ο οποίος μοιάζει με αυτόν που έχουν και τα Απάτσι. Πρόκειται για υψηλής ανάλυσης κάμερα και αισθητήρες θερμικής απεικόνισης, που δίνουν στους χειριστές την δυνατότητα επιχειρήσεων ακόμη και σε συνθήκες πλήρους σκότους.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ