Κυριακή 20.06.2021
More

  «Ιωάννινα 2023»: «Προγραμματισμός χωρίς μελέτες, προϋπολογισμοί χωρίς τεκμηρίωση»

  Η παράταξη «Ιωάννινα 2023» στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την Ολοκλήρωση Επιχειρησιακού Προγράμματος Δήμου Ιωαννιτών 2020-2023 Έγκριση Σχεδίου Δράσης:

  Συζητάμε, σήμερα, για την καθημερινότητα αφού το μεγαλύτερο τμήμα των δράσεων αναφέρεται σε αυτήν, όπως δηλώνεται στην ανυπόγραφη εισήγηση του επιχειρησιακού προγράμματος.
  Οι διάφοροι συντάκτες του επιχειρησιακού σχεδίου, όπως θα γίνει αντιληπτό από αυτά που θα σας πω ακολούθως, θεώρησαν σκόπιμο να καταγράψουν διάφορα έργα με διάφορους Π/Υ, απλά για να βγουν από την υποχρέωση.
  Όμως, η κάθε δημοτική αρχή πρέπει να έχει ως πρωταρχικό της μέλημα να χαράξει νέους δρόμους με το όραμά της. Να αγωνίζεται και να θέτει νέα δεδομένα. Να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής. Να μάχεται για το μεγαλύτερο και υψηλότερο. Όχι απλά να είναι ο διαχειριστής των θεμάτων.
  Ακολούθως, παραθέτω περιληπτικά τις απόψεις μου για ένα συνονθύλευμα έργων και δράσεων που το άθροισμά τους φτάνει τα 425εκατ.€ με δύο πολύ βασικές παραδοξότητες:
  Ο συνολικός Π/Υ του επιχειρησιακού προγράμματος είναι στον αέρα γιατί δεν υπάρχουν μελέτες για τα περισσότερα από αυτά τα έργα και
  Δεν υπάρχει ταυτοποίηση του χρηματοδοτικού μέσου με το έργο, πλην εκείνων που ήδη είναι ενταγμένα και αυτό δηλώνει ότι προχωράμε όπως μας προκύψει, και χωρίς σχέδιο.
  Για οικονομία χρόνου θα αναφερθώ σε ορισμένα θέματα τα οποία είναι ξεκάθαρο αφορούν εγγραφές χωρίς σκέψη, εντελώς αβασάνιστα.
  Κυκλοφοριακές μελέτες και σχετικά έργα
  Έχετε εγγράψει:
  την «Εκπόνηση Κυκλοφοριακής Μελέτης Δήμου Ιωαννιτών» με πιστώσεις το 2021 και 2022
  και τα έργα:
  «Δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης στο Δήμο Ιωαννιτών» και
  «Δημιουργία ασφαλών χώρων στάθμευσης ποδηλάτων» για τα έτη 2021, 2022, 2023.
  Δεν πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η μελέτη και μετά η κατασκευή; Γιατί η χρηματοδότηση των μελετών και έργων εκκινούν την ίδια χρονιά;
  Ερωτηματικά:
  Εγγραφή: «ΣΔΙΤ μεταξύ ΔΗΑΝΕΤΑΙ /Δήμου/ΑΣΤΙΚΟ ΚΤΕΛ Α.Ε» για την «Αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στην πόλη», με Π/Υ 300.000€. Σε τί αφορά αυτό το έργο ΣΔΙΤ; Παρεμπιπτόντως, άλλα έργα με τη μέθοδο ΣΔΙΤ δεν θα υλοποιήσετε;
  Εγγραφή: «Διαμόρφωση και λειτουργία υδατοδρομίου», με Π/Υ 340.000€. Σήμερα (1 χρόνο σχεδόν μετά από τη σχετική ανάθεση) εμείς δεν γνωρίζουμε τί έργα απαιτούνται. Ακόμη, τη λειτουργία θα την αναλάβει ο Δήμος;
  Εγγραφές: «Διαχείριση ηλεκτροφωτισμού», «Αποξήλωση τσιμεντοϊστών δημοτικού φωτισμού», «Συντήρηση υποδομών δικτύου Δημοτικού φωτισμού»; Αυτά δεν εμπεριέχονται στη Σύμβαση Ενεργειακής Απόδοσης των 19.200.000€, για την οποία δεν γίνεται καμία αναφορά;
  Απώλεια χρηματοδοτικών ευκαιριών:
  Εγγραφές: «Μελέτη δικτύου αποχέτευσης Δ.Δ. Κουτσελιού – Λογγάδων – Βασιλικής – Καστρίτσας – Δροσοχωρίου με αποδέκτη τοπικές ΕΕΛ», με Π/Υ 1.000.000€ και «Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης ακαθάρτων στους οικισμούς Κουτσελιό – Λογγάδες – Βασιλική – Καστρίτσα – Δροσοχώρι και σύνδεσή τους με το υφιστάμενο δίκτυο», με Π/Υ 6.200.000€.
  Σκόπιμο είναι να αποφασίσετε έαν τελικά τα δίκτυα αυτά θα συνδεθούν σε νέες τοπικές ΕΕΛ ή θα συνδεθούν με το υφιστάμενο δίκτυο και την υφιστάμενη ΕΕΛ.
  Πότε θα εκπονηθούν οι μελέτες για τα αποχετευτικά δίκτυα της Ηλιόκαλης, του Χαροκοπίου, των Μουζακαίων, των Μαρμάρμαρων, της Μπάφρας, και της Νεοκαισάρειας;
  Γιατί δεν προνοήσατε, επί 14μήνες, να εκπονήσετε τις μελέτες αυτές και χάθηκαν δύο ευκαιρίες χρηματοδότησης και υλοποίησης των αντίστοιχων έργων; Μία της πρόσκλησης 90/2019 του ΠΕΠ Ηπείρου και μία η ΑΤ02 του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης!
  Αναφορά σε έργα για τα οποία δεν προβλέπετε καμμία μελέτη.
  Αναφέρετε αρκετά έργα ποδηλατοδρόμων, χωρίς βέβαια να υπάρχει αναφορά στον ποδηλατόδρομο περιμετρικά της Λίμνης. Σε κανένα από αυτά δεν έχετε εγγράψει τις αντίστοιχες μελέτες.
  Αναφέρετε το έργο «Ανάπλαση πάρκου Πυρσινέλλα», με Π/Υ: 4.000.000€, χωρίς ακόμη να έχει εγκριθεί η σχετική διαχειριστική μελέτη!
  Αναφέρετε το έργο: «Επέκταση της Λ. Γεννηματά, από Λ. Ειρήνης έως κόμβο με Εθν. Αντιστάσεως, νότια του Κατσικά», με Π/Υ: 2.400.000€, χωρίς να έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες μελέτες.
  Αναφέρετε το έργο: «Νέος οδικός άξονας σύνδεσης της οδού Κενάν Μεσσαρέ-Δωδώνης με την Περιφερειακή οδό», με Π/Υ: 1.200.000€ χωρίς να υπάρχει πίστωση για τις απαιτούμενες μελέτες που πρέπει να προηγηθούν.
  Αναφέρετε το έργο: «Έργα ανάπλασης Πλατείας “Χατζή” στο Ρ.Σ. Αμπελοκήπων», ενώ δεν εγγράφεται η αντίστοιχη μελέτη.
  Αναφέρετε το έργο: «Κατασκευή διοικητικού κέντρου για την στέγαση των υπηρεσιών του Δήμου», με συνολικό Π/Υ 10.000€! (ενώ στην ανάλυση των ετών έχετε: 2022: 5.000.000 και 2023: 5.000.000€). Χωρίς μελέτες;
  Υπάρχουν οι εγγραφές:
  Επείγοντα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Δ. Ιωαννιτών, με Π/Υ: 5.150.000€,
  Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Δ. Ιωαννιτών, με Π/Υ: 6.000.000€,
  Επείγοντα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Δ. Ιωαννιτών, με Π/Υ: 182.000€, και
  Επείγοντα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας Δ. Ιωαννιτών, με Π/Υ: 150.000€,
  συνολικού Π/Υ: 7.500.000€ περίπου. Μελέτες υπάρχουν; Πώς προέκυψαν τα έργα αυτά; Γιατί δεν εγγράψατε τη δαπάνη μιας ολοκληρωμένης Μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων;

  Κυρίες και κύριοι,
  ο σχεδιασμός αυτός, παρότι αναφέρονται υφιστάμενες ανάγκες σε έργα υποδομής και άλλες δράσεις, δεν είναι ρεαλιστικός, γιατί απλούστατα λείπει το πρώτο στάδιο. Αυτό των μελετών.

  Δίνουμε θετική ψήφο για να προχωρήσετε, τονίζοντάς σας, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα των μελετών. Σας προτρέπουμε, μάλιστα, να θεσπίσετε ένα όργανο το οποίο να ελέγχει την πρόοδο των μελετών και την ενημέρωση των αναδόχων μελετητών για τις παράλληλα εκπονούμενες μελέτες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν αλληλοεπικαλύψεις και αλληλοαναιρέσεις, αλλά να συμπληρώνουν η μία την άλλη, με στόχο, στο τέλος της ημέρας, να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ