Πέμπτη 18.04.2024
More

    ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023: Καμία ουσιαστική εξέλιξη για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών

    Συνέντευξη τύπου παραχώρησε η Τατιάνα Καλογιάννη μαζί με μέλη της παράταξής της

    Για ολική αδυναμία παρακολούθησης των θεμάτων και πολιτική ανεπάρκεια να εκφράσει μία στοιχειώδη άποψη, κατηγορεί τη δημοτική αρχή, η παράταξη ΙΩΑΝΝΙΝΑ_2023.

    Όπως ανέφερε αναλυτικά:

    «Τους τελευταίους 30 μήνες παρακολουθούμε στον Δήμο μας μία σύγχρονη εκδοχή του θεατρικού έργου του Luigi Pirandello, «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε». Δηλαδή, αντί να καταγράφεται μία σοβαρή και υπεύθυνη αντιμετώπιση της πραγματικότητας, αποτυπώνονται διάφορα instantané, τα οποία δεν έχουν καμία ουσιαστική σημασία για την εξέλιξη του δήμου και τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

    Αναδείξαμε στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ότι η δημοτική αρχή δείχνει ολική αδυναμία παρακολούθησης των θεμάτων και πολιτική ανεπάρκεια να εκφράσει μία στοιχειώδη άποψη για όλες τις σημαντικές εξελίξεις που σχεδιάζονται στη χωρική εμβέλεια του Δήμου, ερήμην της.

    Αυτό συμβαίνει, γιατί απλά η δημοτική αρχή –όπως τονίζουμε συνεχώς- δεν είχε ούτε έχει οποιοδήποτε συγκεκριμένο σχέδιο για την αλλαγή της εικόνας και της λειτουργίας του δήμου. Και για να καλύψει την ανικανότητά της αυτή, βομβαρδίζει συστηματικά τους συνδημότες με μία επικοινωνιακή καταιγίδα πρωτοφανούς για τα τοπικά δεδομένα έντασης και κλίμακας.

    Και με αυτόν τον τρόπο, αυτοί που κατήγγειλαν το 2019 την προηγούμενη δημοτική αρχή για πολιτική της μακέτας, υιοθετούν την πολιτική της φωτογραφίας.

    Πλην όμως, τα ουσιαστικά προβλήματα της πόλης –ορισμένα από αυτά αναφέραμε και στην τοποθέτησή μας κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου- «περιμένουν» έναν συντονισμένο σχεδιασμό και μία λύση βάσιμη, στέρεη και μακράς διαρκείας.

    Αλλά και αυτά, τα ελάχιστα, με τα οποία καταπιάνεται η δημοτική αρχή βρίσκουν αντιμετώπιση πρόχειρη, αποσπασματική και ασύνδετη με το γενικότερο γίγνεσθαι.

    Ένα από τα θέματα αυτά είναι η αντιμετώπιση της παραλίμνιας περιοχής. Σήμερα θα αναφερθώ στο τμήμα της παραλίμνιας περιοχής από τα δημοτικά Σφαγεία μέχρι το Πέραμα, επειδή αποτελεί την πρώτη επιλογή προορισμού για αναψυχή τόσο για τους δημότες όσο και για τους επισκέπτες της πόλης. Σε τέτοια σημεία, είναι ανεπίτρεπτο να γίνονται τυχαίες και αποσπασματικές επεμβάσεις.

    1. Όπως είναι γνωστό το Π.Δ. Λίμνης Παμβώτιδας, υφίσταται μόνο ως ένα υπό αναθεώρηση διαρκείας, σχέδιο. Η δημοτική αρχή, είτε το θεωρεί περιττό, είτε ενοχλητικό, είτε απλώς αδιαφορεί. Πάντως το θέμα είναι εκτός των ενδιαφερόντων της.
    2. Το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την περιοχή Λιμνοπούλας – Μάτσικα που προτείνεται από το εγκεκριμένο από το 2018 Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Ηπείρου (ΦΕΚ 286 ΑΑΠ/28.11.2018) και η ειδική μελέτη που θα καθορίσει τους όρους δόμησης στην περιοχή και αποτελεί πρόταση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Ιωαννίνων, δεν έχει εκπονηθεί. Και αυτό το θέμα, αποτελεί ανθυπολεπτομέρεια για την παρούσα δημοτική αρχή.
    3. Δεκάδες προβλήματα, μικρότερα και μεγαλύτερα, της περιοχής Μάτσικα, στα οποία επανειλημμένως έχουν αναφερθεί με πολλούς τρόπους οι κάτοικοι και φορείς της περιοχής, παραμένουν και οξύνονται. Ποιος θα ενδιαφερθεί για τα θέματα αυτά;
    4. Το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο δήμου Ιωαννιτών, δεν εντάχθηκε στις δύο πρώτες ομάδες δήμων. Η δημοτική αρχή δεν κινητοποιήθηκε για να προωθηθεί η μελέτη αυτή κατά προτεραιότητα.
    5. Το έργο της «Ανάπλασης, ανάδειξης και προστασίας παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την Περιοχή «Μάτσικας», ενταγμένο στο σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου Ιωαννιτών και με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή του από το ΕΣΠΑ 2014-2020, χάθηκε, λόγω του ότι εκκρεμούσε η παραχώρηση ορισμένων εκτάσεων από την Κτηματική υπηρεσία. Πότε και πώς διεκδίκησε η δημοτική αρχή τις εκτάσεις αυτές;

    Εκτός των προαναφερόμενων δεδομένων που δημιουργούν ήδη ένα προβληματικό τοπίο, προκύπτουν και άλλα θέματα για τη συγκεκριμένη περιοχή:

    1. Η εξαγγελία του «Παραλίμνιου ποδηλατόδρομου – πεζόδρομου», έργο της Περιφέρειας Ηπείρου και προς ένταξη στο πλαίσιο Αντώνης Τρίτσης.
    2. Η δημοπράτηση παρεμβάσεων του Δήμου στο παραλίμνιο μέτωπο από την Πλατεία Μαβίλη μέχρι το πρώην Δημοτικό Σφαγείο, μέσω της Προγραμματικής Σύμβασης που σύναψε με το Κληροδότημα Χρήστου Κατσάρη.
    3. Η ανάθεση της μελέτης «Ευαισθητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών στον σχεδιασμό ενσωμάτωσης του ποδηλάτου στην καθημερινή ζωή της πόλης», που σίγουρα θα αφορά σε μεγάλο τμήμα της, την παραλίμνια περιοχή.

    Συνυπολογίζοντας τα στοιχεία και τα δεδομένα που προαναφέρθηκαν, προκύπτουν εύλογα για κάθε σκεπτόμενο δημότη, οι παρακάτω προβληματισμοί:

    • Δεδομένου ότι δεν έχουν προηγηθεί οι γενικές ή ειδικές μελέτες και σχέδια, που θα προσδιορίσουν τους περιορισμούς και θα καθορίσουν τι είναι επιτρεπτό και τι όχι, είναι απίθανο να υπάρχει μία ολοκληρωμένη και σοβαρή αντιμετώπιση για την ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής από τα δημοτικά Σφαγεία μέχρι το Πέραμα.
    • Είναι σκόπιμο να αντληθούν και να εξεταστούν συνολικά, στοιχεία και δεδομένα άλλων, ήδη εκπονημένων, μελετών που σχετίζονται με την περιοχή. Όπως αυτά της προκαταρκτικής τεχνικοοικονομικής μελέτης για την αναβάθμιση της παραλίμνιας περιοχής με υποδομές αναψυχής και τουρισμού, που έχει στη διάθεσή της η Περιφέρεια.
    • Νέες μελέτες είναι επιβεβλημένο να εκπονηθούν παράλληλα, με στόχο την εξέλιξη του Δήμου μας, και είτε να ενσωματωθούν, είτε να απορριφθούν από τον συνολικό σχεδιασμό. Όπως η μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας μιας περιμετρικής γραμμής tram (σταθερής τροχιάς ελαφρού τύπου) που θα εξυπηρετεί όλους τους παραλίμνιους οικισμούς για τη μεταφορά προσώπων και εμπορευμάτων.
    • Πρέπει να αποφασιστούν κοινές προδιαγραφές με βάση τις οποίες θα υλοποιηθούν όλα τα προαναφερόμενα έργα στην περιοχή. (π.χ. υλικά, τεχνοτροπία εγκατάστασης, κτλ)
    • Να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των έργων όταν αυτά υλοποιηθούν, ώστε να γνωρίζουν όλοι ποιες αρμοδιότητες και ποιες υπευθυνότητες αναλαμβάνει ο Δήμος, η Περιφέρεια ή η Κτηματική υπηρεσία. (πχ. συντήρηση, έσοδα από δράσεις εστίασης, αναψυχής, κλπ).

    Οι παραπάνω προβληματισμοί αποτελούν τη στοιχειώδη βάση διάρθρωσης ορθής πολιτικής πρακτικής.

    Μια σύγχρονη πόλη, ο 10ος μεγαλύτερος δήμος της χώρας, είναι παράλογο να προχωρά χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Χωρίς μελετημένες και οριοθετημένες παρεμβάσεις.

    Γιατί τελικά, ό,τι γίνεται αποσπασματικά δεν προσφέρει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής που, σήμερα, χρειαζόμαστε όλοι μας περισσότερο από ποτέ. Ό,τι γίνεται αποσπασματικά δεν βοηθά στο να προσεγγίσει ο δήμος μας το ευρωπαϊκό πρότυπο. Κυρίως δε, δεν βοηθά τον δήμο μας να εξελιχθεί σε έναν δήμο για όλους.»

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ