Πέμπτη 29.02.2024
More

  ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ -Λύση στο θέμα των πιλοτών

  Ήταν ένα δισεπίλυτο θέμα που δημιούργησε τεράστια προβλήματα, ενώ ουκ ολίγοι έχουν βρεθεί στις δικαστικές αίθουσες ψάχνοντας το δίκιο τους.

  Ο λόγος για το ιδιοκτησιακό καθεστώτος των ανοιχτών θέσεων στάθμευσης σε πιλοτές πολυκατοικιών.

  Ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων ερωτηθείς για το θέμα, εξήγησε ότι με τη νέα ρύθμιση δίνεται λύση σε ένα θέμα που για περισσότερα από 50 χρόνια προκάλεσε και προκαλεί εντάσεις και διαμάχες μεταξύ των ενοίκων των παλιών πολυκατοικιών, στις πιλοτές. Διαμάχες που συχνά έφταναν μέχρι τις δικαστικές αίθουσες, ενώ δημιούργησαν πρόβλημα και στο Κτηματολόγιο.

  Όπως αποφασίστηκε, οι θέσεις στάθμευσης στις πιλοτές πολυκατοικιών ενσωματώνονται στο ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου, χωρίς να χρειάζεται η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών. Η ρύθμιση αυτή αναφέρεται στην Εγκύκλιο της συντονιστικής επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, με την οποία και δίνονται οδηγίες εφαρμογής της νέας νομοθετικής διάταξης.

  «Ο ιδιοκτήτης οριζοντίου ιδιοκτησίας-χώρου κύριας χρήσης πολυκατοικίας που έχει εμπράγματο δικαίωμα σε ανοικτή θέση στάθμευσης στην πιλοτή της ίδιας πολυκατοικίας, που αποτελεί κατά τη σύσταση αυτοτελή οριζόντια ιδιοκτησία, προβαίνει σε μονομερή τροποποίηση της πράξης οριζοντίου ιδιοκτησίας, προκειμένου να μετατρέψει τον ανοικτό χώρο στάθμευσης στην πιλοτή ως παρακολούθημα στην αποκλειστική χρήση της οριζοντίου ιδιοκτησίας του χώρου κύριας χρήσης και ταυτόχρονα να ενσωματώσει στην τελευταία ποσοστό συγκυριότητας στο οικόπεδο, που είχε κατά τη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών ο ανοιχτός χώρος στάθμευσης στην πιλοτή και στην περίπτωση αυτή, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται» εξήγησε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας την ουσιαστική σημασία αυτής της νομοθετικής ρύθμισης.

  Γραφειοκρατίας το… ανάγνωσμα

  Την ίδια ώρα, παρά την θετική επέμβαση της πολιτείας στο θέμα των πιλοτών, δεν έχει γίνει κανένα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν τα συμβολαιογραφικά γραφεία. «Είμαστε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ… σε εμάς έχουν φορτώσει τα πάντα… προκειμένου το κράτος να κάνει έλεγχο στοιχείων και ό, τι άλλο φανταστείτε. Έχουμε ζητήσει να υπάρξει ρύθμιση καθώς σε πολλές περιπτώσεις δημιουργούνται σοβαρά και απροσπέλαστα ζητήματα που θέτουν εκτός μιας σειρά άλλων διαδικασιών και φρακάρουν το σύστημα» τόνισε ο πρόεδρος των Συμβολαιογράφων, λέγοντας ότι έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων.

  ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΜΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ