Ήπειρος: 26 παραβάσεις για μη χρήση κράνους σε μια βδομάδα

Συνεχίζονται σε όλη τη χώρα οι έλεγχοι της Ελληνικής Αστυνομίας στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και την καθολική συμμόρφωση οδηγών και επιβατών δικύκλων, αλλά και χρηστών ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων.

Στην Ήπειρο, κατά το διάστημα από 6 έως 12 Ιουλίου βεβαιώθηκαν συνολικά 26 παραβάσεις για μη χρήση κράνους, αριθμός που κατατάσσει την περιοχή στις χαμηλότερες μεταξύ των περιφερειών της χώρας.

Συνολικά, σε πανελλαδικό επίπεδο πραγματοποιήθηκαν 22.417 έλεγχοι, από τους οποίους προέκυψαν 2.526 παραβάσεις σε οδηγούς και επιβάτες. Οι περισσότερες παραβάσεις καταγράφηκαν στην Αττική με 896, ενώ ακολούθησαν το Νότιο Αιγαίο με 533 και τα Ιόνια Νησιά με 297.

Η Ελληνική Αστυνομία υπενθυμίζει ότι με τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας έχουν αυστηροποιηθεί σημαντικά οι κυρώσεις για τη μη χρήση κράνους. Ειδικότερα, για τους οδηγούς δικύκλων προβλέπεται πρόστιμο 350 ευρώ και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 30 ημέρες, ενώ αντίστοιχο πρόστιμο επιβάλλεται και στον οδηγό που δεν φροντίζει για την ασφάλεια του επιβάτη.

Για τους επιβάτες δικύκλων το πρόστιμο ανέρχεται στα 350 ευρώ, ενώ για τους οδηγούς ελαφρών προσωπικών ηλεκτρικών οχημάτων προβλέπεται πρόστιμο 30 ευρώ.

Η ΕΛ.ΑΣ. τονίζει ότι στόχος της εκστρατείας δεν είναι μόνο η επιβολή προστίμων, αλλά κυρίως η αλλαγή της οδηγικής συμπεριφοράς και η εμπέδωση της χρήσης πιστοποιημένου κράνους ως βασικού μέτρου προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα με ιδιαίτερη έμφαση στα δίκυκλα, στους επαγγελματίες διανομείς και στις επιχειρήσεις ενοικίασης δικύκλων.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ