Δευτέρα 27.06.2022
More

  Ισορροπημένη η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής

  Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων όρισε ανώτερη ΕΒΕ σε οκτώ Τμήματα, διατήρησε την ίδια σε άλλα εννέα και ενέκρινε τον συντελεστή του 1,00 σε όσα δεν είχαν υποβάλει πρόταση

  Υψηλότερη Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής από αυτή που ίσχυσε για πρώτη φορά φέτος, στην πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου συστήματος, όρισε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για τα περισσότερα Τμήματά του για την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο.

  Το γεγονός πως σε κάποια Τμήματα υπήρξαν αρκετές κενές θέσεις, αλλά και το ότι σε άλλα, που ίσως δεν αναμενόταν, ο αριθμός των εισακτέων είναι τελικά, μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο, σε συνδυασμό με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να υλοποιήσει το σχέδιό της, καθόρισε σε μεγάλο βαθμό την νέα απόφαση της Συγκλήτου στην τελευταία της συνεδρίαση.

  Μία απόφαση για το περιεχόμενο της οποίας μίλησε στο ITV, ο πρύτανης Τριαντάφυλλος Αλμπάνης επιχειρώντας να ισορροπήσει ουσιαστικά ανάμεσα στην αρχική στάση της Συγκλήτου για τη μη εφαρμογή καν της ΕΒΕ και στην τωρινή, που είναι η αποδοχή της φιλοσοφίας αυτής, έστω και κατ’ ανάγκην.

  Στο σύνολο των Τμημάτων, η Σύγκλητος όρισε ανώτερη ΕΒΕ σε οκτώ Τμήματα, διατήρησε την ίδια σε άλλα εννέα και ενέκρινε τον συντελεστή του 1,00 σε όσα δεν είχαν υποβάλει πρόταση.

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι και στην τελευταία συνεδρίαση της Συγκλήτου διατυπώθηκαν προτάσεις από Τμήματα για καθορισμό ακόμη μεγαλύτερης βάσης εισαγωγής, με το σκεπτικό, ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η ποιότητα του περιεχομένου εκπαιδευτικού αντικειμένου σε φοιτητές που έχουν τη δυνατότητα και να παρακολουθήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

  «Με εξαίρεση τα Πανεπιστήμια της Αττικής, πλην του Καποδιστριακού, που είχε μείωση φοιτητών κατά 10%, όλα τα υπόλοιπα στη χώρα είχαν πολύ μεγαλύτερη αριθμητική μείωση φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, που έχει μείωση 11%. Υπήρξαν Πανεπιστήμια με μείωση φοιτητών κατά 27% έως και 58%. Σε σχέση με το Πανεπιστήμιο Κρήτης που ανήκουμε στην ίδια κατηγορία, και δεν ενσωμάτωσε κανένα Τμήμα των πρώην ΤΕΙ, η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη στο δικό μας Πανεπιστήμιο. Στην Κρήτη οι απώλειες των φοιτητών έφτασαν το 27% επομένως, εκτιμούμε, ότι στην περίπτωση των Ιωαννίνων έγινε συνετή χρήση της δυνατότητας για την ΕΒΕ», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλμπάνης.

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ