Παρασκευή 14.06.2024
More

  Ιταλικές εμπειρίες για τους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής

  Η ΣΑΕΚ Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων, οργάνωσε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία, με τη συμμετοχή 17 τελειόφοιτων σπουδαστών και δυο συνοδών, αξιοποιώντας την Διαπίστευση που έχει αποκτήσει ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών/Εθνική Μονάδα Συντονισμού για το πρόγραμμα Erasmus+ (ΙΚΥ.)

  Η ομάδα της Γαλακτοκομικής Σχολής φιλοξενήθηκε από την AgenForm Consorzio στην περιοχή του Πιεμόντε και έτυχε θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο της πόλης Μορέττα και από τον Πρόεδρο, τον Διευθυντή και τα στελέχη της AgenForm.

  Τα αντικείμενα της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης ήταν τα ιταλικά τυριά και το παγωτό gelato, η επαφή με φάρμες που ιδιοπαράγουν με το γάλα τους προϊόντα και με τις δραστηριότητες μάρκετινγκ και αγροτουρισμού, ώστε να αντλήσουν ιδέες και πρακτικές, η  εμπειρία από τις Κοινοπραξίες και τους Συνεταιρισμούς των ΠΟΠ και άλλων παραδοσιακών τυριών της Ιταλίας και η γνωριμία με τον πολιτισμό και τον σύγχρονο τρόπο ζωής αυτής της χώρας.

  Οι σπουδαστές παρακολούθησαν μαθήματα για τη διαδικασία παραγωγής ιταλικών τυριών όπως της Μοτσαρέλα από αγελαδινό και από βουβαλίσιο γάλα, της Γκοργκοντζόλα, του  Πεκορίνο, της Ρικότα και του περίφημου ιταλικού παγωτού gelato. Τα μαθήματα περιλάμβαναν θεωρητική διδασκαλία και πρακτική εξάσκηση των σπουδαστών της Γαλακτοκομικής Σχολής στο εκπαιδευτικό τυροκομείο της Agenform.

  Εκτός της εκπαίδευσης στην τυροκομία, οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν επιμορφωτικές επισκέψεις σε κτηνοτροφικές επιχειρήσεις με ιδιοπαραγωγή προϊόντων και πώληση στον καταναλωτή.

  Μια ξεχωριστή εμπειρία αποτέλεσε η επίσκεψη σε μια από τις επιχειρήσεις που παράγουν το γνωστό Ιταλικό ΠΟΠ τυρί Grana Padano. Εκτός από τα χαρακτηριστικά και τα στάδια παραγωγής του εξαιρετικού αυτού τυριού, οι υπεύθυνοι αναφέρθηκαν στην αυστηρή τήρηση και επίβλεψη των προϋποθέσεων που απαιτεί η νομοθεσία, όπως η γεωγραφική περιοχή, η διατροφή των αγελάδων από τις οποίες προέρχεται το γάλα, το μέγεθος και το βάρος των κεφαλιών, η χαρακτηριστική επισήμανση ώστε να προστατεύεται με ασφάλεια το ΠΟΠ αυτό τυρί από απομιμήσεις, με ευθύνη κυρίως της Κοινοπραξίας για την Προστασία του Τυριού Grana Padano (Consorzio per la Tutela del Formaggio Grana Padano).

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ