Τετάρτη 12.05.2021
More

  Καλύτερες τιμές, με άνοδο στις εξαγωγές

  Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο του Πάσχα

  Καλύτερες τιμές από την αντίστοιχη περσινή περίοδο του Πάσχα εξασφάλισαν οι παραγωγοί αμνοεριφίων από τους εμπόρους για τη διάθεση των προϊόντων τους στην αγορά, με τις εξαγωγές να παρουσιάζουν αξιοσημείωτη άνοδο.

  Αυτό σημαίνει όμως, ότι ενόψει του Πάσχα των Ορθοδόξων, είναι μάλλον αναμενόμενο και αυτονόητο, ότι θα προκύψουν ελλείψεις ντόπιων αμνοεριφίων, με τη ζήτηση να καλύπτεται από εισαγόμενα κρέατα. Έτσι, το βάρος θα πρέπει να πέσει, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΓΑΣ Ένωση Αγροτών Ιωαννίνων Χάρης Λιούρης, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων» αμνοεριφίων από τρίτες χώρες.

  «Οι τιμές είναι καλύτερες από πέρυσι, οι παραγωγοί έχουν μείνει ικανοποιημένοι, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι το κόστος παραγωγής έχει ανέβει κατακόρυφα κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης των ζωοτροφών», σημείωσε.

  Ενισχύει τη διαπραγματευτική ισχύ της Ομάδας Παραγωγών

  Στο μεταξύ υπό την ομπρέλα της Ένωσης Αγροτών Ιωαννίνων τέθηκε η Ομάδα Παραγωγών, που είχε ξεκινήσει τα πρώτα της βήματα πριν από δύο περίπου χρόνια και η οποία σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Λιούρη περιλαμβάνει περίπου 80 κτηνοτρόφους, μικρούς παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος κατά κύριο λόγο. Τα μέλη της Ομάδας Παραγωγών χρησιμοποιώντας τη διαπραγματευτική ισχύ της Ένωσης προχώρησαν σε μία ομαδική συμφωνία με μεγάλη γαλακτοκομική εταιρεία εκτός Ηπείρου για τη διάθεση του αιγοπρόβειου γάλακτος, εξασφαλίζοντας καλύτερη τιμή, με αρχική συμφωνία διάρκειας ενός έτους.

  «Πιστεύουμε, ότι η Ομάδα Παραγωγών θα φτάσει σύντομα και ίσως ξεπεράσει τα 100 μέλη και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι γι’ αυτό, γιατί λειτουργούμε προς όφελος των παραγωγών. Μέλημά μας είναι να βοηθήσουμε τον τόπο και την τοπική οικονομία, αλλά σε μία ελεύθερη αγορά με όρους ανταγωνιστικότητας, οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για τους παραγωγούς και αυτό κάναμε επιτυγχάνοντας μία συμφωνία με καλύτερες τιμές. Στηρίζουμε την Ομάδα Παραγωγών και με τις ζωοτροφές και στόχος μας είναι σύντομα, να παρέχουμε και επιστημονική υποστήριξη και τεχνογνωσία», ανέφερε ο κ. Λιούρης.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ