Καμία σχέση με την ευλογιά στην Ήπειρο οι αποζημιώσεις!

Παντελώς εκτός πραγματικότητας τουλάχιστον για την περιφέρεια της Ηπείρου είναι η ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις αποζημιώσεις που κατανέμονται σε δικαιούχους για τα θανατωθέντα ζώα λόγω ευλογιάς και αφθώδους πυρετού αντίστοιχα. Οι αποζημιώσεις για τον αφθώδη πυρετό αναφέρονται μόνο στο νησί της Λέσβου, ενώ όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου οι αποζημιώσεις για την ευλογιά των αιγοπροβάτων αφορούν στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Αττικής, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κεντρικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Πελοποννήσου.

Γίνεται λόγος μάλιστα για καταβολή αποζημιώσεων συνολικού ύψους 4,2 εκ ευρώ σε 176 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και συνολικά για 75.316 ζώα, τα οποία θανατώθηκαν υποχρεωτικά στο πλαίσιο εφαρμογής των κτηνιατρικών μέτρων.

Ειδικότερα, για την ευλογιά των αιγοπροβάτων προβλέπονται αποζημιώσεις συνολικού ύψους 1.378.057 ευρώ, οι οποίες αφορούν 103 εκμεταλλεύσεις και 58.031 θανατωθέντα ζώα.

Στον πίνακα που περιλαμβάνεται στην ανακοίνωση όμως και στην κατανομή των αποζημιώσεων στην περιφέρεια της Ηπείρου παρουσιάζονται στοιχεία που δεν έχουν καμία σχέση με την ευλογιά των αιγοπροβάτων. Έτσι, γίνεται λόγος για 4 εκμεταλλεύσεις και 91 θανατωθέντα ζώα, με το ποσό της αποζημίωσης να ανέρχεται σε 42.378 ευρώ, δηλαδή με τη διαίρεση προκύπτει ένα ποσό αποζημίωσης 465 ευρώ ανά ζώο!

Το δελτίο Τύπου μάλιστα συνοδεύεται και από δήλωση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καββαδά που αναφέρεται στη σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης για τη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα και της άμεσης διαχείρισης των κρίσεων, με στόχο την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και την προστασία της παραγωγικής δραστηριότητας.

Αποζημιώσεις για απώλεια βοοειδών

Απευθυνθήκαμε στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου ζητώντας ενημέρωση σχετικά με την εν λόγω ανακοίνωση και για το εάν οι 91 θανατώσεις ζώων σε τέσσερις εκτροφές στην Ήπειρο αφορούν τις περιπτώσεις των κρουσμάτων ευλογιάς στη Νέα Σαμψούντα, στο Μεσοπόταμο και στο Θέμελο και εάν το τελικό ποσό της αποζημίωσης των 465 ευρώ(!) ανά ζώο, είναι πραγματικό ή αν υπάρχει κάποιο λάθος. Η Κτηνιατρική Υπηρεσία στην Ήπειρο διευκρινίζει πως οι εν λόγω αποζημιώσεις των τεσσάρων εκτροφών δεν αφορούν αιγοπρόβατα και ευλογιά, αλλά απώλειες βοοειδών λόγω άλλων νοσημάτων!

Ειδικά μάλιστα για την ευλογιά, οι υπηρεσίες δεν έχουν αποστείλει ακόμη τα σχετικά αιτήματα προς το Υπουργείο για τους δικαιούχους των αποζημιώσεων και μέχρι και σήμερα στην Ήπειρο ο μόνος που έχει αποζημιωθεί – και εννοείται όχι με το εξωφρενικό ποσό των 465 ευρώ – για την θανάτωση ζώων λόγω ευλογιάς είναι ο κτηνοτρόφος στη Βαλανιδοράχη που έχασε τα ζώα του τον περασμένο Απρίλιο στο πρώτο κρούσμα που καταγράφηκε στην Ήπειρο.

Το λιγότερο που οφείλει να κάνει πάντως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτική – διευκρινιστική ανακοίνωση, γιατί δημιουργεί εσφαλμένες εντυπώσεις που δεν αποκλείεται να προκαλέσουν επιπλέον προβλήματα από διάφορους «καλοθελητές» που θα πιστέψουν κιόλας, ότι δίνεται αποζημίωση έως και 465 ευρώ για την απώλεια κάθε ζώου λόγω ευλογιάς.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ