Σάββατο 12.10.2024
More

    Καμπανάκι από το πρόβλημα της αιθαλομίχλης

    Ιδιαίτερα τοξικές και καρκινογόνες ουσίες εντοπίζουν οι επιστήμονες που ασχολούνται επισταμένως με τις μετρήσεις και αναλύσεις των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα των Ιωαννίνων, με την αιθαλομίχλη να αποτελεί τους χειμερινούς μήνες, ένα πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα ακόμη και από τις ίδιες τις καιρικές συνθήκες, με απροσδιόριστες μάλιστα συνέπειες για την υγεία των κατοίκων.

    Οι μετρήσεις από την πανελλαδική υποδομή για τη μελέτη της ατμοσφαιρικής σύστασης και κλιματικής αλλαγής με το ακρωνύμιο «Πανάκεια» είναι η μοναδική ολοκληρωμένη ερευνητική υποδομή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη νότια Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο. Τα συστήματα καταγραφής και μετρήσεων της ατμοσφαιρικής σύστασης έχουν τοποθετηθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών φυσικά και στην πόλη των Ιωαννίνων, που αναδεικνύεται με διαφορά από τον δεύτερο ως η «πρωταθλήτρια – πόλη» της χώρας και μία από τις πρώτες στις διεθνείς κατατάξεις, με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση.

    Ο Καθηγητής Νικόλαος Μιχαλόπουλος, εκ των εμπνευστών και πρωτεργατών της υποδομής των σταθμών μέτρησης «Πανάκεια» – panacea.gr, Διευθυντής Ερευνών πλέον στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μίλησε στην «Ε» και το ITV και περιέγραψε με εξαιρετικά ανησυχητικό τρόπο την διαμορφωθείσα κατάσταση στην πόλη των Ιωαννίνων και τις καταγραφές που θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουν σημάνει συναγερμό στους τοπικούς φορείς.

    Πρόκειται άλλωστε όπως είπε για πολύ ανησυχητικά ευρήματα, ιδιαίτερα την τελευταία τριετία με τις αναλύσεις των δειγμάτων να φέρνουν στην επιφάνεια την ύπαρξη σε μεγάλες συγκεντρώσεις μάλιστα, τοξικών – καρκινογόνων ουσιών (πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες) σε επίπεδα τέσσερις φορές μεγαλύτερα από την Αθήνα!

    «Μιλάμε για πολύ ανησυχητικά ευρήματα ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες και σε περιόδους όπως αυτές μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς όπου υπήρχε άπνοια στο λεκανοπέδιο και υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή. Όχι μόνο δε βλέπουμε βελτίωση σε αυτό το βάθος της τριετίας, αλλά συνεχώς η κατάσταση χειροτερεύει και την περίοδο των εορτών καταγράψαμε συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων 20 φορές πάνω από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αυτό ακριβώς είναι που θα πρέπει να κινητοποιήσει και την ιατρική επιστημονική κοινότητα της πόλης και τους φορείς της, ώστε να δουν με ποιον τρόπο θα μειωθεί η επιβάρυνση στην ατμόσφαιρα, εξηγώντας τους κινδύνους για την υγεία των πολιτών που εκτίθενται κάθε χρόνο σε αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος.

    Η πόλη των Ιωαννίνων συναγωνίζεται με μεγάλη ευκολία μάλιστα και άλλες πόλεις στις οποίες παρατηρούνται επίσης παρόμοια προβλήματα, κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια, όπως περιοχές της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης και άλλων χωρών.

    Πηγή ρύπανσης η καύση ξύλων κάθε είδους

    Ως προς τις πηγές ρύπανσης ο κ. Μιχαλόπουλος ήταν απολύτως κατηγορηματικός λέγοντας, ότι σε περιπτώσεις όπως τα Ιωάννινα, είναι σαφές ότι τα αίτια αναφέρονται στην καύση ξύλων κάθε είδους και τύπου και όχι σε βιομηχανικές μονάδες ή στις εκπομπές ρύπων των Ι.Χ.

    «Υπάρχουν εναλλακτικές, όπως είναι η χρήση των ΑΠΕ, οι οποίες όμως θα καθυστερήσουν ακόμη, επομένως μπορούμε να δούμε το φυσικό αέριο ως μία εναλλακτική – ενδιάμεση λύση ή ακόμη και τη χρήση του πετρελαίου, παρότι μιλάμε για σταδιακή απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Δεν είναι το καλύτερο, αλλά σίγουρα είναι πολύ καλύτερη επιλογή από την καύση ξύλων στα τζάκια. Παρόμοια προβλήματα υπήρχαν και στο παρελθόν και σε πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως το Παρίσι ή η Ζυρίχη, εκεί όμως διά νόμου μάλιστα και με πολύ αυστηρούς ελέγχους απαγορεύτηκε η καύση βιομάζας κάθε είδους και αντιμετώπισαν το πρόβλημα», ανέφερε ο κ. Μιχαλόπουλος.

    Καταλήγοντας, εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς τον Καθηγητή του Τμήματος Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων κ. Χατζηαναστασίου, και την ομάδα του, που χωρίς αυτούς δε θα ήταν δυνατή η πλήρης και αποτελεσματική καταγραφή με τους σταθμούς μέτρησης στην πόλη των Ιωαννίνων.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ