Πέμπτη 25.07.2024
More

  Καταπολεμώντας το στίγμα για πάσχοντες στην ψυχική υγεία

  Μία δράση με έναν προφανή εορταστικό σκοπό ενόψει των Χριστουγέννων, παράλληλα όμως και με έναν άλλο στόχο που είναι η καταπολέμηση του στίγματος για τους πάσχοντες στην ψυχική υγεία, υλοποιούν από κοινού για πρώτη φορά πολλοί φορείς της ψυχικής υγείας στην περιοχή των Ιωαννίνων και όχι μόνο.

  Η δράση αυτή με τίτλο «Χριστούγεννα Μαζί» πραγματοποιείται σήμερα Τρίτη από τις 17.00 έως τις 21.00 στον πεζόδρομο πίσω από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου και θα περιλαμβάνει περίπτερα ενημέρωσης, δωράκια, κεράσματα, ζωντανή μουσική, face painting και εργαστήρια κατασκευής χριστουγεννιάτικων στολιδιών για τα παιδιά.

  Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση ανήκει στην Εταιρία Προαγωγής Ψυχικής Υγείας με την πρόεδρο του Δ.Σ Βασιλική Λάππα να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στο κοινό να παρευρεθεί και να στείλει το δικό του μήνυμα υποστήριξης των ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο τόνισε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνονται τέτοιες προσπάθειες που φέρνουν κοντά τους φορείς της ψυχικής υγείας μεταξύ των οποίων μπορεί να υπάρχουν διαπροσωπικές σχέσεις, σε επίπεδο στελεχών, από την άλλη όμως σε επίπεδο συνεργασίας υπάρχει ένα ανοιχτό πεδίο δράσης.

  Στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης να σταλεί ένα μήνυμα ενάντια στο στίγμα αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Κρανάς, πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΨΕΠ, ενώ ο επιστημονικώς υπεύθυνος του Κέντρου Πρόληψης «σχεδία» Βασίλης Κούτρας τόνισε και αυτός πως στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν αντίστοιχες πρωτοβουλίες, πλην όμως αφενός δεν είχαν συνέχεια και αφετέρου έγιναν με πρωτοβουλία φορέων της αυτοδιοίκησης και της τοπικής κοινωνίας και όχι των ίδιων των φορέων.

  «Αυτό λοιπόν είναι κάτι πολύ σημαντικό και νομίζω πρέπει να επενδύσουμε και να το αξιοποιήσουμε γιατί είναι μία πρωτοβουλία που αναφέρεται σε όλο το φάσμα της ψυχικής υγείας από το επίπεδο της πρόληψης μέχρι την αποκατάσταση των βαρέως ψυχικά πασχόντων», ανέφερε ο κ. Κούτρας.

  Τέλος, το σύνολο των φορέων που συμμετέχουν στη σημερινή δράση ανέφερε η Κατερίνα Γεωργακοπούλου, επιστημονική υπεύθυνη της Στέγης Αυτιστικών «Ελένη Γύρα».

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ