Τετάρτη 24.07.2024
More

  Καθυστερήσεις στις πληρωμές έργων του ΕΣΠΑ

  Χωρίς την κατανομή των πιστώσεων για τις πληρωμές έργων που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ έμειναν δεκάδες εργολήπτες δημοσίων έργων στην Ήπειρο και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς αντίθετα με ό,τι συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια, στο τέλος του έτους, οι μόνοι λογαριασμοί που πληρώθηκαν αφορούσαν έργα ενταγμένα στα διασυνοριακά προγράμματα Interreg.

  Η καθυστέρηση αυτή έχει σοβαρό αντίκτυπο στις εργοληπτικές επιχειρήσεις στην χώρα με τα μέλη του τοπικού παραρτήματος Ηπείρου της ΠΕΔΜΕΔΕ να καλούνται να βρουν άλλους χρηματοδοτικούς πόρους την τελευταία στιγμή για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους και τα λειτουργικά τους έξοδα, μέσα στην περίοδο των Χριστουγέννων. Η διαβεβαίωση που δόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως ανέφερε μιλώντας στο ITV, ο πρόεδρος της ΠΕΔΜΕΔΕ Ηπείρου, Γεώργιος Ντάτσης είναι πως από τις αρχές του έτους θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τα έργα μέσω ΕΣΠΑ.«Γι’ αυτό ακριβώς βρισκόμαστε κι εμείς σε αναμονή αν και ήδη έχει δημιουργηθεί σοβαρό ζήτημα γιατί πολλές επιχειρήσεις περίμεναν τα χρήματα αυτά στην ώρα τους, για να καλύψουν τις δικές τους υποχρεώσεις στα γραφεία τους και απέναντι στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων. Τα μόνα έργα που πληρώθηκαν και αυτό επειδή έπρεπε να «κλείσει» το πρόγραμμα ήταν αυτά που χρηματοδοτούνταν μέσω Interreg», σημείωσε ο κ. Ντάτσης.

  Καμία λύση με τους «κλειστούς» διαγωνισμούς

  Η ΠΕΔΜΕΔΕ στο μεταξύ είχε πρωτοστατήσει με ανακοινώσεις και έγγραφα προς τους συναρμόδιους φορείς για τον τρόπο με τον οποίο προκηρύσσονται διαγωνισμοί έργων και στην Ήπειρο, τόσο από την περιφέρεια, όσο και από τους δήμους, οι οποίοι απευθύνονται σε εργοληπτικές επιχειρήσεις συγκεκριμένης τάξης, συμπεριλαμβάνοντας όμως στα έργα και εργασίες, οι οποίες θα έπρεπε να εκτελούνται από συγκεκριμένες επιχειρήσεις επίσης συγκεκριμένης κατηγορίας.

  Όπως αναφέρει άλλωστε η νομοθεσία, όταν το έργο ανήκει αποκλειστικά σε μία κατηγορία των ΜΕΕΠ, δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία σύναψης της σύμβασης έχουν οικονομικοί φορείς εγγεγραμμένοι σε αυτήν την κατηγορία, με την προϋπόθεση όμως, ότι στην κατηγορία αυτή ανήκουν πλέον του 90% των εργασιών του έργου, χωρίς να λαμβάνονται τα απρόβλεπτα. Διαφορετικά, θα πρέπει υποχρεωτικά να καλούνται και άλλες εργοληπτικές επιχειρήσεις ώστε ο διαγωνισμός να μην είναι «κλειστός». Ο κ. Ντάτσης είπε πως παρά τις διαμαρτυρίες και τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί και συνολικά αλλά και κατά περίπτωση, και οι δήμοι αλλά και η περιφέρεια Ηπείρου συνεχίζουν να προκηρύσσουν έργα με την ίδια διαδικασία.

  Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργοληπτικές επιχειρήσεις στη χώρα και όχι μόνο στην περιοχή είναι και η έλλειψη εξειδικευμένου εργατοτεχνικού προσωπικού. «Είναι πλέον μεγάλο πρόβλημα που πέραν των καθυστερήσεων που προκαλεί στα έργα, αυξάνει και το κόστος, αφού αυτό συμβαίνει όταν η ζήτηση είναι μικρότερη από την προσφορά», τόνισε ο κ. Ντάτσης.

  Συνέχεια στις αυξήσεις

  Τέλος, οι αυξήσεις στις τιμές των υλικών κατασκευής, συνεχίστηκαν και το 2023 με μικρότερο ρυθμό από ότι το 2022, ωστόσο αυτή η συνεχιζόμενη κατάσταση δημιουργεί επιπλέον προβληματισμό και απειλεί πολλά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, ώστε να μην ολοκληρωθούν εντός των συμβατικών χρονοδιαγραμμάτων. «Οι αυξήσεις στα υλικά συνεχίστηκαν και το 2023, με μικρότερο ρυθμό από το 2022, όμως δεν έχουν σταματήσει. Αυτό δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα όχι μόνο στα μικρά, αλλά και στα μεγάλα έργα, όπως είναι ο οδικός άξονας ΒΟΑΚ στην Κρήτη, όπου και οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έχουν το ίδιο πρόβλημα και αναζητούν λύση. Ούτε η διαδικασία της αναθεώρησης των τιμών λειτούργησε συνεχόμενα καθώς εφαρμόστηκε για τις τιμές των υλικών τα πρώτα τρίμηνα του 2021, όμως στη συνέχεια σταμάτησε», προσέθεσε ο κ. Ντάτσης.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ