Κυριακή 21.07.2024
More

  «Καζάνι που βράζει» το Πανεπιστήμιο με τα ειδοποιητήρια εξώσεων από τις Εστίες

  Αντιμέτωπη με ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα που ήδη προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, είναι βέβαιο όμως επίσης, ότι θα προκαλέσει πολλές περισσότερες από τον Σεπτέμβριο σε περίπτωση που εφαρμοστεί, είναι η πανεπιστημιακή κοινότητα της πόλης αλλά και συνολικά η τοπική κοινωνία.

  Από τις αρχές του μήνα η Διεύθυνση Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου έχει αποστείλει δεκάδες μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στους διαμένοντες στα δωμάτια που συμπληρώνουν δύο χρόνια σε αυτά, ενώ έγινε και θυροκόλληση των ενημερωτικών σημειωμάτων ότι πρέπει να αδειάσουν τα δωμάτιά τους μέχρι το τέλος Αυγούστου. Διαφορετικά, οι αρχές θα ανοίξουν τα δωμάτια, θα κατάσχουν τα πράγματα που θα βρουν μέσα σε αυτά και θα κινήσουν τη διαδικασία για την κατανομή τους σε άλλους φοιτητές.

  Πριν από ένα χρόνο, η διοίκηση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων προχώρησε στην επικαιροποίηση του εσωτερικού κανονισμού για τη λειτουργία των Φοιτητικών Εστιών, με τους δικαιούχους να προβλέπεται πως αφενός θα καταβάλλουν το μηνιαίο μίσθωμα των 40 ευρώ, θα είναι υποχρεωμένοι να περνούν περισσότερα από τα μισά μαθήματα του έτους και τέλος πως η διάρκεια της μίσθωσης του δωματίου θα είναι δύο χρόνια το μέγιστο. Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι οι πρωτοετείς φοιτητές τον Σεπτέμβριο του 2022, ακόμη κι αν έχουν ικανοποιήσει τους άλλους όρους της σύμβασης, είναι υποχρεωμένοι να αδειάσουν τα δωμάτιά τους μέχρι το τέλος Αυγούστου, ώστε με το νέο ακαδημαϊκό έτος, να γίνει νέα κατανομή και απόδοση των δωματίων σε άλλους φοιτητές.

  Το τι θα κάνουν βέβαια οι εκατοντάδες φοιτητές που θα μείνουν από τον Σεπτέμβριο χωρίς δωμάτιο και θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη ζούγκλα της αναζήτησης στέγης εντός της πόλης, με τα ενοίκια να έχουν εκτοξευτεί είναι ένα θέμα που δεν απαντάται στον εσωτερικό κανονισμό του ιδρύματος, όμως δε μπορεί παρά να πρέπει να απασχολήσει και την πανεπιστημιακή κοινότητα και φυσικά και την πόλη.

  Μαζική αντίδραση

  Η ένταση του προβλήματος που δημιουργείται, έγινε απόλυτα κατανοητή από την μαζική συμμετοχή φοιτητών στη διαμαρτυρία το πρωί της Παρασκευής στο Μεταβατικό κτίριο διοίκησης όπου όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση από τις πρυτανικές αρχές, που απουσίαζαν λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, όπως αναφέρθηκε προς τους φοιτητές.

  Σε δηλώσεις που έκαναν, ο Κων. Λάχανης – Ζαγκλαβάρας, ως πρόεδρος του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών και τα μέλη του Δ.Σ Νάντια Τζώρτζη και Κων. Καμήλος αντίστοιχα, άσκησαν σφοδρή κριτική στη διοίκηση του ιδρύματος για τη στάση της που έρχεται να προστεθεί, όπως ανέφεραν σε μία αλληλουχία γεγονότων και αποφάσεων που επιβεβαιώνουν, ότι λειτουργούν χωρίς ενσυναίσθηση.

  «Υπάρχουν φοιτητές που δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τα 40 ευρώ το μήνα, υπάρχουν άλλοι που σπουδάζουν και εργάζονται δέκα και δώδεκα ώρες για να τα βγάλουν πέρα κι έρχεται το Πανεπιστήμιο να τους βγάλει από τα δωμάτιά τους, γνωρίζοντας τι γίνεται στην πόλη με τα ενοίκια. Είναι μία κατάσταση πρωτοφανής και έχουμε να κάνουμε με μία διοίκηση που είναι ο «λαγός» της Κυβέρνησης επιχειρώντας σταδιακά αντί να δημιουργήσει νέες εστίες για τους φοιτητές από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα να διώξει και αυτούς που μένουν μέσα σε αυτές.

  Για αυτό και εμείς με τον αγώνα μας πρέπει να τους κάνουμε ξεκάθαρο, πως δεν θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί αυτός ο άδικος εσωτερικός κανονισμός. Δε θα αφήσουμε κανέναν συμφοιτητή μας στο δρόμο και δε θα δεχτούμε τις απειλές τους», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Λάχανης – Ζαγκλαβάρας.

  Την υποστήριξη των φοιτητών στα δίκαια όπως τα χαρακτήρισε αιτήματά τους, καταγγέλλοντας τη στάση του Πανεπιστημίου, εξέφρασε ο Δημ. Ροσιλόβαλης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων. Το ραντεβού για τη συνέχεια την κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας ανανεώθηκε για την προσεχή Τρίτη 25 Ιουνίου στις 18.00 μπροστά από το διοικητήριο της Περιφέρειας Ηπείρου.

   

   

  ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ