Πέμπτη 22.02.2024
More

  Κεντρική επιλογή το νέο κτίριο φυλακών

  Στο επίκεντρο η περιοχή της Κόντσικας την οποία και επισκέφτηκε ο Λευτέρης Οικονόμου

  Μετά την περίπτωση των νέων φυλακών Κορυδαλλού, που βρίσκονται σε αρκετά προωθημένο επίπεδο σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος στα Γιάννενα φαίνεται πως προχωρά με ταχείς ρυθμούς και θα είναι το δεύτερο νέο κατάστημα που θα ανεγερθεί στη χώρα.

  Η επίσκεψη του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Λευτέρη Οικονόμου στην Τ.Κ. Κόντσικας του Δήμου Ιωαννιτών η οποία έχει παραχωρήσει κοινοτική έκταση από το 2009 και ακολούθησαν και αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την αποδοχή της παραχώρησης και τη διάθεση της έκτασης για την ανέγερση φυλακών, αποτέλεσε το εφαλτήριο αλλά και την επιβεβαίωση της προωθημένης διαδικασίας.

  Το ίδιο άλλωστε φρόντισε να επιβεβαιώσει και ο ίδιος ο κ. Οικονόμου με τις δηλώσεις του λίγο μετά την επίσκεψή του στις φυλακές Σταυρακίου και αφού είχε επισκεφθεί την περιοχή της Κόντσικας, αλλά και την έκταση στην οποία πρόκειται να ανεγερθεί το νέο σωφρονιστικό κατάστημα.

  Εκείνο που φαίνεται πως ισχύει εκτός από την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να προχωρήσει τη διαδικασία είναι πως η κοινωνική συναίνεση η οποία επιβεβαιώθηκε και πρόσφατα με δηλώσεις του προέδρου της κοινότητας στο ITV, λειτουργεί ως ενισχυτικός παράγοντας για να διευκολυνθούν χωρίς περαιτέρω προβλήματα οι διαδικασίες.

  Ο κ. Οικονόμου απέφυγε να μιλήσει για το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών και της πιθανής έναρξης της κατασκευής, παραδέχθηκε όμως πως η περίπτωση των Ιωαννίνων έχει προχωρήσει αρκετά και πως η κοινωνική συναίνεση αποτελεί σημαντικό πλεονέκτημα.

  «Είναι παράδειγμα προς μίμηση η στάση αυτή της τοπικής κοινωνίας και των φορέων που στέλνουν ένα μήνυμα ότι τα έργα μπορούν να είναι και λειτουργικά και αναπτυξιακά. Η κυβέρνηση προχωρά βήμα – βήμα για την υλοποίηση του σχεδιασμού της και το βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να ακούσετε «θα» αλλά αυτό που έχει ήδη γίνει», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

  Το θέμα της ανέγερσης νέων φυλακών στα Γιάννενα είχε την ευκαιρία να το συζητήσει και στη συνάντησή του με τον Δήμαρχο Μ. Ελισάφ, αλλά και νωρίτερα στη συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Αλ. Καχριμάνη. Κατά τη διάρκεια των περιοδειών του ο κ. Οικονόμου συνοδευόταν από την βουλευτή Ιωαννίνων Μ. Κεφάλα και στο περιθώριο των δηλώσεων, έπλεξε το εγκώμιο των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών για την διαρκή συνεργασία και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας σχετικά με ζητήματα της τοπικής κοινωνίας.

  Τον Υφυπουργό συνόδευσαν ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας Κωνσταντίνος Σκούμας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Κωνσταντίνος Δούβαλης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Βασίλης Μουσελίμης.

  Ευχαριστίες στους υπαλλήλους

  Εξερχόμενος από το σωφρονιστικό κατάστημα Σταυρακίου ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως είναι διαχρονικό το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού και αντίξοες οι συνθήκες, εκφράζοντας θερμές ευχαριστίες για την προσφορά τους, προς τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους της εξωτερικής φρουράς.

  «Μέχρι σήμερα χάρη στη δική τους προσπάθεια έχουμε κρατήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο ασφάλειας τα σωφρονιστικά καταστήματα αλλά και σε σχέση με τις επιπτώσεις της πανδημίας, με γνώμονα τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

  Τα νέα σωφρονιστικά καταστήματα θα διασφαλίσουν συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και φυσικά θα μας οδηγήσουν στην αποσυμφόρηση από τον μεγάλο αριθμό κρατουμένων», σημείωσε.

  Συνάντηση με την ηγεσία της τοπικής ΕΛ.ΑΣ

  Το απόγευμα της Τρίτης ο κ. Οικονόμου συναντήθηκε στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου με τον διευθυντή κ. Δούβαλη και τους διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων της Ηπείρου.

  «Ήταν μία ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και ανασκόπησης των δράσεων για τον τομέα της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

  Οι πολίτες βιώνουν ικανοποιητικό αίσθημα ασφάλειας και εμείς επανασχεδιάζουμε συνεχώς τις δράσεις μας, με γνώμονα την εξυπηρέτηση του πολίτη. Βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της αστυνομίας από το 2004 και σύντομα το προσωπικό θα έχει στη διάθεσή του σύγχρονα μέσα», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ