Τρίτη 23.04.2024
More

  Το στοίχημα της αειφόρου ανάπτυξης για την Ήπειρο

  Το Τμήμα Ηπείρου του ΤΕΕ υποστηρίζοντας το ρόλο του ως Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας, διοργάνωσε την Τετάρτη ημερίδα με θέμα: «Κλιματική κρίση, πράσινη ανάπτυξη, αειφόρος σχεδιασμός των απομονωμένων περιοχών της Ηπείρου».

  Ιδιαίτερη αναφορά στις προτάσεις της νέας ΚΑΠ της περιόδου 2023- 2027, καθώς και στις επιμέρους δράσεις που προβλέπονται, έγινε από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Κελέτση και πως αυτή η διαδικασία θα αξιοποιηθεί από το Υπουργείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς κυρίως τομέα της περιοχής.

  Αναλυτικός για το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές οι περιοχές υπήρξε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος προσδιόρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια για την βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, αλλά και των συνθηκών ζωής των εναπομεινάντων κατοίκων και τόνισε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και όλοι οι φορείς οφείλουν να συνεργαστούν και να δουλέψουν εντατικά. Επίσης, χρήσιμες απόψεις και ιδέες για την εξεύρεση λύσεων κατέθεσε και ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Θεόδ. Ματίκας.

  Προτάσεις για διάφορα προγράμματα υποστήριξης της τοπικής οικονομίας που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές της χώρας και είχαν απτά αποτελέσματα, όπως σε περιοχές των Δωδεκανήσων, της Εύβοιας, της Αιτωλοακαρνανίας κ.α,, ανέφερε η Ομότιμος Καθηγήτρια του ΕΜΠ, Αντωνία Μωροπούλου, ενώ τόνισε ότι παρόμοιες δράσεις μπορούν να εφαρμοστούν και σε περιοχές της Ηπείρου, θεωρώντας ότι η περιοχή των Τζουμέρκων προσφέρεται για την πιλοτική του εφαρμογή.

  Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Νικ. Πατσαβός αναφέρθηκε εμπεριστατωμένα στην διαφύλαξη της Πολιτιστικής κληρονομιάς των ορεινών περιοχών και τους τρόπους, όπου η εφαρμογή των νέων τεχνολογιών μπορεί να συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης των απομακρυσμένων περιοχών της Ηπείρου.

  Κλείνοντας την ημερίδα ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ, Ιωάννης Τσίγκρος, αναφέρθηκε σε προτάσεις που εισακούστηκαν οι οποίες θα επεξεργαστούν από το Τεχνικό Επιμελητήριο και θα κατατεθούν στους αρμόδιους φορείς. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να ενταχθούν δράσεις και έργα σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως είναι αυτή τη στιγμή οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις της Περιφέρειας Ηπείρου ή σε άλλα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ