Να σταματήσει άμεσα τη διαδικασία, θέτοντας το θέμα της δημιουργίας του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας σε νέα βάση και σε οργανωμένο πλαίσιο συζήτησης, καλεί την Περιφερειακή Αρχή, το «Κοινό των Ηπειρωτών».
Μία ημέρα μετά τη συζήτηση στην Περιφερειακή Επιτροπή και την απόφαση που ελήφθη για να απευθυνθεί πρόσκληση υποβολής προσφοράς στην ενδιαφερόμενη εταιρεία «ΓΕΡΑΞ», η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Στέφο εξηγεί τους λόγους καταψήφισης της πρότασης και αφετέρου ζητά από την Περιφερειακή Αρχή να σταματήσει τη διαδικασία και να θέσει το θέμα της δημιουργίας ενός δυναμικού οικοσυστήματος έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, σε ένα οργανωμένο πλαίσιο συζήτησης.
«Ήδη η Περιφέρεια Ηπείρου υπέγραψε τον Απρίλιο του 2024 μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΙΤΕ για τη δημιουργία Δομής Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Ηπείρου.
Προτείνουμε λοιπόν, με βάση αυτή τη συνεργασία, να διευρυνθεί η Δομή Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Ηπείρου με τη συμμετοχή και άλλων φορέων, όπως επιστημονικών και επαγγελματικών επιμελητήριων, δήμων της Ηπείρου, παραγωγικών φορέων, φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Η συγκεκριμένη δομή, με την επιστημονική επάρκειά της, μπορεί να επανασχεδιάσει το έργο από την αρχή σε στέρεα και βιώσιμη βάση.
Ως «Κοινό των Ηπειρωτών» προτείνουμε τη λύση αυτή ως πραγματικά βιώσιμη και ωφέλιμη λύση για τον τόπο που θα στοχεύει και στην παραγωγή νέων προϊόντων, νέων υπηρεσιών και θα υποστηρίζει την τοπική οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον.
Καλούμε την Περιφερειακή Αρχή να αναλάβει τις πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση», αναφέρει η παράταξη στην πρότασή της.
Στο αρχικό σκέλος της ανακοίνωσης η παράταξη επισημαίνει πως το μέλλον του έργου είναι αβέβαιο και σίγουρα όχι αυτό που θέλουν οι Ηπειρώτες και απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες.
«Ως “Κοινό των Ηπειρωτών” έχουμε τοποθετηθεί επανειλημμένα για το θέμα της κατασκευής του Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας και Έρευνας Περιφέρειας Ηπείρου, για την έλλειψη σωστού σχεδιασμού. Οι εξελίξεις δικαίωσαν για μια ακόμη φορά τη θέση μας.
Θεωρούμε ότι οι επιλογές της Περιφερειακής Αρχής ήταν εξ αρχής σε λάθος κατεύθυνση, δεν είχε προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τους παραγωγικούς φορείς, τα επιστημονικά επιμελητήρια, τις ερευνητικές ομάδες ή την κοινωνία των πολιτών. Αποτέλεσμα ήταν να μην οριστούν με σαφήνεια οι ανάγκες, οι στόχοι, το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος αλλά και το πώς θα κατασκευαστεί», τονίζεται αρχικά.