Τον στόχο αύξησης της παραγωγής υγειονομικού υλικού θέτουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Την παροχή κινήτρων, ώστε να πραγματοποιηθεί ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας στην κατεύθυνση παραγωγής υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής, μια τάση που ήδη εμφανίζεται παγκοσμίως, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε προς τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νομού Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας και συνυπογράφουν τριάντα τρεις Βουλεύτριες και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τα συγκεκριμένα κίνητρα θα μπορούσαν να αναζητηθούν είτε μέσα από κονδύλια του ΕΣΠΑ, είτε μέσω της ενεργοποίησης του χρηματοδοτικού εργαλείου της Αναπτυξιακής Τράπεζας, θεσμός που συστάθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως επισημαίνεται στην Ερώτηση, η πανδημική κρίση ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο, αφενός την αδυναμία του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου στην ουσιαστική και απρόσκοπτη προμήθεια του γενικού πληθυσμού, αλλά δυστυχώς και της ιατρικής κοινότητας, με μέσα υγειονομικής και ατομικής προστασίας, όπως υγειονομικές μάσκες, στολές υψηλής προστασίας, γάντια, αντισηπτικά, κλπ. Αφετέρου, την τάση για κερδοσκοπία ακόμη και στις πιο κρίσιμες στιγμές για μια κοινωνία.
Είναι αυτά τα δεδομένα που ανάγκασαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να ζητήσει την αύξηση κατά 40% της παραγωγής υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής υγιεινής και προστασίας. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις πρέπει να δράσουν γρήγορα για να αυξήσουν την προσφορά, να καλύψουν τους περιορισμούς στις εξαγωγές και να σταματήσουν οι κερδοσκοπικές δραστηριότητες.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη για τις χώρες που μπαίνουν στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας με λιγότερα όπλα σε σχέση με άλλες, δηλαδή χώρες που δεν έχουν ουσιαστικές δυνατότητες παραγωγής υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας, λόγω των περιορισμών στις εξαγωγές, καθώς και της αδυναμίας της Κίνας, που αποτελεί και τον κύριο προμηθευτή αντίστοιχων υλικών, να ικανοποιήσει τις ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο, αφού και η ίδια μόλις επανεκκινεί την παραγωγική της διαδικασία. Εξάλλου, πολλές χώρες έχουν ωθήσει με διάφορα κίνητρα τις βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην επικράτειά τους στην αναδιάρθρωση της παραγωγής τους ή στην επέκταση και σε άλλες δραστηριότητες, οι οποίες σχετίζονται με την παραγωγή υγειονομικού υλικού.
Στην Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι, ιδιαίτερα θετικό ρόλο στην κατεύθυνση της αναδιαμόρφωσης της παραγωγικής διαδικασίας προς όφελος δραστηριοτήτων, που σχετίζονται με την παραγωγή υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας και υγιεινής, έχει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, που όπως αποδείχθηκε έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να συμβάλλει στην επιτυχή κατάληξη της εν λόγω αναδιαμόρφωσης. Στην Ερώτηση αναφέρεται το παράδειγμα ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η οποία αξιοποιώντας την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης, παρασκεύασε και δώρισε στο Νοσοκομείο Βόλου εξήντα αδιαπέραστες από ιούς μάσκες.
Με την Ερώτησή τους οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από την κυβέρνηση, αφενός, την αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως το ΕΣΠΑ και η Αναπτυξιακή Τράπεζα, με σκοπό την υποβοήθηση της επέκτασης της παραγωγής των επιχειρήσεων που θα θελήσουν να συμπεριλάβουν στην παραγωγική τους δραστηριότητα την παραγωγή υγειονομικού υλικού και μέσων ατομικής προστασίας, αφετέρου, την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, ώστε να υλοποιηθεί ταχύτερα μια αντίστοιχη ενίσχυση της παραγωγικής δραστηριότητας.