Πέμπτη 21.10.2021
More

  Τι αλλάζει για τα 2 δισ. τροφοδοτικά συσκευών που έχουμε στα σπίτια μας

  Τα εξωτερικά τροφοδοτικά φτάνουν κατά μέσο όρο τα 10 σε κάθε νοικοκυριό και πλέον προσαρμόζονται σε νέους κανονισμούς για την εξοικονόμηση ενέργειας

  Σε ισχύ τέθηκε ο νέος κανονισμός της Επιτροπής για τα εξωτερικά τροφοδοτικά, ο οποίος βελτιώνει την ενεργειακή απόδοση των οικιακών συσκευών, από τους φορητούς υπολογιστές ως τις ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, στο πλαίσιο των μέτρων της ΕΕ για τον οικολογικό σχεδιασμό.

  Ο νέος κανονισμός θα μειώσει τους λογαριασμούς που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, θα συμβάλει στην επίτευξη των ενωσιακών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας και θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων. Τα εξωτερικά τροφοδοτικά είναι μετασχηματιστές ισχύος που μειώνουν την τάση του δικτύου. Είναι πολύ συνηθισμένα στα σπίτια των Ευρωπαίων, αφού υπολογίζεται ότι σε όλη την ΕΕ υπάρχουν πάνω από 2 δισ. τροφοδοτικά, δηλαδή κατά μέσο όρο 10 σε κάθε νοικοκυριό.

  Οι νέοι κανόνες της ΕΕ θα βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των εξωτερικών τροφοδοτικων, ευθυγραμμίζοντάς τη με τα υψηλότερα πρότυπα σε παγκόσμιο επίπεδο. Έτσι, αναμένεται ότι έως το 2030 θα επιτευχθεί εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας άνω των 4 TWh/έτος, ποσότητα που θα αρκούσε για να καλύψει τις ανάγκες της Λετονίας για ένα μήνα.

  Αυτή η εξοικονόμηση ενέργειας θα έχει ως αποτέλεσμα να αποφεύγονται εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ύψους πάνω από 1,4 εκατ. τόνων ισοδυνάμου CO2 το χρόνο από το 2030 και μετά.

  Τα εξωτερικά τροφοδοτικά χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρονικές συσκευές (έξυπνα κινητά, μεγάφωνα, ηχοσυστήματα, τηλεοράσεις), προϊόντα πληροφορικής (μόντεμ, δρομολογητές, φορητούς υπολογιστές, ταμπλέτες, οθόνες), συσκευές κουζίνας (μπλέντερ, αποχυμωτές κ.λπ.) και σε προϊόντα προσωπικής περιποίησης (ξυριστικές μηχανές, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες).

  Ο κανονισμός για τον οικολογικό σχεδιασμό των εξωτερικών τροφοδοτικών εντάσσεται σε μια ευρύτερη δέσμη μέτρων που εγκρίθηκε πέρυσι, αποτελούμενη από 10 κανονισμούς για τον οικολογικό σχεδιασμό και 6 για την ενεργειακή επισήμανση.

  Τα μέτρα αυτά αναμένεται να αποφέρουν συνολική εξοικονόμηση τελικής ενέργειας ύψους 167 TWh ετησίως έως το 2030. Η ποσότητα αυτή ισοδυναμεί με την ετήσια ενεργειακή κατανάλωση της Δανίας. Η σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας αντιστοιχεί σε μείωση πάνω από 46 εκατ. τόνων ισοδυνάμου CO2 τον χρόνο από το 2030 και μετά.

  ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ