Παρασκευή 29.03.2024
More

    Κρατάει ανοιχτό τον δρόμο της γνώσης

    Έναν πλούτο από ψηφιακές πηγές για την εκπαίδευση και την έρευνα διαθέτει στην ακαδημαϊκή κοινότητα και το ευρύ κοινό η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, μέσα στους καιρούς της πανδημίας.

    ΦΙΛΗΜΩΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟΣ

    Τον κόσμο του βιβλίου και της επιστημονικής γνώσης διατηρεί στην πρώτη γραμμή η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία μπορεί μεν να έκλεισε για το κοινό, ακολουθώντας τα μέτρα περιορισμού για την εκπαίδευση, συνεχίζει να λειτουργεί όμως διαδικτυακά προσφέροντας επιπλέον «δρόμους» πρόσβασης στο ακαδημαϊκό προσωπικό και τους ερευνητές. Με προσαρμογές και κινήσεις που κρίθηκαν απαραίτητες και αξιοποιώντας ψηφιακές δυνατότητες που ήδη υπήρχαν ή εξελίχθηκαν, η Βιβλιοθήκη αλλά και συνολικά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, έδειξαν όλο αυτό το διάστημα των μέτρων περιορισμού. ότι μπορούν να υποστηρίζουν την εκπαίδευση και την έρευνα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ακόμα και σε δύσκολες περιόδους.

    Όπως τονίζει στην «Ε» ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργος Ζάχος, η Βιβλιοθήκη «επαναπροσδιόρισε τα μέσα και τις πηγές που κατά προτεραιότητα διαθέτει στην ακαδημαϊκή κοινότητα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δίνοντας βαρύτητα στην πρόσβαση σε ηλεκτρονικές πηγές και την παροχή απομακρυσμένης βοήθειας».

    Όπως εξηγεί, κάνοντάς μας και μία «περιήγηση» στις δυνατότητες που διατίθενται, για την υποβοήθηση τόσο των διδασκόντων και των φοιτητών όσο και των ερευνητών η Βιβλιοθήκη διαθέτει ψηφιακό υλικό αποτελούμενο από χιλιάδες τεκμήρια που συγκροτούν την Ηλεκτρονική της Βιβλιοθήκη «Ηπειρομνήμων» η οποία περιλαμβάνει ψηφιακά αντίγραφα βιβλίων, επιστημονικών περιοδικών, αρχειακού υλικού κ.α. που βρίσκονται σε έντυπη μορφή στις συλλογές της.

    H Βιβλιοθήκη διαθέτει επίσης το Ιδρυματικό αποθετήριο του Πανεπιστημίου «Ολυμπιάς» και το αντίστοιχο του ΤΕΙ Ηπείρου που περιλαμβάνει χιλιάδες ερευνητικές δημοσιεύσεις, βιβλία, εισηγήσεις σε συνέδρια κ.α. του Ακαδημαϊκού και Ερευνητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

    Σημαντική είναι η συλλογή των πτυχιακών, μεταπτυχιακών και Διδακτορικών Διατριβών που εκπονήθηκαν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου και περιλαμβάνονται στο Ιδρυματικό Αποθετήριο.

    Το υλικό αυτό είναι ελευθέρα προσβάσιμο μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης www.lib.uoi.gr η οποία αποτελεί μία πύλη και για το ευρύ κοινό που έχει την ευκαιρία να ανακαλύψει τον μεγάλο ψηφιακό πλούτο γνώσης που είναι διαθέσιμος.

    Σημαντική πηγή επίσης για τη χρήση των φοιτητών στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση αποτελεί το ψηφιακό Αποθετήριο «Κάλλιπος» του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών https://repository.kallipos.gr/ που διαθέτει εκατοντάδες ακαδημαϊκά συγγράμματα προσβάσιμα ελεύθερα.

    Μέσω της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης επίσης υπάρχει πρόσβαση σε χιλιάδες ηλεκτρονικά βιβλία και επιστημονικά περιοδικά Ιδρυμάτων, Εκδοτών, Ερευνητικών Φορέων κ.α. που είναι διαθέσιμα μέσω του Συνδέσμου των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών www.heal-link.gr. Το υλικό αυτό προσφέρεται για ελεύθερη χρήση, όμως μόνο στα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (διδάσκοντες και φοιτητές). Ως εκ τούτου, όπως αναφέρει ο κ. Ζάχος, η πρόσβαση σε αυτό είναι άμεση από ηλεκτρονικούς υπολογιστές που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο υπολογιστών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η πρόσβαση από ηλεκτρονικούς υπολογιστές εκτός πανεπιστημιούπολης γίνεται μέσω ενός ειδικού διακομιστή (Proxy server) που λειτουργεί στο Κέντρο Δικτύων του Πανεπιστημίου μέσω του οποίου πρέπει να συνδεθεί πρώτα ο ενδιαφερόμενος πριν από την πρόσβαση στις ηλεκτρονικές πηγές.

    Όπως προσθέτει ο Γιώργος Ζάχος, σε μια εποχή που υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός ελεύθερων πηγών στο διαδίκτυο η Βιβλιοθήκη επέλεξε τις πλέον σημαντικές και τις προτείνει για αξιοποίησή τους με την παρουσίασή τους στο Βιβλιογραφικό Δελτίο της Βιβλιοθήκης που εκδίδει. Στο τελευταίο τεύχος του βιβλιογραφικού δελτίου που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης περιλαμβάνονται δεκάδες τέτοιες πηγές που περιλαμβάνουν χιλιάδες ψηφιακά βιβλία και άλλο εκπαιδευτικό υλικό.

    «Στις ειδικές συνθήκες που λειτουργεί το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όπου η εκπαίδευση γίνεται από απόσταση και η Βιβλιοθήκη είναι κλειστή το προσωπικό της κάνει ότι μπορεί για να προσαρμοστεί στις νέες πρωτόγνωρες συνθήκες και να συνεχίσει να στηρίζει τους φοιτητές και τους διδάσκοντες στην καλύτερη δυνατόν εκτέλεση του έργου τους», καταλήγει ο κ. Ζάχος.

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ