Δευτέρα 25.11.2024
More

    Κρίσιμη παράμετρος η τήρηση των μέτρων

    Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας Εύη Ντζάνη για την επιστροφή σε κοινωνικές δραστηριότητες μετά το καλοκαίρι

    «Σκληρό» είναι το μάθημα που πήρε το καλοκαίρι η ελληνική κοινωνία, αλλά όχι μόνον αυτή, καθώς παρόμοιες καταστάσεις εξελίσσονται σε ολόκληρο τον κόσμο, από την πανδημία του κορωνοϊού, που όχι μόνο δεν υποχώρησε στις συνθήκες της ζέστης, αλλά εμφάνισε μεγάλη διασπορά, με συνέπεια χιλιάδες νέες μολύνσεις και εκατοντάδες θανάτους.

    Η άρση των μέτρων και ο τρόπος με τον οποίο οι ανακοινώσεις αυτές από τον Μάιο, έγιναν δεκτές και εφαρμόστηκαν σε κλίμα πλήρους χαλάρωσης και ελευθερίας από την κοινωνία, οδήγησε στην έκρηξη των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με τη μείωση της ανοσολογικής απόκρισης των εμβολίων, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που παρήλθε από αυτόν.

    Η επιστροφή στην προ πανδημίας κανονικότητα, είναι ένα μεγάλο στοίχημα, είναι όμως εξαιρετικά αμφίβολο εάν και πότε θα το κερδίσουμε ως κοινωνία, αφού είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα, στα οποία δεν έχει απαντήσεις ούτε η επιστημονική κοινότητα.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της στο ITV, η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Εύη Ντζάνη, θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψουμε στην ατομική τήρηση των μέτρων πρόληψης, μπαίνοντας σε μία περίοδο που συνοδεύεται από την επιστροφή και την επαναλειτουργία κοινωνικών δραστηριοτήτων, όπως τα σχολεία, τα Πανεπιστήμια και οι χώροι εργασίας.

    «Το μάθημα που πήραμε το καλοκαίρι, είναι πως για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, απαιτείται συνεχής και πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής πρόληψης και προστασίας από τον ιό και φυσικά, ότι θα πρέπει να έχουμε συνέχεια σε λειτουργία σταθερές δημόσιες δομές υγείας, που θα αντιμετωπίζουν και τις συνήθεις νοσηλείες, αλλά και τα βαριά περιστατικά», ανέφερε.

    Αδυναμία πρόβλεψης

    Η επιστημονική κοινότητα θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι πέτυχε άλματα με τα εμβόλια και τα φαρμακευτικά σκευάσματα, από την άλλη όμως απέτυχε να προβλέψει την πορεία της νόσου. «Είναι αλήθεια αυτό, αλλά η μοντελοποίηση των δεδομένων βοήθησε πολύ στην πρόβλεψη των επόμενων εξάρσεων των επιδημικών κυμάτων.

    Δε γίνεται όμως να βασιζόμαστε μόνο στους ημερήσιους αριθμούς των κρουσμάτων, αλλά να ενισχύσουμε και άλλες μορφές και μεθόδους καθημερινής επιδημιολογικής επιτήρησης, όπως η ανάλυση των λυμάτων. Επίσης όμως, θα πρέπει να δώσουμε απαντήσεις και ως ελληνική κοινωνία στον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζουμε ζητήματα, όπως οι θάνατοι από covid ή οι θάνατοι με covid. Είναι θέματα που έχουν λυθεί στο εξωτερικό, με τη σύσταση ερευνητικών ομάδων που επιλαμβάνονται σε κάθε τέτοιο ζήτημα, χωρίς την εμπλοκή της Πολιτείας.

    Σε αυτό το επίπεδο, στην Ελλάδα βρισκόμαστε σε ένα διαρκές τέλμα και γι’ αυτό δεν έχουμε καθαρές απαντήσεις σε τέτοια ερωτήματα και στο τέλος οι απαντήσεις δίνονται ή αποκτούν πολιτική διάσταση», κατέληξε η κα Ντζάνη.

     

     

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

    ΔΗΜΟΦΙΛΗ