Παρασκευή 31.03.2023
More

  Κρίσιμος δείκτης το «άνοιγμα» του Πανεπιστημίου

  Στην ανησυχία των κατοίκων, των ιδιοκτητών ακινήτων, του κλάδου των μεταφορών και των επαγγελματιών της πόλης για την πορεία της τοπικής οικονομίας, που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη λειτουργία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, «απαντά» η τοποθέτηση του δημάρχου Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, στο περιθώριο της εκδήλωσης που έγινε χθες στο Δημαρχείο, για τα βραβεία ανακύκλωσης.

  Ο κ. Ελισάφ με τη δήλωσή του «έδειξε» προς την κατεύθυνση της κανονικής επαναλειτουργίας του Πανεπιστημίου από τον Σεπτέμβριο, με την υποδοχή και των πρωτοετών φοιτητών, μακριά από τις συνθήκες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

  Με το ίδρυμα να παραμένει κλειστό από τις αρχές Μαρτίου και την σταδιακή επάνοδο των φοιτητών στις Σχολές, να γίνεται για έναν αριθμό που υπολογίζεται, ότι δεν ξεπερνά τις 2000 φοιτητές, το οικονομικό πλήγμα που υπάρχει ήδη στην πόλη, έχει αρχίσει ήδη να φαίνεται.

  Πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων αναφέρουν στην «Ε», ότι είναι πολλοί οι φοιτητές που από τον Απρίλιο ξενοίκιασαν και άδειασαν τα διαμερίσματα, διαβλέποντας, ότι η πανδημία θα υποχρεώσει το Πανεπιστήμιο, να συνεχίσει την εξ αποστάσεως διδασκαλία και τις εξετάσεις, για μεγάλο χρονικό διάστημα.

  Ερωτηθείς σχετικά με την απόφαση της Συγκλήτου για να διεξαχθούν οι εξετάσεις της εαρινής περιόδου εξ αποστάσεως, ο κ. Ελισάφ τόνισε, ότι κατανοεί απόλυτα τη δυσκολία να επιστρέψει η κανονική λειτουργία στο Πανεπιστήμιο σε αυτή τη φάση, πρόσθεσε όμως με νόημα, ότι ελπίζει, αυτό να είναι ένα προσωρινό μέτρο και από τον Σεπτέμβριο, όλα να επιστρέψουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς.

  «Πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο θα προετοιμαστεί κατάλληλα και από τον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει, με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης. Δεν είναι εύκολο, το κατανοώ απόλυτα, όμως χρειάζεται οργάνωση και λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για να λειτουργήσει και πάλι η πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως πρέπει», ανέφερε ο κ. Ελισάφ.

  Μικτά κλιμάκια ελέγχου στην εστίαση

  Με τα φαινόμενα συγχρωτισμού να κάνουν την εμφάνισή τους στο μεταξύ ολοένα και πιο έντονα και όχι μόνο σε άλλες πόλεις ή περιοχές, αλλά και στα Γιάννενα σε καταστήματα εστίασης, η δημοτική αρχή κινητοποιεί το μηχανισμό της Δημοτικής Αστυνομίας και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Ηπείρου διενεργούν ελέγχους με μικτά κλιμάκια σε χώρους εστίασης. Όπως ανέφερε ο κ. Ελισάφ κανείς δεν πρέπει να ξεχνά, ότι ο ιός είναι εδώ και πως θα πρέπει να αναγκαστούμε να συμβιώσουμε μαζί του.

  «Το σημαντικό είναι η τήρηση των αποστάσεων και η αποφυγή του συγχρωτισμού. Οφείλουμε να διατηρήσουμε ως πόλη και ως περιοχή το προνόμιο που έχουμε αποκτήσει με θυσίες όλων, να έχουμε ελάχιστα κρούσματα και αυτήν την περίοδο να μην έχουμε ούτε έναν ασθενή στο ΠΓΝΙ. Ο κλάδος της εστίασης είναι πολύ σημαντικός και γι’ αυτό περνάμε πλέον από το επίπεδο των συστάσεων σε αυτό των ελέγχων, για να εξακριβώσουμε, ότι όλοι τηρούν τα μέτρα προστασίας και πρόληψης. Σημασία έχει η πειθώ και όχι η επιβολή των προστίμων. Η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος για όλους» , κατέληξε ο κ. Ελισάφ.

   

  Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

  ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ

  ΔΗΜΟΦΙΛΗ